Atrieflimren eller forkammerflimren er den hyppigste form for hjerterytmeforstyrrelse hos voksne. Ved atrieflimren er din normale hjerterytme afløst af en hurtig, uregelmæssig sammentrækning af hjertets forkamre.
Atrieflimren er en kronisk sygdom, som enten forekommer i anfald eller kan være permanent tilstede i hjertet.
Symptomerne opleves forskelligt, men de mest almindelige er fornemmelse af uro i brystet/hjertebanken, åndenød, træthed, brystsmerter og svimmelhed. Nogle mennesker oplever kun få eller ingen symptomer, og sygdommen opdages tilfældigt hos lægen.
Som udgangspunkt er atrieflimren en godartet og ufarlig hjerterytmeforstyrrelse, så længe du får den rette behandling. Symptomerne kan være generende og begrænse dine udfoldelser, men kan dæmpes med medicin.
Ved atrieflimren trækker hjertets forkamre sig ikke ordentligt sammen. Derfor kan der opstå små klumper af blod i forkamrene. Der er risiko for, at disse små blodklumper føres med blodstrømmen og sætter sig fast som blodpropper i hjernen.
Blodpropper i hjernen kan og skal forebygges. De fleste patienter vil derfor have behov for livslang blodfortyndende behandling.
Man kan ikke pege på én årsag til atrieflimren, men det kan være forbundet med forhøjet blodtryk, hjertesvigt, forhøjet stofskifte, blodmangel, sygdom i hjerteklapperne, følge af en blodprop i hjertet eller forsnævring af hjertets kranspulsårer. Det kan også være forårsaget af levevis, f.eks. overvægt eller stort alkoholforbrug.
Hos de fleste finder man dog ingen forklaring på atrieflimren.
Atrieflimren kan ikke helbredes. Det er en kronisk sygdom, der forekommer lejlighedsvist og i anfald i starten, men som oftest med tiden bliver permanent.
Det vigtigste er at tage stilling til, hvilken blodfortyndende behandling du skal have. Den øvrige behandling retter sig mod symptomer og livskvalitet. Man kan sagtens få et langt og godt liv med atrieflimren, men det kræver oftest livslang medicin.
De fleste patienter vil, uanset om deres atrieflimren er anfaldsvis eller permanent, have behov for livslang behandling med med blodfortyndende medicin.
Blodfortyndende medicin gives som den primære behandling for atrieflimren, for at undgå blodpropper i hjernen.
Patientvejledninger om blodfortyndende behandling:
Atrieflimren er en kronisk sygdom. Behandlingen er er individuel, og sygdommen og symptomerne kan forandre sig igennem dit liv.
Der findes to typer medicinsk behandling. Rytmekontrollerende medicin, som normaliserer din hjerterytme, eller frekvensregulerende medicin, som sænker din puls for at aflaste dit hjerte og mindske dine symptomer.
Din hjerterytme kan også reguleres med elektriske stød (DC-konvertering) eller varmebehandling (radiofrekvensablation).
Typen af behandling afhænger helt af, hvor svære symptomer du har. Du kan derfor få brug for forskellige typer behandling på forskellige tidspunkter gennem årene.
Når vi vurderer at din sygdom er stabil, vil du blive afsluttet fra AfliKlinikken. Din egen læge kan henvise dig igen, hvis du får brug for det.
Forbered dig til behandlingen
Du skal selv bestille tid til blodprøver og EKG. Bor du i Region Midtjylland, skal prøverne tages på et af hospitalerne i regionen.
Du kan bestille tid på booking.rm.dk eller tlf. 78 44 34 20 alle hverdage fra kl. 10.00-12.00.
Ved en ultralydsskanning af dit hjerte (ekkokardiografi), kører sygeplejersken et lydhoved på din hud over hjertet. På en skærm kan vi se, hvordan hjertet og hjerteklapperne fungerer. Du får svar på undersøgelsen med det samme.
Der er ingen forberedelse til undersøgelsen. Du skal regne med, at undersøgelsen tager 15-30 minutter.
Om behandlingen
Under DC-konvertering normaliseres hjertets rytme med små elektriske stød.
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.