Regionsrådet 17. december 2008 (Referat)
Her finder du dagsordenen til næste regionsrådsmøde eller referatet fra det seneste møde. For at se referater fra tidligere møder, så vælg årstal og mødedato i den grå boks.
Ældre referater end der fremgår af denne side se 2007
Regionsrådet
- Udvalg: Regionsrådet
- Mødedato: 17. december, 2008 kl. 13:00
- Mødested: Regionsrådssalen, Regionshuset Viborg, Skottenborg 26, 8800 Viborg
Pkt. tekst
- 1. Høringssvar til Danske Regioner vedrørende det rådgivende udvalgs redegørelse til regeringen om sygehusinvesteringer
- 2. Kommunale overtagelser af sociale tilbud
- 3. Psykiatriens Hus i Silkeborg
- 4. Forslag til etablering af 12 nye retspsykiatriske senge i Risskov delvist finansieret af tilskud fra satspuljen til mere personale i retspsykiatrien 2008 og 2009
- 5. Voksenuddannelsescentrenes udbud af forberedende voksenundervisning i 2009
- 6. Ansøgninger om tilskud til kulturelle aktiviteter
- 7. Indstilling fra Vækstforum om bevilling til udmøntning af initiativet Fastholdelse af udenlandske studerende
- 8. Indstillinger fra Vækstforum om bevillinger til aktiviteter i forbindelse med FN’s klimatopmøde i 2009
- 9. Vedtagelse af procedure for høringssvar vedrørende kommunale strategiplaner, lokalplaner og kommuneplaner og for behandlingen af sager om ansøgninger om indvinding uden for de udlagte råstofområder.
- 10. Forlængelse af funktionsperioden for Udvalget vedrørende Region Midtjyllands globaliseringsstrategi
- 11. Afholdelse af Political Bureau-møde i Konferencen for Perifere Maritime Regioner i Europa i Region Midtjylland den 23. januar 2009 samt fællesmøde for danske medlemmer af CPMR
- 12. Evaluering af Region Midtjyllands organisationsplan
- 13. Tilbud om "erhvervskort" (pendlerkort) til Region Midtjyllands ansatte samt andre arbejdsgiveres mulighed for at anvende ordningen
- 14. Økonomi- og aktivitetsrapport pr. 30. september 2008
- 15. Økonomirapport pr. 31. oktober 2008
- 16. Implementering af budgetforlig 2009 - orientering om status og de første tids- og handleplaner
- 17. Afrapportering vedrørende arbejdet med hensigtserklæring nr. 3 i budgetforliget for 2008 om styrkelse af ledelse og udvikling af bedre arbejdsgange m.v.
- 18. Anlægsbevilling til etablering af ekstra Flowstue mv. på Regionshospitalet Silkeborg
- 19. Ansøgning om ændret anvendelse af anlægsmidler til renovering af Hæmatologisk Dagafsnit på Regionshospitalet Holstebro
- 20. Risikorapportering vedr. Det Nye Universitetshospital i Århus
- 21. Ansøgning om bevilling af midler til et nyt IT-system til AK-centret, Århus Universitetshospital, Skejby
- 22. Ambulanceudbud: Sagsgang for valg af serviceniveau
- 23. Videreførelse af Karup-udrykningsbil ordning i 1. halvår 2009
- 24. Regnskab og afrapportering fra studierejse til Skotland for Sundhedsplanudvalget
- 25. Godkendelse af vedtægter, driftsoverenskomst og driftsbudget 2009 for Den selvejende institution Hospice Søholm
- 26. Proces for etablering af Skive Sundhedshus
- 27. Henvendelse fra regionsrådsmedlem Anne V. Kristensen vedr. omvisiteringsreglerne vedr. Patientkontoret
- 28. Orientering om indberettet tvang i psykiatrien i 2007
- 29. Orientering om status for uddannelse af ambulancereddere
- 30. Orientering om status for det nationale fællesindkøb af kræftscannere
- 31. Orientering om behandling af leddegigt med biologiske lægemidler i Region Midtjylland
1. Høringssvar til Danske Regioner vedrørende det rådgivende udvalgs redegørelse til regeringen om sygehusinvesteringer
Resume
Regionerne indsendte i august 2008 screeningsmateriale vedrørende større strukturelle anlægsprojekter til regeringens rådgivende udvalg. Region Midtjylland indsendte i den forbindelse projektforslag for 21,8 mia. kr. På baggrund af regionernes indmelding afleverede det rådgivende udvalg i november 2008 sin indstilling til regeringen. Region Midtjylland har på anmodning af Danske Regioner udarbejdet et høringssvar til indstillingen. Høringssvaret indstilles godkendt.
Forretningsudvalget indstiller,
at udkast til høringssvar til Danske Regioner vedrørende det rådgivende udvalg godkendes.
Kate Runge, Gert Schou og Birgit Jonassen var forhindret i at deltage i sagens behandling.
Sagsfremstilling
Regeringen og Danske Regioner tilkendegav i aftalen om regionernes økonomi for 2008, at der er behov for strukturændringer i hospitalsvæsenet og heraf følgende investeringer i fysiske tilpasninger, ny teknologi og apparatur for at realisere målsætningen om et tidssvarende og bæredygtigt hospitalsvæsen.
Endvidere aftalte parterne at nedsætte et rådgivende udvalg med den opgave at vurdere de konkrete større strukturelle anlægsprojekter fra regionerne og afgive indstilling til regeringen om, hvorvidt de enkelte projekter opfylder en række aftalte principper. Forskningschef Erik Juhl er formand for udvalget.
Regeringen afsatte efterfølgende som led i kvalitetsreformen 25 mia. kr. i en kvalitetsfond til investeringer i ny og forbedret hospitalsstruktur i perioden 2009-2018, som bidrag ud over regionernes almindelige anlægsrammer. I første fase udmøntes 15 mia. kr.
I august 2008 afleverede regionerne materiale til udvalget til brug for screening af regionernes anlægsprojekter. I den forbindelse indsendte Region Midtjylland projektforlag til 21,8 mia. kr. På baggrund af regionernes indmelding, afleverede det rådgivende udvalg i november 2008 sin indstilling til regeringen.
Som opfølgning på drøftelserne i Danske Regioners bestyrelse den 27. november 2008 af det rådgivende udvalgs rapport, anmodes regionsrådene om at fremsende deres kommentarer til rapporten til brug for Danske Regioners drøftelse med regeringen.
Udkast til høringssvar fra Regionsrådet i Region Midtjylland blev behandlet på Regionsrådets temamøde den 3. december. Det indstilles, at det reviderede udkast til høringssvar godkendes.
Udkast til høringssvar er vedlagt.
Beslutning
Indstillingen blev vedtaget.
Venstres 13 ud af 14 medlemmer samt Gunhild Husum ønsker præciseret, under henvisning til høringssvarets henvisning til Regionsrådets beslutning af 18. juni 2008, at den bedste placering af et nyt hospital i vestregionen af hensyn til akutbetjeningen af hele området sker ved lokalisering i Aulum.
Venstres samtlige 14 medlemmer samt Gunhild Husum kan i øvrigt gå ind for høringssvaret i sin helhed og især behovet for at bygge et nyt hospital til afløsning af de nuværende hospitaler i Herning og Holstebro.
Anna Marie Touborg bemærkede, at et nyt hospital bør bygges med en geografisk central placering af hensyn til borgernes afstand. Derfor bør placeringen være Aulum.
Henning Gjellerod bemærkede, at han, under henvisning til Regionsrådets beslutning af 18. juni 2008, ønskede at præcisere, at han ønskede en anden placering. Med denne bemærkning kunne Henning Gjellerod tiltræde høringssvaret.
Tove Videbæk var forhindret i at deltage i sagens behandling.
Bilag
2. Kommunale overtagelser af sociale tilbud
Resume
En række kommuner i Region Midtjylland har ønsket at benytte Servicelovens § 186 til at overtage regionale tilbud fra 1. januar 2009. Administrationen i Region Midtjylland har sammen med de enkelte kommuner forhandlet vilkårene for overtagelserne efter bestemmelserne i lovgivningen og rammeaftalen. De endelige aftaler forelægges hermed til Regionsrådets beslutning.
Forretningsudvalget indstiller,
at de vedlagte aftaler godkendes.
Kate Runge, Gert Schou og Birgit Jonassen var forhindret i at deltage i sagens behandling.
Sagsfremstilling
Efter Servicelovens § 186 kan en kommunalbestyrelse vælge at overtage regionale tilbud som er beliggende i kommunen. Kommunen overtager samtidig det regionale forsyningsansvar.
Socialministeriets bekendtgørelse nr. 782 af 06/06/2006 ”Bekendtgørelse om overtagelse af aktiver og passiver, rettigheder og pligter samt ansatte i regionale sociale tilbud og i regionale almene ældreboliger m.v., herunder regler om fordeling af pensionsforpligtelser, der overtages af en kommunalbestyrelse”, fastsætter en række retningslinier ved en kommunal overtagelse efter Servicelovens § 186. Disse retningslinier svarer overordnet til retningslinjerne i forbindelse med delingsaftalerne i forbindelse med strukturereformen.
Kommunen skal overtage de aktiver og passiver, rettigheder og pligter som udelukkende er knyttet til tilbuddet, samt personale som udelukkende eller overvejende er knyttet til tilbuddet. Kommunen skal samtidig overtage en forholdsmæssig andel af regionens øvrige personale, som ikke udelukkende eller helt overvejende er beskæftiget med varetagelsen af opgaver, som regionen fortsat skal varetage. Der overføres ikke øvrigt personale til kommunerne, da personalet kunne vi flyttes internt i Regionen til vakante stillinger.
Hvis værdien af aktiver overstiger værdien af passiver, skal den overtagende kommune overtage langfristet gæld fra Region Midtjylland eller yde en kontant betaling. Hvis værdien af passiver overstiger værdien af aktiver skal Region Midtjylland kompensere den overtagende kommune. Værdiansættelsen af aktiver og passiver følger principperne i ”Budget- og regnskabssystem for regioner.” Dog fastlægger bekendtgørelsen, at ejendomme anskaffet før 1. januar 1999 skal opgøres til den seneste offentlige ejendomsvurdering inklusiv en eventuelt årsregulering.
Holstebro, Viborg, Randers, Århus og Favrskov Kommuner har valgt at benytte Servicelovens § 186 til at overtage en række tilbud fra den 1. januar 2009.
De øvrige kommuner i regionen har i henhold til lovgivningen haft mulighed for at få de enkelte overtagelser drøftet i Kontaktudvalget. Der er ingen kommuner, der har ønsket at benytte muligheden.
Region Midtjylland har forhandlet aftaleudkast på plads med de enkelte kommuner. Kommunerne overtager de samlede tilbud, således også bygninger og grunde, med undtagelse af Urbakken, hvor der indgås en lejekontrakt. Det skyldes dels, at Favrskov Kommune ønsker at opføre tidssvarende lokaler til beboerne, samt at Urbakken i dag er beliggende i lokale hos Hammel Neurocenter, som eventuelt selv skal bruge lokalerne på et senere tidspunkt.
Viborg Kommune overtager ud over Center for Syn & Kommunikation og Søhuset også Rådgivningscentrets afdeling i Viborg. Afdelingen ledes i dag af Rådgivningscentret i Århus, som køber ydelser på børneafdelingen på Regionshospital Viborg. Det er derfor aftalt, at Viborg Kommune formelt overtager tilbuddet og forsyningsansvaret, men at der ikke skal udarbejdes en aftale omkring overtagelsen, da der hverken skal overtages bygninger eller personale.
De fem kommuner overtager følgende tilbud:
Kommune |
Tilbud |
Normering |
Budget Mio. kr. |
Aktiver Mio. kr. |
Passiver Mio. kr. |
Udlignings- gæld Mio. kr. |
Holstebro |
Skovvang |
76 |
27,8 |
27,9 |
0 |
-27,9 |
Holstebro |
Bofællesskabet Lyksborgvej |
6 |
3,0 |
0 |
0 |
0 |
Viborg |
Søhuset |
21 |
11,3 |
40,0 |
0,5 |
-39,5 |
Viborg |
Center for Syn og Kommunikation |
|
4,9 |
2,4 |
0 |
-2,4 |
Randers |
Paderuphus |
12 |
7,1 |
14,7 |
0 |
-14,7 |
Århus |
Atriumhuset |
14 |
8,0 |
11,1 |
0 |
-11,1 |
Århus |
Tuesten Huse |
16 |
2,2 |
13,3 |
0 |
-13,3 |
Århus |
Center for Syn og Kommunikation |
|
16,3 |
0,2 |
0 |
-0,2 |
Århus |
Rådgivningscentret |
|
7,6 |
0 |
0 |
0 |
Favrskov |
Urbakken |
47 |
11,6 |
0,5 |
0 |
-0,5 |
I alt |
|
192 |
99,8 |
110,1 |
0,5 |
-109,6 |
Center for Syn og Kommunikation og Rådgivningscentret har ikke en fast normering af aktiviteter.
Kommunerne skal overtage langfristet gæld på 109,6 mio. kr. for at udligne værdien af aktiver.
Revisionen har gennemgået aftalerne og har godkendt dem uden påtegninger.
Der vedlægges:
- Revisorerklæring Randers Kommune
- Revisorerklæring Holstebro Kommune
Beslutning
Indstillingen blev vedtaget.
Tove Videbæk var forhindret i at deltage i sagens behandling.
Bilag
3. Psykiatriens Hus i Silkeborg
Resume
I forbindelse med vedtagelse af Psykiatriplan for Region Midtjylland har Regionsrådet besluttet, at det psykiatriske sengeafsnit i Silkeborg skal omlægges i løbet af 1-2 år. Der er i samarbejde med Silkeborg Kommune udarbejdet et oplæg med forslag til den fremtidige psykiatri i Silkeborg. Forslaget omfatter etableringen af et fælles kommunalt og regionalt Psykiatriens Hus i Silkeborg, der skal indeholde dele af Silkeborg Kommunes socialpsykiatri, alle Region Midtjyllands behandlingstilbud til psykisk syge i Silkeborg samt et fælles kommunalt og regionalt tilbud om midlertidigt ophold med henblik på tryghed og stabilisering. De nye tilbud etableres med virkning fra 1. juli 2009 i forbindelse med sengeafsnittets omlægning. Indtil de permanente fysiske rammer er på plads, vil der blive etableret en midlertidig overgangsløsning i Bygning 15 på Regionshospitalet Silkeborg.
Forretningsudvalget indstiller,
at oplægget til den fremtidige psykiatri i Silkeborg godkendes, og
at der etableres en overgangsløsning i den nuværende Bygning 15 på Regionshospitalet Silkeborg.
Venstre tog forbehold.
Kate Runge, Gert Schou og Birgit Jonassen var forhindret i at deltage i sagens behandling.
Sagsfremstilling
Baggrund
I forbindelse med vedtagelse af Psykiatriplan for Region Midtjylland har Regionsrådet besluttet, at det psykiatriske sengeafsnit i Silkeborg med 22 pladser skal omlægges i løbet af 1-2 år.
Silkeborg Kommune har i forbindelse med høringssvar på forslaget til psykiatriplan givet udtryk for, at kommunen gerne indgår i udviklingsprojekter på det psykiatriske område. På den baggrund vedtog Regionsrådet, at der i tæt samarbejde med Silkeborg Kommune – med den fælles vision at udvikle og løfte kvaliteten i tilbud til psykisk syge, herunder at reducere behovet for traditionel indlæggelse på psykiatrisk afdeling – søges nye veje for samarbejde og udvikling for de borgere, der ikke entydigt tilgodeses med de traditionelle indsatsformer.
Regionsrådet foreslog i forbindelse med forliget omkring psykiatriplanen, at samarbejdet kunne indeholde en række tiltag, der i henhold til forligsteksten eksempelvis kunne være:
" - daghospitalsbehandling med 10 pladser
- udgående og døgndækkende hjemmebehandling
- midlertidigt ophold i et fælles "Psykiatriens Hus" med henblik på psykisk stabilisering
og tryghed, med 10 regionale pladser, således at der sikres døgndækning"
Endvidere er der i forligsteksten, jævnfør nedenstående, lagt op til at ovenstående endeligt konkretiseres i et tæt samarbejde med Silkeborg Kommune:
"Ovenstående konkretiseres i tæt samarbejde med kommunen, herunder udarbejdes endeligt forslag til dimensionering, fysisk placering, ledelse og samarbejdsformer samt evaluering".
På den baggrund er der indledt et tæt samarbejde mellem Silkeborg Kommune og Region Midtjylland, der sammen har udarbejdet et fælles oplæg for den fremtidige psykiatri i Silkeborg. Oplæg til den fremtidige psykiatri i Silkeborg er vedlagt.
Visionerne for den fremtidige psykiatri i Silkeborg
Samarbejdet mellem Silkeborg Kommune og Region Midtjylland omfatter etableringen af et fælles kommunalt og regionalt Psykiatriens Hus i Silkeborg. Udviklingsprojektet er kendetegnet ved at være et nytænkende og visionært projekt, hvor nye organisatoriske rammer og samarbejdsformer afprøves.
Visionen for og formålet med den fremtidige psykiatri i Silkeborg er at højne kvaliteten i behandlingen af psykisk syge, herunder at forebygge (gen-)indlæggelse og forkorte indlæggelsesperioden. Dette skal bl.a. opnås gennem helhed i behandlingen og det socialpsykiatriske arbejde, en tidlig indsats, større specialisering på et højt fagligt niveau, tilgængelighed for borgerne samt et tæt samarbejde mellem behandlingspsykiatrien og socialpsykiatrien.
Indholdet i Psykiatriens Hus
Med henblik på indfrielse af de beskrevne visioner for og hensigter med den fremtidige psykiatri i Silkeborg, samarbejdes der om etablering, udbygning og fysisk sammenlægning af dele af Silkeborg Kommunes socialpsykiatri, alle regionale psykiatriske tilbud i Silkeborg og et fælles kommunalt og regionalt tilbud om midlertidigt ophold med henblik på psykisk tryghed og stabilisering i Psykiatriens Hus. De konkrete tilbud er beskrevet i vedlagte oplæg til den fremtidige psykiatri i Silkeborg.
Der etableres i forbindelse med sengeafsnittets omlægning, daghospitalsbehandling med 12 pladser, udgående og døgndækkende hjemmebehandling samt tilbud om midlertidigt ophold med henholdsvis 6 kommunale og 6 regionale pladser.
Omlægning af det psykiatriske sengeafsnit 1. juli 2009
Regionsrådet har i forbindelse med aftalen om budget 2009 for Region Midtjylland vedtaget, at behandlingspsykiatrien skal spare 35 mio. kr. i 2009. I den forbindelse skal der realiseres 12 mio. kr. i besparelse ved ikke, som oprindelig foreslået, at genetablere 6-12 senge andetsteds. Som konsekvens heraf er det besluttet, at det psykiatriske sengeafsnit omlægges med virkning fra 1. juli 2009.
Århus Universitetshospital i Risskov vil herefter varetage den stationære behandling af borgere fra Silkeborg Kommune. Regionspsykiatrien Horsens vil, allerede fra 1. januar 2009, varetage den stationære behandling for Skanderborg Kommune. Herunder overtages også ansvaret for Lokalpsykiatrien i Skanderborg.
Placering af Psykiatriens Hus og fysiske rammer i overgangsperioden
Der pågår et omfattende arbejde i forbindelse med vurdering af forskellige alternative placeringsmuligheder for Psykiatriens Hus. Der redegøres nærmere herfor i dagsordenspunkt 1 på den lukkede dagsorden.
En fremtidig fysisk placering vil ikke kunne være klar til ibrugtagning 1. juli 2009. Det foreslås på den baggrund, at der etableres en overgangsløsning i den nuværende Bygning 15 på Regionshospitalet Silkeborg. Overgangsløsningen vil sikre, at nuværende medarbejderes engagement kan fastholdes samtidig med, at nye tilbud oprettes i umiddelbar forlængelse af sengeafsnittets afvikling 1. juli 2009.
Overgangsløsningen vil endvidere understøtte og imødekomme somatikkens behov for etablering af flowstue. Overgangsløsningen etableres ved, at de nye tilbud oprettes i stue, første og anden etage i psykiatriens eksisterende fysiske rammer. Tredje etage, som rummer sekretariat, konferencelokale og kontorer til læger mv., afstås til somatikken mod somatikkens samtidige afståelse af lokaler i stueetagen i Bygning 15. Silkeborg Kommune forventes at indgå i overgangsløsningen med 6 kommunale pladser i det midlertidige ophold, hvorimod den kommunale bostøtte ikke vil indgå i overgangsløsningen.
Team for personlighedsforstyrrede forventes i en overgangsfase at fortsætte med at være i lokaler i Kjellerup, og samtidig vil Lokalpsykiatrisk Center i Silkeborg ligeledes forblive i Papirfabrikken, indtil Psykiatriens Hus er opført.
Beslutning
Indstillingen blev vedtaget.
Tove Videbæk var forhindret i at deltage i sagens behandling.
Bilag
4. Forslag til etablering af 12 nye retspsykiatriske senge i Risskov delvist finansieret af tilskud fra satspuljen til mere personale i retspsykiatrien 2008 og 2009
Resume
Region Midtjylland har søgt om 31.789.000 kr. fra satspuljen til mere personale i retspsykiatrien 2008-2009 til etablering og drift af 12 nye retspsykiatriske senge til rehabilitering. Region Midtjylland har modtaget tilsagn om et tilskud på i alt 15.413.904 kr. svarende til en mulig forøgelse af sengekapaciteten med 8 senge i 16 måneder i perioden 1.9 2009 – 31.12. 2010. Det foreslås, at der i overensstemmelse med den oprindelige projektbeskrivelse etableres et nyt retspsykiatrisk rehabiliteringsafsnit med 16 senge i tilknytning til Retspsykiatrisk Afdeling i Risskov. De 12 senge nynormeres, mens 4 senge overføres fra de nuværende to retspsykiatriske sengeafsnit i Risskov med henblik på en forbedring af miljøet på afdelingerne. Det foreslås endvidere, at den afsatte anlægsbevilling til retspsykiatrien i Risskov i 2009 på 7,3 mio. kr. anvendes til indretning og sikring af det retspsykiatriske sengeafsnit, og at en ikke finansieret nettodriftsudgift på 1,7 mio. kr. i 2009 finansieres indenfor psykiatri- og socialområdets budget. Det vides ikke, om satspuljemidlerne overføres til regionerne efter udløb af satspuljeaftalen 2008-2011. Det foreslås derfor, at der tages stilling til den manglende finansiering af en resterende nettodriftsudgift på 5,3 mio. kr. i 2010 og den fulde driftsudgift på 16,1 mio. kr. de følgende år i forbindelse med budgetlægningen for henholdsvis 2010 og 2011. Finansieringen skal findes indenfor eventuelle bloktilskudstilførsler eller ved frigørelse af midler ved omlægning af drift eller organisation i psykiatrien.
Forretningsudvalget indstiller,
at der i tilknytning til Retspsykiatrisk Afdeling, Århus Universitetshospital, Risskov i 2009 etableres et nyt retspsykiatrisk rehabilitingsafsnit med 16 senge, hvoraf 12 senge nynormeres og 4 senge etableres ved samtidig nednormering af de nuværende to retspsykiatriske sengeafsnit på Retspsykiatrisk Afdeling,
at den reviderede projektbeskrivelse for projekt ”Styrkelse af rehabiliteringsindsatsen overfor retspsykiatriske patienter i Region Midtjylland” tiltrædes og fremsendes til Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse,
at den afsatte anlægsbevilling på 7,3 mio. kr. i 2009 til retspsykiatrien i Risskov anvendes til indretning og sikring af det nye retspsykiatriske sengeafsnit,
at der tilknyttes ekstern teknisk rådgiver til projektering og byggeledelse samt, at entreprenørydelser udbydes ved begrænset licitation uden prækvalifikation,
at der til det nye sengeafsnit i 2009 meddeles driftsbevilling på 4.670.000 kr. og indtægtsbevilling fra satspuljen på 4.590.000 kr. og 80.000 kr. i forhøjet kommunal medfinansiering af sundhedsydelser, idet den resterende driftsudgift på 1.724.000 kr. i 2009 finansieres indenfor psykiatri- og socialområdets budget ved en senere budgetomplacering, og
at der i forslaget til budget 2010 og følgende år indarbejdes en driftsbevilling til det nye sengeafsnit på 16.236.000 kr. og i 2010 indtægtsbevilling fra satspuljen på 10.824.000 kr. og 120.000 kr. i forhøjet kommunal medfinansiering af sundhedsydelser, idet finansieringen af den resterende driftsudgift på 5.292.000 kr. i 2010 og 16.116.000 kr. i de følgende år og indtægtsbudgettet vedrørende kommunal medfinansiering fastlægges i forbindelse med budgetlægningen for henholdsvis 2010 og 2011.
Venstre bemærkede, at man ønskede at fremhæve, at finansieringen skal findes indenfor eventuelle bloktilskudstilførsler eller ved frigørelse af midler ved omlægning af drift eller organisation i psykiatrien.
Kate Runge, Gert Schou og Birgit Jonassen var forhindret i at deltage i sagens behandling.
Sagsfremstilling
Regionsrådet blev på møde den 20. august 2008 orienteret om administrationens ansøgning til puljen til mere personale i retspsykiatrien 2008 og 2009, som er afsat om led i aftalen om satspuljen på sundhedsområdet 2008-2011.
Region Midtjylland ansøgte om i alt 31.789.000 kr. til etablering og drift i 2 år af i alt 12 nye retspsykiatriske senge til længerevarende rehabilitering i tilknytning til retspsykiatrisk afdeling, Århus Universitetshospital, Risskov. Baggrunden var bl.a., at regionsrådet i forbindelse med vedtagelsen af psykiatriplanen fandt, at der vil være behov for at udvide den retspsykiatriske sengekapacitet med ca. 15. senge.
Regionsrådet tog på mødet den 20. august 2008 administrationens ansøgning til foreløbig efterretning og besluttede samtidig, at ministeriets tilbagemelding på ansøgningen skulle forelægges regionsrådet med henblik på en vurdering af den samlede økonomi.
Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse har i brev af 11. november 2008 meddelt Region Midtjylland bevilling på 15.413.904 kr. for 2008-2009 til styrkelsen af rehabiliteringsindsatsen overfor retspsykiatriske patienter. Bevillingen svarer til 19,3 % af regionernes andel af de afsatte puljemidler på 90 mio. kr. (11,2 % er på forhånd afsat til kommunal medfinansiering af meraktivitet). Beløbet er lidt mindre end Region Midtjyllands befolkningsmæssige andel (21,2 %).
Ministeriet har i bevillingsskrivelsen anmodet Region Midtjylland om at fremsende en revideret projektbeskrivelse afstemt med støttebeløbet indenfor 4 uger. Ministeriet har efterfølgende godkendt, at projektbeskrivelsen fremsendes i umiddelbar forlængelse af Regionsrådets møde den 17. december 2008.
Det vurderes fortsat, at der er et stort behov for yderligere retspsykiatrisk sengekapacitet. Behovet er markant størst i Distrikt Øst, hvor en tværsnitsundersøgelse den 9. januar 2008 viste, at 33 % af alle indlagte patienter på distriktets psykiatriske afdelinger den pågældende dag var retspsykiatriske patienter. De retspsykiatriske patienter kan undertiden være en stor belastning for miljøet på de almenpsykiatriske afdelinger, ligesom de almenpsykiatriske afdelinger kan have vanskeligt ved at tilbyde tilfredsstillende rammer for især de langtidsindlagte retspsykiatriske patienter. Det foreslås på den baggrund, at der som forudsat i den oprindelige projektbeskrivelse, gennemføres en udbygning af den specialiserede retspsykiatriske sengekapacitet på Århus Universitetshospital, Risskov med 12 nye retspsykiatriske senge til længerevarende rehabilitering. Det nye rehabiliteringsafsnit normeres med en samlet kapacitet på 16 senge. De 12 senge vil være nye senge, mens 4 af sengene overføres fra de nuværende to retspsykiatriske sengeafsnit på Århus Universitetshospital, Risskov med henblik på, at intensiteten i miljøet på disse to kvadratmetermæssigt meget små afsnit samtidigt reduceres.
Det nye rehabiliteringsafsnit foreslås indrettet i en tidligere sengeafdeling, som sikres og indrettes til formålet baseret på, at alle 16 patienter får enkeltværelser med eget toilet og bad. Afsnittet, som er beliggende i bygning 24 i den ældre del af Århus Universitetshospital Risskov er moderniseret i 1990érne, men kræver nogen tilpasninger for at kunne bruges til målgruppen. Der skal blandt andet opsættes sikrede stålforsatsvinduer, etableres elektronisk låsesystem, foretages ændringer i brandalarmeringsanlægget, nyindrettes træningskøkken, foretages en opdeling af to baderum til 4 badeværelser, etableres sikret udvendig trappe til en lukket have og foretages anskaffelser af hårde hvidevarer og andet inventar.
Selvom satsmidlerne i satsaftalen er afsat til 2008 og 2009, foreslås bevillingen anvendt i 2009 og 2010 pga. den sene tilbagemelding fra ministeriet.
Administrationen har udarbejdet vedlagte reviderede projektbeskrivelse til Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse. Projektbeskrivelsen tager udgangspunkt i, at det indenfor den samlede nettobevilling på 15.413.904 kr. vil være muligt at finansiere udgifterne til opstart af det nye sengeafsnit og efterfølgende drift af 8 af de foreslåede 12 nye senge i 16 måneder i perioden fra 1. september 2009 til udgangen af 2010. Dette forudsætter dog, at udgifterne til bygningsindretning på i alt 7,3 mio. kr. ekskl. moms afholdes af Region Midtjylland som anlægsbevilling. Det forudsættes endvidere, at de ikke-finansierede udgifter til drift i 2009 og følgende år tilvejebringes.
Der er i anlægsbudgettet for 2009 givet anlægsbevilling på 7,3 mio. kr. til renovering af Retspsykiatrisk Afdeling i Risskov. Bevillingen foreslås anvendt til indretning og sikring af det nye retspykiatriske sengeafsnit. Der er afsat yderligere 4,7 mio. kr. til renoveringer i 2010.
Da udgifterne til projektering og byggeledelse ikke overstiger tilbudslovens tærskelværdi på 500.000 kr. tilknyttes ekstern teknisk rådgiver uden udbud. Entreprenørudgifterne udbydes ved begrænset licitation uden prækvalifikation.
Den årlige driftsudgift til de 12 nye retspsykiatriske senge udgør 16,236 mio. kr. Satsmidlerne og kommunal medfinansiering vil i 2009 kunne finansiere 4,670. mio. kr. af de samlede opstarts- og driftsudgifter på 6,394 mio. kr. Satsmidlerne og kommunal medfinansiering vil i 2010 kunne finansiere 10,944 mio. kr. af den samlede driftsudgift på 16,236 mio kr.
Der er ikke taget stilling om satspuljemidlerne til mere personale i retspsykiatrien 2008 og 2009 overføres til regionerne som bloktilskud efter udløb af satspuljeaftalen for 2008-2011. Med den foreliggende projektbeskivelse vil der være fuldt finansiering af 8 senge til og med 2010.
Det foreslås, at den ufinansierede udgift til drift af 5 senge i 4 måneder i 2009 på 1,724 mio. kr. finansieres indenfor psykiatri- og socialområdets budget. Da det endnu er uafklaret om satspuljemidlerne til mere personale i retspsykiatrien overføres til regionerne som bloktilskud efter bevillingsperioden, foreslås det, at Regionsrådet forelægges forslag til finansieringen af de manglende driftsmidler på 5,292 mio. kr. i 2010 og 16,116 mio. kr. i de følgende år i forbindelse med budgetlægningen for henholdsvis 2010 og 2011. Finansieringen skal findes indenfor eventuelle bloktilskudstilførsler eller ved frigørelse af midler ved omlægning af drift eller organisation i psykiatrien.
Finansiering
|
2009 |
2010 |
2011 |
Anlægsudgift |
7.300.000. kr. |
0 |
0 |
Finansiering |
|
|
|
Region Midtjyllands anlægsbudget |
7.300.000 kr. |
0 |
0 |
|
|
|
|
Driftsudgift |
6.394.000 kr. |
16.236.000 kr. |
16.236.000 kr. |
Finansiering |
|
|
|
Sats-puljemidler |
4.590.000 kr. |
10.824.000 kr. |
|
Kommunal medfinansiering |
80.000 kr. |
120.000 kr. |
120.000 kr. |
Psykiatri- og socialområdets budget |
1.724.000 kr. |
|
|
|
|
|
|
Uafklaret finansiering |
|
5.292.000 kr. |
16.116.000 kr. |
Regionsrådet har med vedtagelsen af Psykiatriplan for Region Midtjylland besluttet, at den retspsykiatriske funktion skal udbygges og udvikles på baggrund af en nærmere udredning af det retspsykiatriske område. Regionsrådet vil på den baggrund i første kvartal 2009 blive forelagt en række supplerende forslag vedrørende udbygning og udvikling af retspsykiatrien - herunder forslag til bygningsmæssige forbedringer på de nuværende retspsykiatriske sengeafsnit i Risskov og Viborg. Der er i anlægsbudgettet afsat yderligere 4,7 mio. kr. hertil i 2010.
Beslutning
Indstillingen blev vedtaget.
Venstre bemærkede, at man ønskede at fremhæve, at finansieringen skal findes indenfor eventuelle bloktilskudstilførsler eller ved frigørelse af midler ved omlægning af drift eller organisation i psykiatrien.
Tove Videbæk var forhindret i at deltage i sagens behandling.
Bilag
5. Voksenuddannelsescentrenes udbud af forberedende voksenundervisning i 2009
Resume
Regionsrådet koordinerer den geografiske placering af udbuddet og kapaciteten af den forberedende voksenundervisning i regionen med henblik på at sikre et tilstrækkeligt og varieret tilbud til alle. Ved koordineringen anvendes den plan for udbud af forberedende voksenundervisning, som det enkelte voksenuddannelsescenter udarbejder. Administrationen vurderer, at det planlagte udbud af forberedende voksenundervisning i 2009 er tilstrækkeligt til at dække behovet.
Forretningsudvalget indstiller,
at Regionsrådet meddeler voksenuddannelsescentrene, at man ikke har bemærkninger til det planlagte udbud af forberedende voksenundervisning i 2009, og
at redegørelsen for den hidtidige indsats inden for den forberedende voksenundervisning tages til efterretning.
Kate Runge, Gert Schou og Birgit Jonassen var forhindret i at deltage i sagens behandling.
Sagsfremstilling
Regionsrådet koordinerer i samarbejde med voksenuddannelsescentrene (VUC) og andre udbydere af forberedende voksenundervisning indsatsen i regionen. Koordineringen vedrører den geografiske placering af udbuddet og kapaciteten, med henblik på at sikre, at der er et tilstrækkeligt og varieret tilbud til alle. Ved koordineringen anvendes den plan for udbud af forberedende voksenundervisning (FVU), som det enkelte voksenuddannelsescenter udarbejder. På baggrund heraf indgår i koordineringen desuden resultater af evalueringer af de enkelte voksenuddannelsescentres indsatser i regionen, hensyntagen til regionens samlede behov, målet for indsatsen i regionen samt omfanget af udbuddet ved voksenuddannelsescentre og driftsoverenskomstparter (arten og antallet af undervisningssteder) i regionen.
Voksenuddannelsescentrene har udover almen voksenuddannelse og HF-enkeltfag pligt til at sikre, at der udbydes forberedende voksenundervisning i de 10 VUC-dækningsområder, som Region Midtjylland er inddelt i.
Voksenuddannelsescentrene skal give et tilstrækkeligt tilbud, så det sikres, at alle, der er berettiget hertil, kan modtage forberedende voksenundervisning inden for en rimelig geografisk afstand. Ved en rimelig geografisk afstand forstås, at tilbud om forberedende voksenundervisning skal være beliggende inden for 75 minutters befordringstid med nærmeste offentlige transportmiddel fra deltagerens bopæl, med mindre tilbuddet ligger inden for en afstand på 30 km ad offentlig vej.
Administrationen har i det etablerede regionale VUC-samarbejde udarbejdet en oversigt over det samlede udbud af forberedende voksenundervisning, der er planlagt gennemført i 2009, jf. vedlagte bilag. Det er administrationens vurdering, at regionen i det fremlagte generelt har et tilstrækkeligt udbud af forberedende voksenundervisning. På Samsø udbydes der dog kun ét tilbud og ikke to sideløbende udbud, som loven kræver. Det vurderes, at der ikke er befolkningsgrundlag for to udbud, hvilket har betydet, at ingen har ønsket at byde på opgaven.
Regeringens målsætning på området indebærer, at antallet af deltagende kursister i voksenundervisningen vil skulle øges fra de nuværende 5.000 kursister til 9.000 kursister i år 2015. Region Midtjylland og VUC-samarbejdet har i fællesskab nedsat en arbejdsgruppe, der har beskrevet den hidtidige indsats på området, og Region Midtjylland vil i samarbejde med voksenuddannelsescentrene fastlægge de fremtidige mål for indsatsen. I vedlagte rapport om den forberedende voksenundervisning lægges der op til følgende tiltag:
- Den direkte opsøgende virksomhed er meget vigtig, både i forhold til virksomhederne, men også de enkelte i FVU målgruppen.
- Et fintmasket datamateriale kan målrette informationen og den opsøgende virksomhed.
- Information til alle virksomheder om mulighederne for at få løntilskud gennem Statens Voksenuddannelsesstøtte (SVU) for ansatte, der følger FVU undervisning i arbejdstiden.
- Offentlige virksomheder, der har nogle af regionens største arbejdspladser, vil kunne gå forrest i arbejdet med at få udbredt kendskabet til FVU og SVU på egne arbejdspladser.
- Der arbejdes på at fjerne barrierer for målgruppens brug af FVU undervisning, f. eks. bør deltagelse i FVU være berettiget til støtte fra Statens Uddannelsesstøtte for kursister over 19 år.
Beslutning
Indstillingen blev vedtaget.
Tove Videbæk var forhindret i at deltage i sagens behandling.
Bilag
6. Ansøgninger om tilskud til kulturelle aktiviteter
Resume
Forretningsudvalget indstiller,
at 600.000 kr. fra projektet "Kend din Region" i 2008 overføres til 2009 med henblik på, at det indgår i et bredere kultur-landskabsprojekt,
at der til Kunstcentret Silkeborg Bad meddeles afslag på ansøgning om tilskud til kunstprojektet EXILE, idet der er tale om et projekt, der falder ind under Silkeborg Bads ordinære drift, hvorfor det falder uden for retningslinjerne for tilskud fra kulturmidlerne,
at der til Steffen Tast meddeles afslag på ansøgning om tilskud til separatudstilling på Glasmuseet i Ebeltoft, idet der er tale om en enkelt kunstners egne værker, der skal indgå i en for Glasmuseet normal udstilling,
at der af Region Midtjyllands midler til regional udvikling, tilskud til kulturelle aktiviteter, bevilges 210.000 kr. i 2009 til Foreningen Global Artwork til projektet ”Global Artwork & Global Art Network”,
at der til Viborg Bibliotek meddeles afslag på ansøgning om tilskud til samarbejde om formidling for børn, idet der er tale om et projekt, der ikke adskiller sig væsentligt fra almindelig biblioteksvirksomhed, og som derfor må betragtes som en kommunal opgave,
at der til Esben Bøgh Laursen meddeles afslag på ansøgning om tilskud til koncertfortællinger på diverse museer, idet der er tale om en enkelt persons optræden med egne værker,
at der af Region Midtjyllands midler til regional udvikling, tilskud til kulturelle aktiviteter, bevilges 210.000 kr. i 2009 til Teatret OM til internatkursus med gæstekunstnere fra hele verden, UR-NAT/NATUR,
at der til NoPop Media meddeles afslag på ansøgning om tilskud til 4. internationale AFIA Filmfestival, idet der er tale om et projekt, der i alt overvejende grad er centreret omkring Århus, og idet der desuden er tale om en festival, der skal løbe af stablen for fjerde gang, hvorfor der er tale om drift, og
at der af Region Midtjyllands midler til regional udvikling, tilskud til kulturelle aktiviteter, bevilges 250.000 kr. i 2009 til Primeview Aps. til produktion af en programserie for TV: ”Fra stjernefrø til storspiller.”
Kate Runge, Gert Schou og Birgit Jonassen var forhindret i at deltage i sagens behandling.
Sagsfremstilling
Region Midtjylland har modtaget 8 ansøgninger om tilskud til kulturelle aktiviteter. Der er på Region Midtjyllands budget for 2008 afsat 10 mio. kr. til regional udvikling, tilskud til kulturelle aktiviteter. Der er herudover et mindreforbrug i 2007 på 1.150.000 kr. Før dette møde resterer der 673.000 kr. til honorering af ansøgninger. Indstillingerne i denne sagsfremstilling beløber sig til 670.000 kr.
Regionsrådet vedtog på sit møde den 16. januar 2008 at afsætte et rammebeløb på 2,5 mio. kr. til en fortsættelse af projektet ”Kend din Region” i 2008. Heraf blev der afsat 600.000 kr. til et projekt om kulturmiljøer i Midtjyske Museers Udviklingsråds regi. Administrationen foreslår, at beløbet overføres til 2009 og indgår i et bredere kultur–landskabsprojekt.
Nedenfor er de otte ansøgninger kort beskrevet. En uddybende beskrivelse findes i vedlagte notat af 25. november 2008. De enkelte ansøgninger er tilgængelige på Region Midtjyllands hjemmeside.
(1) Ansøgning fra Kunstcentret Silkeborg Bad om tilskud til kunstprojektet EXILE
Kunstcentret Silkeborg Bad søger om tilskud til at afholde udstillingen EXILE, der bliver med deltagelse af kunstnere fra ind- og udland. Initiativet til EXILE udspringer fra en gruppe medlemmer fra kunstnersammenslutningen PRO. Der søges om 150.000 kr., men ansøger nævner, at enhver opbakning vil blive modtaget i en positiv ånd.
Administrationen vurderer, at der er tale om et projekt, der falder ind under Silkeborg Bad’s ordinære drift, hvorfor det falder uden for retningslinierne for kulturmidlerne. Der anbefales derfor, at der gives afslag på ansøgningen.
(2) Steffen Tast om tilskud til separatudstilling på Glasmuseet i Ebeltoft
Billedkunstner Steffen Tast søger om tilskud til fremstilling af værker til udstillingen ”Lys, transparens og reflektion”, der vil blive vist på Glasmuseet i Ebeltoft. Der søges om 40.000 kr.
Administrationen vurderer, at der er tale om en enkelt kunstners egne værker, som skal indgå i en for Glasmuseet normal udstilling. Det anbefales derfor, at der gives afslag på ansøgningen.
(3) Ansøgning fra Global Artwork om tilskud til ”Global Artwork & Global Art Network”
Foreningen Gloabal Artwork søger om tilskud til et projekt med titlen ”Global Artwork & Global Art Network”. Projektet har som formål at tilbyde 12 kvindelige kunstnere af ikke-dansk oprindelse et individuelt designet opkvalificerings forløb. Der ansøges om 280.000 kr.
Administrationen vurderer at der er tale om et spændende projekt. Selv om projektet umiddelbart retter sig mod en meget begrænset gruppe, vurderer administrationen, at projektet i kraft af et bredt forankret fagligt netværk, kan bidrage med væsentlige erfaringer i forhold til at synliggøre nye danskeres kreative kompetencer. Som følge de begrænsede kulturmidler anbefaler administrationen, at der bevilges 210.000 kr. i 2009.
(4) Ansøgning fra Viborg Bibliotek om tilskud til samarbejde om formidling for børn
Biblioteketet, Viborg Kommune ansøger Region Midtjylland om tilskud til projektet ”ØJJ - SE HER! – skiftende oplevelser i børnebiblioteket.” Projektet skal etablere en række udstillinger og installationer, som skal cirkulere mellem seks biblioteker i regionen. Der ansøges om 60.000 kr.
Det er administrationens vurdering at der er tale om et bredt funderet samarbejde og et spændende projekt, som dog ikke adskiller sig væsentligt fra almindelig biblioteksvirksomhed, og som derfor må betragtes som en kommunal opgave. Derfor foreslår administrationen, at der gives afslag på ansøgningen.
(5) Ansøgning fra Esben Bøgh Laursen om tilskud til
koncertfortællinger på diverse museer
Esben Bøgh Laursen søger om tilskud til afholdelse af koncertfortællinger på museer i og uden for Region Midtjylland. Ansøger udsender i foråret 2009 en ny CD med titlen ”I myrens Tegn”. Det er præsentationskoncerter af denne CD, der søges om penge til. Der søges ikke om noget specifikt beløb.
Administrationen vurderer at ansøgningen falder uden for retningslinierne for tilskud, idet der er tale om en enkelt persons optræden med egne værker. Det anbefales derfor, at der gives anslag på ansøgningen.
(6) Ansøgning fra Teatret OM om tilskud til internatkursus med gæstekunstnere fra hele verden - UR-NAT/NATUR
Teatret OM i Ringkøbing søger om tilskud til afholdelse af et internationalt kunstnerinternat med skuespillere, musikere og dansere fra hele verden. Temaet for internatet er miljø og formålet er at udvikle et fælles scenesprog og udvikle teatrene til aktive og stærke formidlingsinstitutioner. Internatet resulterer i fem produktioner, som vil blive opført under Teatret OM’s naturperformance UR-NAT/NATUR. Der ansøges om 270.000 kr.
Administrationen vurderer, at der er tale om et gennemarbejdet projekt, der vil udvikle nye værktøjer inden for scenekunsten. Desuden vil der være tale om netværksdannelse. Projektet vil lægge sig op ad klimakonferencen i Danmark i 2009. Som følge de begrænsede kulturmidler anbefaler administrationen, at der bevilges 210.000 kr. i 2009.
(7) Ansøgning fra NoPop Media om tilskud til 4. internationale AFOA Filmfestival
NoPop Media søger om tilskud til 4. AFIA Filmfestival, der afholdes i perioden 17. – 22. marts 2009 med base i Århus. AFIA er en international filmfestival, der har fokus på det alternative samt nye opkommende filmkunstnere. Der ansøges om 200.000 kr.
Administrationen vurderer, at der er tale om et projekt, der i alt overvejende grad er centreret omkring Århus. Der er desuden tale om en festival, der skal løbe af stablen for fjerde gang. Der må derfor være tale om drift af festivalen. Administrationen anbefaler derfor, at der gives afslag på ansøgningen.
(8) Ansøgning fra Primeview om tilskud til filmen ”Fra stjernefrø til storspiller”
Primeview Aps. v. Jes Petersen ansøger om tilskud til produktion af en programserie for TV om arbejdet med ungdomseliten i to håndboldklubber i regionen: ”Fra stjernefrø til storspiller”. Konkret vil serien portrættere ynglingedivisionsholdet fra Århus GF og ynglingedivisionsholdet fra Team Vest i Lemvig.
Der ansøges om 250.000 kr. Behandlingen af ansøgningen blev på mødet i Regionsrådet den 19. november 2008 udsat med henblik på at undersøge Regionsrådet s hjemmel til at støtte privat filmproduktion. Efter administrationens vurdering har Regionsrådet den fornødne hjemmel til at kunne bevilge støtte til ovennævnte filmprojekt.
Det er administrationens vurdering, at programserien vil fortælle en væsentlig historie om en gren af arbejdet med børn og unge i Region Midtjylland, og at den som sådan vil være med til at synliggøre en af regionens styrkepositioner.
Beslutning
Indstillingen blev vedtaget.
Tove Videbæk var forhindret i at deltage i sagens behandling.
Bilag
7. Indstilling fra Vækstforum om bevilling til udmøntning af initiativet Fastholdelse af udenlandske studerende
Resume
Formålet med initiativet Fastholdelse af udenlandske studerende er at bidrage til udvidelse af arbejdsstyrken i Region Midtjylland. Målene er dels at bidrage til, at udenlandske studerende får tilbudt praktikpladsophold, projektarbejde eller studierelevant erhvervsarbejde under studierne og dels at understøtte muligheden for, at udenlandske studerende tilbydes ansættelse i regionens virksomheder efter endt studium. Målgruppen er udenlandske studerende på henholdsvis professionsuddannelser og lange videregående og øvrige mellemlange uddannelser i Region Midtjylland. Indsatsen forankres organisatorisk i to enheder med VIA University College og Handelshøjskolen, Århus Universitet som lead-partner. Geografisk dækker indsatsen hele Region Midtjylland.
Forretningsudvalget indstiller, at indstillingen fra Vækstforum tiltrædes, således
at der af Region Midtjyllands midler til erhvervsudvikling, reservationen til fastholdelse af udenlandske studerende, bevilges 0,750 mio. kr. årligt i 2009 og 2010, i alt 1,5 mio. kr., til henholdsvis VIA University College (2 x 0,275 mio. kr.) og Handelshøjskolen, Århus Universitet (2 x 0,475 mio. kr.) til udmøntning af initiativet Fastholdelse af udenlandske studerende, og
at Regionsrådet får en tilbagemelding, når initiativet er gennemført.
Kate Runge, Gert Schou og Birgit Jonassen var forhindret i at deltage i sagens behandling.
Sagsfremstilling
To institutioner har ansøgt om midler til at varetage indsatsen
for de udenlandske studerende. Vækstforum vedtog på sit møde den 24. november
2008 at indstille til
Baggrunden for initiativet Fastholdelse af udenlandske studerende er,
at uddannelsesinstitutionerne i regionen i stigende omfang udbyder hele
uddannelser på engelsk. Det har medvirket til, at antallet af udenlandske
studerende i regionen er steget markant de seneste år og fortsat ventes at
stige.
Nogle af de forhold, der afgør, hvorvidt de udenlandske studerende forbliver i landet efter endt studium, er studierelevant erhvervserfaring og karrieremuligheder.
Mange virksomheder ønsker at ansætte veluddannet udenlandsk arbejdskraft med kendskab til såvel dansk kultur som hjemlandets sprog og kultur, ofte med henblik på eksportfremstød i de pågældende lande. Der er imidlertid ikke nogen institution, der umiddelbart bringer studerende og virksomheder sammen. Initiativet Fastholdelse af udenlandske studerende er udarbejdet med dette for øje.
Formålet med initiativet er at bidrage til udvidelse af arbejdsstyrken i Region Midtjylland for således at styrke betingelserne for vækst, innovation og velfærd. Målene er:
- at bidrage til, at udenlandske studerende får tilbudt praktikpladsophold, projektarbejde eller studierelevant erhvervsarbejde under studierne
- at understøtte muligheden for, at udenlandske studerende tilbydes ansættelse i regionens virksomheder efter endt studium.
Indsatsen for at fastholde de udenlandske studerende målrettes:
- udenlandske studerende på professionsuddannelser i Region Midtjylland
- udenlandske studerende på lange videregående uddannelser og øvrige mellemlange uddannelser i Region Midtjylland.
Indsatsen skal i henhold til den godkendte projektbeskrivelse komme virksomheder i hele Region Midtjylland til gavn og forankres i en institution, der har en bred kontaktflade til udenlandske studerende fra forskellige uddannelsesretninger og -institutioner og som tilbyder et internationalt miljø med fokus på uddannelse, beskæftigelse og erhverv. Indsatsen skal gennemføres i tæt dialog med regionens erhvervsliv, beskæftigelsespolitiske aktører og relevante uddannelsesinstitutioner. Indsatsen skal koordineres med og understøtte den indsats som gennemføres i regi af de syv konsortier for Modtagelse og fastholdelse af udenlandsk arbejdskraft, som Regionsrådet bevilgede 10 mio. kr. på sit møde den 19. november 2008.
Indsatsen for at fastholde udenlandske studerende omfatter følgende indsatsområder:
- virksomhedsopsøgende arbejde
- mødeforum for virksomheder og internationale studerende
- netværk mellem nuværende og tidligere studerende
- temadage for udenlandske studerende
- temamøder for regionens virksomheder
- karrieremesser.
Indsatsen for at fastholde udenlandske studerende i Region Midtjylland er i forlængelse af Regionsrådets møde den 18. juni 2008 annonceret på Vækstforums hjemmeside med henblik på indkaldelse af ansøgninger om varetagelse af initiativet.
Der er indkommet:
- 1 ansøgning om varetagelse af indsatsen for udenlandske studerende på professionsuddannelser i Region Midtjylland med VIA University College som lead-partner. Øvrige parter er Sundhedsfaglig højskole, Pædagogisk-Socialfaglig Højskole, Teknisk Merkantil højskole, Erhvervsakademierne Minerva, Århus Købmandsskole og Aarhus Tekniske Skole
- 1 ansøgning om varetagelse af indsatsen for udenlandske studerende på lange videregående uddannelser og øvrige mellemlange uddannelser i Region Midtjylland med Handelsshøjskolen, Aarhus Universitet som lead-partner. Øvrige partnere er Campus Århus bestående af Arkitektskolen Aarhus, Det jyske Musikkonservatorium, Ingeniørhøjskolen i Århus, Journalisthøjskolen, Aarhus Universitet og Handelshøjskolen, Aarhus Universitet samt Studenterhus Aarhus, Aarhus Universitet, Handels- og ingeniørhøjskolen i Herning (AU-HIH)
Begge ansøgere vurderes at opfylde de kriterier, der fremgår af den godkendte projektbeskrivelse og begge ansøgere har udarbejdet ansøgning til den Europæiske Socialfond, idet budget og finansiering fremgår af nedenstående oversigt:
Budget |
2009 |
2010 |
I alt |
Udenlandske studerende på professionsuddannelser i Region Midtjylland |
1,5 |
1,5 |
3 |
|
|
|
|
Udenlandske studerende på lange videregående uddannelser og øvrige mellemlange uddannelser i Region Midtjylland |
1,9 |
1,9 |
3,8 |
Ialt |
3,4 |
3,4 |
6,8 |
Finansieringsplan |
2009 |
2010 |
I alt |
Region Midtjylland |
0,75 |
0,75 |
1,5 |
EU, Socialfond |
1,70 |
1,70 |
3,4 |
Anden medfinansiering |
0,95 |
0,95 |
1,9 |
I alt |
3,40 |
3,40 |
6,8 |
Beslutning
Indstillingen blev vedtaget.
Tove Videbæk var forhindret i at deltage i sagens behandling.
8. Indstillinger fra Vækstforum om bevillinger til aktiviteter i forbindelse med FN’s klimatopmøde i 2009
Resume
Forretningsudvalget indstiller, at indstillingerne fra Vækstforum tiltrædes, således
at der af Region Midtjyllands midler til erhvervsudvikling anvendes op til 500.000 kr. til Vækstforums deltagelse i Klimakonsortiets konkurrence "Klima-DM,"
at der af Region Midtjyllands midler til erhvervsudvikling bevilges 1.825.000 kr. til aktiviteter i forbindelse med klimatopmødet i 2009, idet beløbet fordeles således:
- 400.000 kr. i 2008 til Center for Bioenergi og Miljøteknologisk Innovation (CBMI) til "Fremvisning af Region Midtjyllands erhvervsmæssige styrkepositioner på energi- og miljøområdet,"
- 300.000 kr. i 2008 til Naturvidenskabernes Hus til udvikling og etablering af udstillinger, under forudsætning af at mindst 15 virksomheder deltager i projektet,
- 425.000 kr. i 2008 til Samsø Energiakademi til projektet "The Danish Way"
- 150.000 kr. i 2008 til Håndværksrådet til projektet "Klimakonference i Herning,"
- 250.000 kr. i 2008 til Brædstrup Fjernvarme til projektet "Kraftvarme, fjernvarme og køling som CO2 fjerner" idet projektet skal koordineres med Århus kommunes forslag om at gennemføre en udviklingscamp om udvikling af fjernvarmeteknologi
- 300.000 kr. i 2008 til Ingeniørhøjskolen i Århus, Aarhus Universitet m.fl. til projekt "Klimasommerskoler- Engineering innovation for the climate" under forudsætning af, at der sker en profilering af regionens virksomheder, og
at der af Region Midtjyllands midler til erhvervsudvikling bevilges 1.600.000 kr. i 2008 til Aarhus Universitet til konferencen "Beyond Kyoto," idet bevillingen bortfalder, såfremt der bevilges midler fra EU’s Regionalfond til gennemførelse af konferencen.
Johannes Flensted-Jensen erklærede sig inhabil vedrørende behandlingen af ansøgningen fra Den Europæiske Filmhøjskole.
Forretningsudvalget foreslår derudover Vækstforum, at Vækstforum genbehandlinger ansøgningerne fra Folkehøjskolerne i Danmark, Geografforbundet og Bovbjerg Fyr samt Den Europæiske Filmhøjskole.
Kate Runge, Gert Schou og Birgit Jonassen var forhindret i at deltage i sagens behandling.
Sagsfremstilling
Regionsrådet vedtog på sit møde den 22. august 2007, efter indstilling fra Vækstforum at reservere en økonomisk ramme på 23 mio. kr. til udmøntning af en megasatsning inden for energi og miljø, idet beløbet udmøntes efter konkrete indstillinger fra Vækstforum.
Som supplement til reservationen til energi- og miljøsatsningen vedtog Vækstforum på sit møde den 26. maj 2008 at opfordre til iværksættelse af initiativer inden for en ramme på 10 mio. kr. (heraf 5 mio. kr. fra EU's Regionalfond, hvis denne kan støtte de påtænkte aktiviteter), der vil kunne synliggøre energi- og miljøaktiviteter i Region Midtjylland i forbindelse med FN's klimatopmøde i København i 2009. Egenfinansieringen af projekterne skal som udgangspunkt udgøre mindst 50 %, dog efter en konkret vurdering af det enkelte projekt.
Vækstforum vedtog på sit møde den 24. november 2008
- at der bevilges 1.600.000 kr. fra Regionalfonden til Aarhus Universitets projekt "Beyond Kyoto" idet Aarhus Universitet anmodes om at udarbejde en ansøgning til Regionalfonden, og i det tilfælde, at Aarhus Universitet ikke kan opnå støtte fra EU’s Regionalfond til gennemførelse af konferencen Beyond Koyoto, vil midlerne i stedet blive indstillet til bevilling af de regionale erhvervsfremmemidler,
- at indstille til Regionsrådet, at der bevilges op til 500.000 kr. af regionens erhvervsudviklingsmidler til Vækstforums deltagelse i Klimakonsortiets konkurrence "Klima-DM"
- at der bevilges 400.000 kr. af regionens erhvervsudviklingsmidler til Center for Bioenergi og Miljøteknologisk Innovation (CBMI) til "Fremvisning af Region Midtjyllands erhvervsmæssige styrkepositioner på energi- og miljøområdet"
- at der bevilges 300.000 kr. af regionens erhvervsudviklingsmidler til Naturvidenskabernes Hus til udvikling og etablering af udstillinger under forudsætning af at der mindst 15 virksomheder i projektet
- at der bevilges 425.000 kr. af regionens erhvervsudviklingsmidler til Samsø Energiakademi til projektet "The Danish Way"
- at der bevilges 150.000 kr. af regionens erhvervsudviklingsmidler til Håndværksrådet til projektet "Klimakonference i Herning"
- at der bevilges 250.000 kr. af regionens erhvervsudviklingsmidler til Brædstrup Fjernvarme til projektet "Kraftvarme, fjernvarme og køling som CO2 fjerner" idet projektet skal koordineres med Århus kommunes forslag om at gennemføre en udviklingscamp om udvikling af fjernvarmeteknologi.
- at der bevilges 300.000 kr. af regionens erhvervsudviklingsmidler til Ingeniørhøjskolen i Århus, Aarhus Universitet m.fl. projekt "Klimasommerskoler- Engineering innovation for the climate" under forudsætning af at der sker en profilering af regionens virksomheder
- at alle bevillinger gives i 2008
Vækstforums opfordring har resulteret i 22 ansøgninger. Ansøgningerne er vurderet ud fra følgende kriterier:
- Aktiviteten synliggør og profilerer af Region Midtjyllands styrkepositioner på energi- og miljøområdet.
- Aktiviteten sætter fokus på teknologier/løsninger til reduktion af den menneskeskabte påvirkning af det globale miljø.
- Aktiviteten forventes at have positiv erhvervsudviklingsmæssig effekt.
- Relevante virksomheder medvirker ved udvikling og gennemførelse af projektet.
- Projektet gennemføres i tilknytning til, som led i eller er koordineret med andre af de initiativer, der er planlagt i forbindelse med FN's klimatopmøde 2009.
Aktiviteterne/projekterne er vurderet af et indstillingsudvalg bestående af "Den Kommunale Klimagruppe" med deltagelse af formanden for Vækstforums "Råd for Energi- og Miljøteknologi". En række af ansøgningerne mangler en beskrivelse/dokumentation af, at aktiviteterne synliggør regionens styrkepositioner og dermed har en erhvervsmæssig effekt. Der er med indstillingerne lagt vægt på at der vises en bredde i energi- og miljøløsninger.
De ansøgninger, der er indstillet til bevilling fra indstillingsudvalget, er:
Klimakonference på Aarhus Universitet, "Beyond Kyoto"
International konference, som sætter fokus på klimarelaterede kompetencer og løsninger. Konferencen forventes at tiltrække 800-1000 deltagere fra hele verden. Konferencen holdes over 2 dage med efterfølgende ekskursion på 3. dagen til virksomheder og anlæg i Regionen.
Klimakonsortiet, "Klima DM"
Som en del af aktiviteterne frem mod december 2009 afholder Klimakonsortiet "det officielle danmarksmesterskab i klimaløsninger". Formålet med konkurrencen er at få danskerne og de danske arbejdspladser til at bidrage til at begrænse klimaforandringerne ved at ændre adfærd, bidrage til innovation og/eller bidrage til erkendelser af behovet for handling. Indstillingsudvalget anbefaler, at Vækstforum går ind i aktiviteten ligesom de øvrige Vækstfora forventes at gøre, men der bør ske en konkretisering af aktiviteterne.
Center for Bioenergi og Miljøteknologi (CBMI), "Fremvisning af Region Midtjyllands erhvervsmæssige styrkepositioner på energi- og miljøområdet"
Virksomheder inden for bioenergi og miljøteknologi vil blive profileret via ekskursion til relevante virksomheder og anlæg samt på udstilling på Agro Business Park. Aktiviteten tænkes afholdt i forbindelse med planlagte konferencer, herunder Aarhus Universitets konference.
Naturvidenskabernes Hus
Naturvidenskabernes Hus i Bjerringbro, som er under opførelse, vil samle et antal virksomheder inden for energi og miljø, som deltagere i en udstilling, som henvender sig til udenlandske delegationer.
Samsø Energiakademi, "The Danish Way"
Gennemførelse af besøgsprogrammer vedr. dels Samsø som vedvarende energi-ø og dels i hele Region Midtjylland med fremvisning af virksomheder mv. inden for energi og miljø.
Håndværksrådet, "Klimakonference i Herning"
Håndværksrådet vil afholde en 3 dages klimakonference i tilknytning til H&I Messen i Herning i september 2009. Konferencens tema vil hovedsagelig være energibesparelser i den eksisterende bygningsmasse.
Brædstrup Fjernvarme, "Kraftvarme, fjernvarme og køling som CO2 fjerner", idet denne aktivitet skal koordineres med en anden foreslået aktivitet, "Udviklings Camp" ved AffaldVarme Århus
Brædstrup Fjernvarme foreslår afholdelse af en konference vedr. fjernvarme inkl. fremvisning af Ring Søpark projektet, som Vækstforum har støttet som et projekt under megasatsningen på energi og miljø. Indstillingsudvalget foreslår, at denne aktivitet samordnes med en aktivitet foreslået af AffaldVarme, Århus Kommune, som indebærer afholdelse af en udviklingscamp med deltagelse af relevante aktører på fjernvarmeområdet.
Ingeniørhøjskolen i Århus, "Engineering innovation for the climate"
Afholdelse af sommerskoler og efteruddannelseskurser for danske og udenlandske erhvervsfolk og studerende med temaer inden for forskellige energiteknologiske områder. Indstillingsudvalget går ind for at støtte afholdelse af sommerskolerne, idet det bør være en forudsætning, at der indgår fremvisning af regionens virksomheder.
Der vedlægges et notat med en beskrivelse af de prioriterede ansøgninger. Endvidere vedlægges en oversigt over samtlige ansøgninger med indstilling om støttebeløb og bemærkninger fra indstillingsudvalget. De enkelte ansøgninger er tilgængelige på Region Midtjyllands hjemmeside.
Beslutning
Indstillingen blev vedtaget.
Tove Videbæk var forhindret i at deltage i sagens behandling.
Bilag
9. Vedtagelse af procedure for høringssvar vedrørende kommunale strategiplaner, lokalplaner og kommuneplaner og for behandlingen af sager om ansøgninger om indvinding uden for de udlagte råstofområder.
Resume
Det har vist sig, at der opstår enkelte sager i forbindelse med behandlingen af kommunale strategiplaner, lokalplaner og kommuneplaner, som Region Midtjylland kan/skal forholde sig til i relation til råstofloven (råstofplanen) eller jordforureningsloven. Desuden kommer der enkelte ansøgninger om indvinding uden for de udlagte råstofområder, der skal behandles af Region Midtjylland efter retningslinie 2 i råstofplanen. Det foreslås, at sagerne behandles på tilsvarende måde som det besluttede vedrørende sager i relation til den regionale udviklingsplan.
Forretningsudvalget indstiller,
at administrationen, såfremt
det fremsendte ligger inden for intentionerne i råstofplanen eller strategi
for jordforurening, meddeler afsenderen dette,
at administrationen, såfremt den vurderer, at der er uoverensstemmelse
mellem det fremsendte og råstofplan eller strategi for Jordforurening, tager
initiativ til en dialog herom med afsenderen, idet Forretningsudvalget
orienteres herom, og
at resultatet af dialogen, i tilfælde af fortsat uoverensstemmelse, forelægges Regionsrådet til beslutning.
Johannes Flensted-Jensen og Kate Runge var forhindret i at deltage i sagens behandling.
Sagsfremstilling
Det har vist sig, at der opstår enkelte sager i forbindelse med behandlingen af kommunale strategiplaner, lokalplaner og kommuneplaner, som Region Midtjylland kan/skal forholde sig til i relation til råstofloven (råstofplanen) eller jordforureningsloven. Regionen skal vurdere det fremsendte i forhold til indholdet i råstofplan og strategi for jordforurening og afgive svar inden for fire til otte uger. I vurderingen vil sammenhængen med regionsrådets øvrige planer og politikker også indgå.
Desuden kommer der enkelte ansøgninger om indvinding uden for de udlagte råstofområder, der skal behandles af Region Midtjylland efter retningslinie 2 i råstofplanen.
Det er sædvanligvis en teknisk sagsbehandling, som foretages i samarbejde mellem region, kommune og indvinder i fordragelighed. Det indstilles på baggrund heraf, at ansvaret for opgaverne uddelegeres til administrationen med orientering til Regionsrådet, hvis ikke der er større uoverensstemmelser parterne imellem. Dette svarer til det besluttede vedrørende sager i relation til den regionale udviklingsplan.
Udvalget for jord og råstoffer behandlede sagen på sit møde den 27. oktober 2008. Udvalget besluttede at videresende sagen til Regionsrådet med anbefaling af, at den foreslåede procedure vedtages.
Beslutning
Indstillingen blev vedtaget.
Tove Videbæk var forhindret i at deltage i sagens behandling.
10. Forlængelse af funktionsperioden for Udvalget vedrørende Region Midtjyllands globaliseringsstrategi
Resume
Udvalget vedrørende Region Midtjyllands globaliseringsstrategi foreslår, at udvalgets funktionsperiode forlænges til 30. juni 2009 med henblik på afholdelse af en globaliseringskonference i foråret 2009, hvorefter udvalget afrapporterer til Regionsrådet i henhold til udvalgets kommissorium.
Der kan højst ydes udvalgsvederlag i ét år for medlemskab af et midlertidigt udvalg.
Forretningsudvalget indstiller,
Kate Runge, Gert Schou og Birgit Jonassen var forhindret i at deltage i sagens behandling.
Sagsfremstilling
Udvalget vedrørende Region Midtjyllands globaliseringsstrategi blev nedsat i henhold til beslutning i Regionsrådet den 14. november 2007 med funktionsperiode for hele året 2008. I henhold til udvalgets kommissorium er udvalgets formål at udarbejde en betænkning vedrørende en globaliseringsstrategi for Region Midtjylland inden udgangen af 2008. I kommissoriet er det også forudsat, at der i samarbejde med Vækstforum planlægges og gennemføres en globaliseringskonference i 2. halvår 2008.
I forbindelse med behandlingen af et oplæg fra udvalget vedrørende globaliseringens udfordringer på Vækstforums møde den 1. oktober 2008, hvor udvalget foreslog, at der arbejdes i to spor med globaliseringen: Et spor der er erhvervsrettet, og et spor der retter sig imod den regionale udviklingsplan. Vækstforum tilsluttede sig dette og besluttede at anmode Vækstforums sekretariat om i samarbejde med relevante aktører at overveje og belyse, hvorledes de globale udfordringer og muligheder med endnu større vægt kan indgå i den kommende revision af erhvervsudviklingsstrategien. Vækstforum besluttede endvidere at opfordre Region Midtjylland og kommunerne til at overveje og belyse, hvorledes de globale udfordringer og muligheder i højere grad kan indgå i den regionale udviklingsplanlægning og i den lokale udviklings- og kommuneplanlægning fremover.
Endvidere har Vækstforums administrative styregruppe foreslået, at den fælles konference i efteråret 2008 udsættes til foråret 2009.
Udvalget vedrørende Region Midtjyllands globaliseringsstrategi behandlede sagen på sit møde den 24. oktober 2008. Udvalget var enig med Vækstforum i, at det ville være hensigtsmæssigt at flytte den planlagte globaliseringskonference til foråret 2009, og man bifaldt Vækstforums forslag til håndtering af de to spor i globaliseringsarbejdet.
I konsekvens af dette var der i udvalget enighed om at søge Regionsrådets accept af, at udvalgets funktionsperiode forlænges til efter afholdelsen af globaliseringskonferencen, således at udvalget efterfølgende kan afrapportere til Regionsrådet i henhold til udvalgets oprindelige kommissorium.
Det er i bekendtgørelsen om vederlag m.v. for varetagelse af regionale hverv fastlagt, at der højst kan ydes udvalgsvederlag i ét år for medlemskab af de af Regionsrådet nedsatte særlige udvalg, jf. regionslovens § 13. Der ydes befordringsgodtgørelse mv. for deltagelse i udvalget.
Beslutning
Indstillingen blev vedtaget.
Tove Videbæk var forhindret i at deltage i sagens behandling.
11. Afholdelse af Political Bureau-møde i Konferencen for Perifere Maritime Regioner i Europa i Region Midtjylland den 23. januar 2009 samt fællesmøde for danske medlemmer af CPMR
Resume
De danske medlemmer af Konferencen for Perifere Maritime Regioner (CPMR) har sagt ja til at være vært ved næste Political Bureau-møde, der afholdes i Århus den 23. januar 2009. Udgiften deles forholdsmæssigt mellem de danske medlemsregioner, og Region Midtjyllands andel af udgiften forventes at blive 120.000 kr.
Forretningsudvalget indstiller,
at Region Midtjylland som medlem af Konferencen for Perifere Maritime Regioner i Europa påtager sig værtskabet for Political Bureau-møde i Århus den 23. januar 2009 i, og
at Region Midtjylland afholder en forholdsmæssig andel af udgifterne til konferencen, svarende til 120.000 kr., der afholdes af midlerne til regional udvikling.
Kate Runge, Gert Schou og Birgit Jonassen var forhindret i at deltage i sagens behandling.
Sagsfremstilling
I forbindelse med et møde den 27. juni 2008 i Political Bureau i Konferencen for Perifere Maritime Regioner i Europa (CPMR), hvor regionsrådsmedlem Henning Gjellerod repræsenterede de danske medlemsregioner, blev det meddelt, at Danmark står for tur til at arrangere det kommende møde i Political Burea medio januar 2009, idet arrangementet efter aftale går på omgang mellem medlemsregionerne. Henning Gjellerod tilkendegav på vegne af de danske medlemsregioner, at man påtog sig værtskabet under forudsætning af, at de danske medlemsregioner delte udgifterne ved afholdelsen af arrangementet.
CPMR afholder to gange årligt bestyrelsesmøde i én af de 159 regioner fra et af de 29 lande, der er medlemmer af CPMR. Det er længe siden, at mødet har været afholdt i Danmark. Danmark tilbød derfor at afholde CPMRs bestyrelsesmøde, og i den forbindelse påtog Region Midtjylland sig værtskabet for mødet.
Et skøn over de forventede omkostninger viser, at med et deltagerantal på ca. 70 personer vil værtskabet medføre udgifter på ca. 300.000 kr. fordelt på følgende udgiftsposter:
Udgifter |
Kr. |
Tolkning |
175.000 |
Dagsarrangement på hotel (70 personer á 595 kr.) |
41.650 |
Middag |
52.500 |
Gaver og tasker |
10.000 |
Diverse |
20.850 |
I alt |
300.000 |
Ovenstående opgørelse er udarbejdet på baggrund af tilbud fra diverse leverandører.
I forbindelse med CPMR's generalforsamling i Bayonne den 1. - 3. oktober blev det mellem de danske medlemsregioner Region Midtjylland, Region Nordjylland, Region Syddanmark samt Bornholm aftalt, at mødet holdes i Århus den 23. januar 2009 og at udgiften deles forholdsmæssigt mellem de danske deltagere på baggrund af befolkningstal. En endelig beregning er på nuværende tidspunkt ikke aftalt, men skønsmæssigt vil udgiften for Region Midtjylland være ca. 120.000 kr. Udgiften vil kunne afholdes af de på budgettet afsatte midler til regional udvikling.
Der vedlægges Note fra CPMR vedrørende krav og forventninger til værtsregionen.
Udvalget vedrørende Region Midtjyllands globaliseringsstrategi behandlede sagen på sit møde den 24. oktober 2008. Formanden for udvalget, regionsrådsmedlem Poul Müller oplyste, at der fra Region Nordjylland, Region Syddanmark og Bornholm er tilslutning til at dele udgiften til afholdelse af mødet i Danmark. Region Syddanmark har vist interesse for at afholde mødet, men på grund af manglende ressourcer i administrationen frafaldet dette Mødet holdes i Scandinavian Center i Århus den 23. januar 2009.
Beslutning
Indstillingen blev vedtaget.
Tove Videbæk var forhindret i at deltage i sagens behandling.
12. Evaluering af Region Midtjyllands organisationsplan
Resume
Evalueringen af Region Midtjyllands organisationsplan er afsluttet, og der er udarbejdet en rapport, der samler resultaterne. Direktionen har på baggrund heraf udarbejdet et oplæg til justering af Region Midtjyllands organisationsplan.
Forretningsudvalget indstiller,
at evalueringen af Region Midtjyllands organisationsplan tages til efterretning,
at direktionens justering af arbejdsdelingen i direktionen tages til orientering, og
at direktionens forslag til justering af Region Midtjyllands organisationsplan godkendes.
Kate Runge, Gert Schou og Birgit Jonassen var forhindret i at deltage i sagens behandling.
Sagsfremstilling
Forberedelsesudvalget for Region Midtjylland aftalte i forbindelse med budgetforliget for 2007 en hensigtserklæring om, at der skulle foretages en evaluering af Region Midtjyllands organisationsplan inden udgangen af 2009. I forbindelse med budgetforliget for 2008 besluttede Regionsrådet at fremrykke evalueringen af organisationsplanen, således at den skulle tilendebringes inden udgangen af 2008.
I forlængelse af evalueringens gennemførelse har Regionsrådet i forbindelse med budgetforliget vedrørende budget 2009 besluttet at reducere administrationens budget med 16 mio. kr., svarende til 5,1 %.
Evalueringen er i praksis gennemført i perioden fra efteråret 2007 til sommeren 2008, og resultaterne er samlet i rapporten "Evaluering af Region Midtjyllands organisationsplan". Der foreligger herudover yderligere en række rapporter vedrørende de delevalueringer, som hovedrapportens resultater bygger på. Alle rapporter ligger på Region Midtjyllands intranet.
Evalueringen har været bygget op omkring 6 delevalueringer, der har evalueret forskellige perspektiver ved Region Midtjyllands organisering. Det drejer sig om følgende:
Udnyttelse af de administrative ressourcer
Understøttelse af det politiske niveau
Koncernledelsens funktion
Opfyldelse af områdemål
Organisering i det fælleadministrative område
Fleksibilitet
Evalueringen viser, at der helt grundlæggende er skabt et godt fundament for den videre udvikling af Region Midtjylland som organisation. Region Midtjyllands opbygning som en koncernmodel med tre områder og et fællesadministrativt område ser således ud til at være velfungerende. Den geografiske organisering med flere regionshuse er driftsøkonomisk på niveau med en administration, der er samlet i Viborg. Endvidere har Regionsrådet vurderet, at samarbejdet med administrationen fungerer tilfredsstillende. Evalueringen viser også, at det generelt er lykkedes at skabe sikker drift. Vel at mærke med et meget højt aktivitetsniveau, hvor kræfter, kompetencer og kulturer fra medarbejdernes tidligere arbejdspladser er forenet.
Som forventet har den foreliggende evaluering også bidraget med en række iagttagelser af enheder og funktioner, hvor organiseringen kan forbedres. Det drejer sig især om følgende:
Det nuværende sundhedsområde opleves som værende meget bredt og med stort opgaveomfang og opgavekompleksitet på flere niveauer. Det konkluderes i evalueringen, at det vil kunne være hensigtsmæssigt at skabe en bedre balance imellem størrelsen af koncernens områder.
På psykiatri- og socialområdet konkluderer evalueringen, at der er tydelige indikationer af uklarhed og unødig kompleksitet i organiseringen, bl.a. er der aktuelt mange gråzoner og snitflader. Med baggrund heri og i den løbende udvikling i arbejdsdelingen mellem regionen og kommunerne på socialområdet konkluderes det i evalueringen, at det vil være hensigtsmæssigt at gentænke organiseringen af psykiatri- og socialområdet.
Regionsrådet vedtog på sit møde den 24. september 2008 at justere organiseringen på psykiatri- og socialområdet således, at der etableres en driftsledelse på 4 personer, der refererer til direktionen. Området organiseres med tre centre, der refererer til driftsledelsen - henholdsvis Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center, Center for Børn, Unge og Specialrådgivning og Center for Voksenhandicap og Socialpsykiatri. De nuværende psykiatriske afdelinger bibeholdes med reference til driftsledelsen. Der etableres en administrationsafdeling og et sekretariat for direktionen, integreret i Regionssekretariatet. Det er direktionens forventning, at den skitserede organisering af psykiatri- og socialområdet vil bidrage til en mere hensigtsmæssig anvendelse af de administrative og faglige ressourcer og en mere klar opgavefordeling.
På økonomiområdet konkluderer evalueringen, at behovet for styring, fleksibilitet og faglig bæredygtighed på tværs af hele koncernen taler for en formel integration af arbejdet i Regionsøkonomi og Sundhedsøkonomi. Evalueringen konkluderer endvidere, at den fremtidige opbygning af en DRG-funktion på psykiatri- og socialområdet bør tænkes sammen med den nuværende DRG-funktion på det somatiske område. Endeligt konkluderes, at det vil være hensigtsmæssigt at etablere en tværgående analysefunktion, der skal medvirke til at sikre overblik over data, koordinere analyser og se analyser i en helhed.
På IT-området konkluderer evalueringen, at arbejdet med at etablere en fælles IT-afdeling fortsætter. Der vil være fokus på at etablere, sikre og understøtte en fælles infrastruktur og blivende primære driftssystemer, ligesom der vil blive udarbejdet en koncerndækkende IT-strategi.
Direktionen har i forlængelse af evalueringen udarbejdet et forslag til justering af Region Midtjyllands organisationsplan. Forslaget indebærer dels, at direktionen ændrer sin arbejdsdeling og dels, at direktionen foreslår en række justeringer af den eksisterende organisationsplan.
På baggrund af evalueringens konklusioner og de allerede fastlagte justeringer på psykiatri- og socialområdet har direktionen besluttet, at direktionsansvaret for Primær Sundhed og Regionalt Sundhedssamarbejde incl. Afdelingen for Folkesundhed overgår til direktør Anne Jastrup. Hermed tilstræbes en mere ligelig arbejdsbelastning af direktionens medlemmer, bl.a. med henblik på at undgå flaskehalse i beslutningsprocessen. Vicedirektør Kjeld Martinussen vil fungere som stedfortræder for både direktør Leif Vestergaard Pedersen og direktør Anne Jastrup på de sundhedsrelaterede områder. Koordination inden for sundhedsområdet på stabsniveau fastholdes og udbygges.
Direktionen har endvidere besluttet, at direktionsansvaret for de tværgående afdelinger fremover er følgende:
Regionsdirektør Bo Johansen vil have direktionsansvar for Regionsøkonomi (fremover benævnt Koncernøkonomi)
Direktør Lars Hansson vil have direktionsansvar for HR
Direktør Leif Vestergaard Pedersen vil have direktionsansvar for IT samt Indkøb og Logistik
Direktør Anne Jastrup vil have direktionsansvar for Kommunikation og Regionssekretariatet
Direktionen foreslår endvidere, at der foretages en række justeringer af Region Midtjyllands organisationsplan. Justeringerne skal ses som et naturligt led i de organisatoriske justeringer, der løbende er foretaget i Region Midtjylland.
På sundhedsområdet overføres direktionsansvaret for Primær Sundhed og Regionalt Sundhedssamarbejde, incl. Afdelingen for Folkesundhed som nævnt til direktør Anne Jastrup. Det forventes, at kommunesamarbejdet vil blive styrket ved under samme direktør at have de afdelinger - både på sundhedsområdet og på psykiatri- og socialområdet, der på stabsniveau samarbejder med kommunerne. Direktionen ønsker endvidere at styrke den præhospitale indsats ved at udskille et nyt driftsområde fra afdelingen for Sundhedsplanlægning, kaldet "Præhospitalet", der skal varetage opgaverne på dette område.
Direktionen foreslår endvidere, at der etableres en samlet økonomifunktion, benævnt Koncernøkonomi. Som det fremgår af den oprindelige organisationsplan, har regionen hidtil været organiseret med koordinerende økonomifunktioner i både Regionsøkonomi og Sundhedsøkonomi. Det vurderes, at en samling af økonomifunktionen vil kunne skabe en organisatorisk struktur, der vil skabe større enkelthed i budgetlægning, budgetopfølgning m.m. Det forventes endvidere, at en samling af økonomifunktionen vil medvirke til at skabe et højere fagligt niveau på økonomiområdet, både i bredden og i dybden.
Endeligt ønsker direktionen at følge udviklingen hen imod en enstrenget IT-organisation tæt. Direktionen vil følge op på, at en række skitserede milepæle nås og løbende vurdere, om IT's ressourcer til økonomistyring og administrative funktioner er tilstrækkelige.
Det understreges, at der også fremover vil være behov for løbende justeringer af organisationen og tilrettelæggelse af mødestrukturer og arbejdsgange med henblik på tilpasning til ændringer i de ydre vilkår og med henblik på løbende effektiviseringer, herunder kvalitetsforbedringer.
Beslutning
Indstillingen blev vedtaget.
Tove Videbæk var forhindret i at deltage i sagens behandling.
13. Tilbud om "erhvervskort" (pendlerkort) til Region Midtjyllands ansatte samt andre arbejdsgiveres mulighed for at anvende ordningen
Resume
Administrationen har udarbejdet et forslag til politisk drøftelse om ”erhvervskort” (pendlerkort) til regionens ansatte, idet mulighederne for, at også andre arbejdsgivere kan anvende ordningen, samtidig belyses. For Region Midtjyllands vedkommende vil det være relevant at indgå aftale om erhvervskort med Midttrafik, som tegner kontrakt med de øvrige udbydere af offentlig transport. Erhvervskort som bruttolønsordning kan anvendes af alle private og offentlige virksomheder i Region Midtjylland. Det er et krav, at der indgås aftale med de forhandlingsberettigede organisationer om, at der kan ske træk i medarbejdernes bruttoløn. Region Syddanmark og Region Nordjylland tilbyder i dag ”erhvervskort” til deres ansatte.
Forretningsudvalget indstiller,
at der tages initiativ til at etablere en ordning for samtlige fastansatte medarbejdere ansat ved Region Midtjylland med tilbud om erhvervskort til offentlig transport, der finansieres via træk i bruttolønnen, og
at orienteringen om at andre virksomheder i regionen kan etablere en lignende ordning tages til efterretning.
Kate Runge, Gert Schou og Birgit Jonassen var forhindret i at deltage i sagens behandling.
Sagsfremstilling
Det lovmæssige grundlag for at etablere bruttolønsordninger
Ved bruttolønsordninger
forstås, at medarbejderen får mulighed for at gå ned i bruttolønnen mod at få
adgang til at vælge mellem forskellige naturalier. Medarbejderen opnår den
fordel, at disse naturalier kan erhverves på favorable økonomiske vilkår, idet
medarbejderen ikke skal betale skat af den del af lønnen, der anvendes til
betaling af naturalierne.
Efter praksis skal en bruttolønsordning opfylde følgende
krav, for at skattemyndighederne skattemæssigt anerkender ordningen:
- Aftalen skal være fremadrettet.
- Kontantlønsreduktionen skal fordeles over hele lønperioden.
- Lønnedgangen skal på forhånd være fastsat til et bestemt beløb, der ikke er direkte afhængig af medarbejderens løbende forbrug af godet.
- Det er tilladt at opretholde det hidtidige niveau for pensionsbidrag mv.
- Arbejdsgiver skal være ejer af godet eller være kontraktspart og ansvarlig i forhold til leverandøren.
- Medarbejderen skal have mulighed for at udtræde af ordningen, f.eks. i forbindelse med lønforhandlinger.
- Aftalen skal være frivillig indgået mellem arbejdsgiveren og medarbejderen.
Skat/skatterådet har taget stilling til, at bl.a. offentlig transport mellem hjem og arbejde kan indgå i en bruttolønsordning.
Om de enkelte ordninger er attraktive for medarbejderne afhænger bl.a. af, om ordningen
er skattefri. Kravet til skattefrihed for udgifter til transport mellem
hjem og arbejde (erhvervskort) er, at medarbejderen mister retten til at benytte
det almindelige befordringsfradrag. Sker dette ikke, eller benyttes ordningen
til privat transport ud over en vis bagatelgrænse, ophører
skattefriheden.
Det er et krav, at der indgås aftale med de
forhandlingsberettigede organisationer om, at der kan ske træk i medarbejdernes
bruttoløn.
Ordningens indhold
Det vil for
Region Midtjyllands vedkommende være relevant at indgå aftale om erhvervskort
med Midttrafik. Ifølge Midttrafik vil de stå for at tegne kontrakt med de øvrige
udbydere af offentlig transport, og Region Midtjylland vil herigennem blive
dækket af disse aftaler. Erhvervskortet fungerer som et almindeligt periodekort.
Kortet er personligt og dækker afstanden mellem medarbejderens bopæl og
arbejdsplads og købes for en 6 eller 12 måneders periode. Region Midtjylland
køber erhvervskortene af Midttrafik på vegne af medarbejderne og trækker
efterfølgende kortets værdi i den ansattes løn før skat. Kortet er dermed som
udgangspunkt omkostningsfrit for Region Midtjylland. Der vil dog være visse
implementerings- og administrationsomkostninger forbundet med at tilbyde
medarbejderne bruttolønsordningen, ligesom det kan medføre omkostninger,
såfremt en medarbejder rejser og ikke afleverer erhvervskortet.
Fordelen
for den enkelte medarbejder ved et erhvervskort afhænger bl.a. af afstanden
mellem hjem og arbejde. Er der mindre end 24 kilometer til og fra arbejde, er
erhvervskortet en ubetinget fordel, da der ikke er noget skattemæssigt
befordringsfradrag. Har medarbejderen mere end 24 kilometer til og fra arbejde,
kan erhvervskortet stadig være en fordel - men medarbejderen skal i så fald give
afkald på befordringsfradraget. På DSB’s hjemmeside kan den ansatte beregne,
hvor meget vedkommende helt konkret kan spare ved et
erhvervskort.
Implementering og administration af ordningen
Region Midtjylland indgår aftale
om en erhvervskortordning med Midttrafik. Såfremt ordningen skal etableres, vil
der blive lagt op til et samarbejde, hvor trafikselskabet står for så stor en
del af vejledningen om og administrationen af ordningen som muligt. Regionen vil
dog selv skulle stå for at foretage træk i lønnen, som det kendes fra Region
Midtjyllands medarbejderbredbåndsordning.
Region Midtjylland indgår
aftale med hver enkelt forhandlingsberettigede faglige organisation i regionen
om, at den enkelte faggruppe kan deltage i en bruttolønsordning, således at
beregning af pensionsbidrag og feriegodtgørelse sker af den oprindelige
bruttoløn.
I forbindelse med implementeringen af ordningen skal der
udarbejdes informationsmateriale til de ansatte. Materialet skal indeholde dels
den praktiske information om erhvervskort og dels information om konsekvenserne
af at anvende erhvervskortet, f.eks. vedr. befordringsbidrag og skat samt
henvisning til relevante hjemmesider.
Når ordningen er implementeret,
fakturerer Midttrafik løbende Region Midtjylland med de fornødne oplysninger om
de medarbejdere, der har tegnet et erhvervskort til brug for det efterfølgende
løntræk.
Andre arbejdsgiveres muligheder for at anvende ordningen
Erhvervskort som bruttolønsordning kan anvendes af alle
private og offentlige virksomheder i Region Midtjylland. Det er den enkelte
arbejdsgiver, der skal indgå en særskilt aftale om erhvervskort med
trafikselskabet.
Region
Syddanmark og Region Nordjylland tilbyder i dag erhvervskort til deres
ansatte.
Beslutning
Indstillingen blev vedtaget.
Tove Videbæk og Kate Runge var forhindret i at deltage i sagens behandling.
14. Økonomi- og aktivitetsrapport pr. 30. september 2008
Resume
Økonomi- og aktivitetsrapporten pr. 30. september 2008 beskriver økonomien på sundhedsområdet, socialområdet, det regionale udviklingsområde og det fællesadministrative område. Herudover vurderer rapporten likviditeten og finansieringen af regionens opgaver.
Sundhedsområdet:
Der forventes en samlet merudgift på 237 mio. kr. i forhold til de forventede korrigerede driftsbudget på hele sundhedsområdet. Merudgiften er sammensat af:
- Merforbrug på det somatiske område på forventelig 210 mio. kr., hvoraf 105 mio. kr. vedrører primær sundhed og 105 mio. kr. vedrører merudgifter til ny dyr medicin, nye behandlinger mv. I økonomi- og aktivitetsrapporten pr. 30. juni 2008 blev merudgiften vurderet til 228 mio. kr. Med budgetforliget for 2009 er ubalancen løst for 2009 og fremover ved gennemførelse af de vedtagne besparelser.
- Mindreforbrug på behandlingspsykiatrien på ca. 33 mio. kr. I økonomi- og aktivitetsrapporten pr. 30. juni 2008 blev mindreforbruget vurderet til 24 mio. kr. Der er en forventning om, at der skal overføres 17 mio. kr. til 2009 til dækning af merudgifter i forbindelse med gennemførelse af psykiatriplanen og dobbelt driftsudgifter, som følge af at døgnhusene først nedlægges i løbet af 2009.
- Merforbrug på det administrative område på netto 60 mio. kr. Merforbruget skyldes IT-området. Vurderingen er uændret i forhold til økonomi- og aktivitetsrapporten pr. 30. juni 2008. Regionsrådet forelægges i december 2008 en redegørelse for området, herunder model til finansiering af merforbruget.
På finansieringssiden forventes mindreindtægter på 57 mio. kr., idet den kommunale aktivitetsbetaling er mindre en forudsat, hvilket primært skyldes aktivitetsfald i forbindelse med konflikten. Også dette skøn svarer til niveauet i kvartalsrapporten pr. 30. juni 2008.
Ovenstående merudgifter og mindreindtægter er håndteret fremadrettet i forbindelse med budgetforliget for 2009. I forbindelse med den endelige regnskabsaflæggelse skal Regionsrådet tage stilling til, om ovenstående merudgifter og mindreindtægter skal overføres eller finansieres af kassen.
Det bemærkes, at vurderingen af hospitalernes forbrug i 2008 forudsætter, at man når i mål med:
- Realisering af den udmeldte rammebesparelse på 100 mio. kr.
- Omprioritering af ekstra midler til kræftområdet med henblik på at sikre aftalen om pakkeforløb på kræftområdet.
- Opbremsning af meraktivitet i slutningen af 2008 uden afledte omkostninger.
Det er en vanskelig opgave for hospitalerne at sikre fuld budgetoverholdelse i 2008, men alle hospitaler er klar over, at eventuelle overskridelser bliver fuldt ud overført til budget 2009.
På anlægsområdet forventes uforbrugte rådighedsbeløb på 462 mio. kr. til 2009. Dette skyldes først og fremmest forsinkelser på indkøb af medicoteknisk udstyr på grund af fælles udbud. Uforbrugte rådighedsbeløb forventes overført til 2009.
Det er forudsat, at der gives en netto tillægsbevilling på 255 mio. kr., som følge af behovet for en tidligere indfasning af overgangsordningen i bloktilskuddet. For 2009 er der indgået en aftale mellem regionerne, som tilsvarende øger Region Midtjyllands budget. Velfærdsministeriet behandler aktuelt en ansøgning om låneoptag svarende til overgangsordningen.
I forbindelse med reguleringer af bloktilskud ved udmøntning af lovændringer foreslås der i denne indstilling indarbejdet de nødvendige tillægsbevillinger.
Tilsvarende indstilles bevillinger af rådighedsbeløb til visse anlægsprojekter, som ligger inden for rammerne af budgetforudsætningerne.
Regional Udvikling:
For finansieringskredsløbet for Regional Udvikling forventes der et mindreforbrug på 130 mio. kr., som skyldes merudgifter til den kollektive trafik 17 mio. kr. og forventet mindreforbrug vedrørende erhvervsudvikling på 118 mio. kr. og regional udvikling i øvrigt på 29 mio. kr.
Socialområdet:
Kommunerne har efterspurgt flere pladser end forudsat i rammeaftalen. Der forventes merindtægter på 164,8 mio. kr. og merudgifter på 151 mio. kr.
Forretningsudvalget indstiller,
at økonomi- og aktivitetsrapporten pr. 30. september 2008 tages til efterretning,
Ved udarbejdelsen forbrugsskønnet i denne økonomirapport er der forudsat følgende reguleringer af driftsbudgettet (Tabelhenvisninger i nedenstående findes i økonomi- og aktivitetsrapporten):
at det godkendes, at der gives bevilling til hospitalerne til dækningsafgifterne på i alt 14,0 mio. kr. (tabel 2.3). Bevillingen indgår i vurderingen af merudgift på fælleskonti,
at det godkendes, at bevillingen fælles udgifter/indtægter under Sundhed reduceres med i alt 60,917 mio. kr. (tabel 2.4). Reduktionen relaterer sig til en korrektion af DUT-sagen. De i alt 60,917 mio. kr. tilgår de likvide aktiver,
at udmøntningen af puljen på i alt 24,857 mio. kr. vedrørende ny lovgivning (tabel 2.6) godkendes. Bevillingen er oprindelig placeret på fælleskonti til senere udmøntning. Bevillingen indgår i vurderingen af merudgift på fælleskonti,
at følgende budgetneutrale omplaceringer godkendes: Omplaceringerne vedrører bl.a. fordeling af midler vedrørende uddannelse af anæstesisygeplejersker, hjemtagning af aktivitet fra Region Syddanmark og merudgifter til bygningsdrift (tabel 2.7), og ændring af budgetteringsmetode for AES og Arbejdsskade (tabel 5.4),
at der gives en tillægsbevilling på i alt 303,676 mio. kr. til Sundhed, fælles udgifter/indtægter (tabel 2.9), svarende til 255 mio. kr. vedrørende overgangsordningen fraregnet allerede afgivne bevillinger på 48,676 mio. kr. Beløbet afsættes som pulje til dækning af forventede merudgifter vedrørende samhandel med andre regioner, udvidet frit valg mv. på sundhedsområdet og finansieres af de likvide aktiver med 303,676 mio. kr. Den endelige fordeling af puljen vil ske i forbindelse med Regnskab 2008/overførselssagen til 2009. Bevillingen indgår i vurderingen af merudgift på fælleskonti, og
at bevillinger og rådighedsbeløb på 50,0 mio. kr. vedr. etablering af moderne sengeafsnit i gamle lokaler godkendes (tabel 2.16). Rådighedsbeløbene finansieres af allerede afsatte puljer på 50,0 mio. kr.,
at tillæg til bevilling og rådighedsbeløb på 5,0 mio. kr. vedr. tilbygning til kardiologisk laboratorium godkendes (tabel 2.17). Rådighedsbeløbet finansieres af allerede afsatte midler på 5,0 mio. kr.,
at bevillinger og rådighedsbeløb på i alt -13,912 vedr. anlægsprojekter under psykiatri og social godkendes (tabel 3.11). Rådighedsbeløbene tilgår de likvide aktiver med 13,912 mio. kr.,
at tillæg til bevilling og rådighedsbeløb på 0,196 mio. kr. vedr. facaderenovering af Regionshuset Holstebro godkendes (tabel 5.3). Rådighedsbeløbet finansieres af allerede afsatte midler på 0,196 mio. kr., og
I forhold til finansiering er forudsat følgende bevilling:
at tillægsbevillinger til finansieringen på i alt 79,188 mio. kr. godkendes (tabel 7.3). Bevillingsændringerne vedrører sundhedsområdet med 61,757 mio. kr. og udviklingsområdet med 17,429 mio. kr. Ændringerne skyldes en korrektion til DUT-sagen. De i alt 79,186 mio. kr. fragår de likvide aktiver.
Det Konservative Folkeparti tog et foreløbigt forbehold.
Venstre tog forbehold.
Johannes Flensted-Jensen, Kate Runge og Birgit Jonassen var forhindret i at deltage i sagens behandling.
Sagsfremstilling
Økonomien opdeles i 3 finansielle kredsløb: sundhedsområdet, socialområdet og regional udvikling. Udgifterne til fællesadministration deles mellem sundhedsområdet, socialområdet og regional udvikling, jf. fordelingsprincipperne.
Den følgende sagsfremstilling beskriver først og fremmest problemstillingen på sundhedsområdet opdelt på de enkelte bevillingsområder.
Bemærk at de forventede bevillingsmæssige afvigelser i denneøkonomi- og aktivitetsrapport pr. 30. september 2008 forudsætter at samtlige forslag til tillægsbevillinger godkendes.
1. Finansieringskredsløbet for sundhed
Tabellen nedenfor viser fordelingen af de forventede afvigelser på drifts- og anlægsbudgettet på bevillingsniveauer under sundhedsområdet.
Tabel 1. Drifts- og anlægsbudget på hele sundhedsområdet
|
Mio. kr. |
Opr. B2008 |
Korrigeret B2008 |
Forv. korrigeret B2008 |
Forbrug pr. 30.09 2008 |
Forventet R2008 |
Diff. FKB2008-FR2008 |
|
Drift - somatik |
16.382,1 |
16.540,2 |
16.782,3 |
11.793,6 |
16.992,0 |
-209,6 |
|
Drift - beh.psyk. |
1.229,2 |
1.251,9 |
1.251,8 |
874,8 |
1.218,6 |
33,2 |
|
Andel fælles adm. drift |
398,6 |
420,2 |
421,0 |
401,9 |
481,5 |
-60,5 |
|
Renter |
84,4 |
74,0 |
74,0 |
47,8 |
74,0 |
0,0 |
A. |
Drift i alt |
18.094,4 |
18.286,4 |
18.529,2 |
13.118,1 |
18.766,1 |
-236,9 |
|
Finansiering |
-18.398,4 |
-18.552,4 |
-18.490,6 |
-13.429,8 |
-18.433,5 |
-57,1 |
B. |
Finansiering i alt |
-18.398,4 |
-18.552,4 |
-18.490,6 |
-13.429,8 |
-18.433,5 |
-57,1 |
|
Anlæg - somatik |
650,4 |
1.361,9 |
1.361,9 |
439,6 |
899,8 |
462,1 |
|
Anlæg - beh.psyk. |
5,0 |
19,2 |
8,4 |
7,5 |
8,4 |
0,0 |
|
Andel fælles adm. anlæg |
5,4 |
24,1 |
24,1 |
3,7 |
24,1 |
0,0 |
C. |
Anlæg i alt |
660,8 |
1.405,2 |
1.394,3 |
450,8 |
932,2 |
462,1 |
D. |
Låneoptag |
-356,5 |
-891,7 |
-891,7 |
-526,4 |
-891,7 |
0,0 |
E. |
I alt hovedkonto 1 |
0,4 |
247,5 |
541,2 |
-387,4 |
373,1 |
168,1 |
+ = udgifter/mindreforbrug og - = indtægter/merforbrug
Note: Økonomi- og aktivitetsrapporten pr. 30. juni 2008 medførte en række bevillingsændringer, således indgår følgende i det korrigerede budget: besparelserne på i alt 310 mio. kr., bloktilskudsreguleringen på 91 mio. kr. (29+62), og det forventede låneoptag på 255 mio. kr. vedr. overgangsordningen.
Det forventede korrigerede budget indeholder de tillægsbevillinger der foreslås godkendt med denne dagsorden.
Der forventes en samlet merudgift på 236,9 mio. kr. i forhold til de forventede korrigerede driftsbudget på hele sundhedsområdet. Merudgiften er sammensat af:
- Merforbrug på det somatiske område på forventelig 209,6 mio. kr., hvoraf 105 mio. kr. vedrører primær sundhed og 105 mio. kr. vedrører merudgifter til ny dyr medicin, nye behandlinger mv. I økonomi- og aktivitetsrapporten pr. 30. juni 2008 blev merudgiften vurderet til 228 mio. kr. Med budgetforliget for 2009 er ubalancen løst for 2009 og fremover ved gennemførelse af de vedtagne besparelser.
I økonomi- og aktivitetsrapportens tabel 2.2 og efterfølgende bemærkninger er der givet en detaljeret beskrivelse af ændringer i økonomiskønnet fra økonomirapporten pr. 30. juni til økonomirapporten pr. 30. september.
- Mindreforbrug på behandlingspsykiatrien på ca. 33 mio. kr. I økonomi- og aktivitetsrapporten pr. 30. juni 2008 blev mindreforbruget vurderet til 24 mio. kr. Der er en forventning om, at der skal overføres 17 mio. kr. til 2009 til dækning af merudgifter i forbindelse med gennemførelse af psykiatriplanen og dobbelt driftsudgifter, som følge af at døgnhusene først nedlægges i løbet af 2009.
I økonomi- og aktivitetsrapportens afsnit 3.1 er der givet en samlet beskrivelse af mindreforbruget.
- Merforbrug på det administrative område på netto 60 mio. kr. Merforbruget skyldes IT-området. Vurderingen er uændret i forhold til økonomi- og aktivitetsrapporten pr. 30. juni 2008. Regionsrådet forelægges i december 2008 en redegørelse for området, herunder model til finansiering af merforbruget.
I økonomi- og aktivitetsrapportens afsnit 5.1 er der givet en nærmere beskrivelse af merforbruget. Det bemærkes, at der forventes et samlet forbrug på IT-området svarende til 70,3 mio. kr. fordelt med 60,5 mio. kr. til sundhedsområdet, 7,9 mio. kr. til socialområdet og 1,4 mio. kr. til Regional Udvikling.
På finansieringssiden forventes mindreindtægter på 57 mio. kr., idet den kommunale aktivitetsbetaling er mindre end forudsat, hvilket primært skyldes aktivitetsfald i forbindelse med konflikten. Også dette skøn svarer til niveauet i økonomirapporten pr. 30. juni 2008.
Der er på anlægsområdet forventet uforbrugt rådighedsbeløb på 462 mio. kr.. Dette skyldes først og fremmest forsinkelser på indkøb af medicoteknisk udstyr på grund af fælles udbud. Uforbrugte rådighedsbeløb forventes overført til 2009.
Der er i økonomi- og aktivitetsrapportens afsnit 2.3 og 3.6 givet en nærmere beskrivelse af forventningerne. Endvidere er der i samme afsnit givet en nærmere beskrivelse af forslag til anlægsbevilling og rådighedsbeløb til en række projekter. Forslaget ligger inden for rammerne af forudsætningerne i budgettet.
Den samlede økonomivurdering er givet på baggrund af det vedtagne budget og følgende bevillingsændringer:
- Overførsel af bevillinger fra 2007 på 122,9 mio. kr., som følge af betalingsforskydninger.
- Reguleringer vedrørende ændringer i bloktilskud som følge af ny lovgivning og regulering af overenskomster på i alt 93,1 mio. kr.
- I forbindelse med økonomiaftalen for 2009 er det mellem regionerne aftalt, at der sker en omfordeling af den samlede udgiftsramme, således at Region Midtjylland kan løfte udgiftsniveauet svarende til overgangsordningen (191 mio. kr. i 2009), mens andre regioner sænker udgiftsniveauet. Idet denne aftale er indgået i juni 2008 er der naturligt nok ikke indgået en tilsvarende aftale forud for budgetlægningen 2008.
I økonomivurderingen er det forudsat, at der tilsvarende indarbejdes en netto tillægsbevilling på 255 mio. kr. svarende til overgangsordningen i 2008. Velfærdsministeriet behandler aktuelt ansøgning om lånedispensation på 255 mio. kr. i 2008 og 191 mio. kr. i 2009.
I den forbindelse har administrationen haft to møder med Velfærdsministeriet dels omkring lånedispensationer, dels omkring Region Midtjyllands økonomiske situation og dels omkring Finansieringsudvalgets arbejde vedrørende socio-økonomiske kriterier i regionernes bloktilskud vedrørende sundhed.
Det er vurderingen, at der er en klar positiv forståelse for Region Midtjyllands økonomiske situation og principielle synspunkter vedrørende bloktilskuddet.
Den tekniske beskrivelse af netto tillægsbevillingen på 255 mio. kr. fremgår af økonomi- og aktivitetsrapportens afsnit 2.1.
De samlede virkninger af drifts- og anlægsresultatet samt låneoptag forventes at påvirke likviditeten positivt med 168,1 mio. kr., herunder forudsat låneoptag på 255 mio. kr.
Vedrørende låneoptag bemærkes i øvrigt, at Velfærdsministeriet har givet dispensation til øvrige låneansøgninger.
Ved udarbejdelsen af forbrugsskønnet i denne økonomirapport er der forudsat en række reguleringer af driftsbudgettet på det somatiske område. Reguleringerne er nærmere beskrevet i økonomi- og aktivitetsrapportens afsnit 2.1.
Endelig forudsætter økonomirapporten at hospitalerne når i mål med:
- Realisering af den udmeldte rammebesparelse på 100 mio. kr.
- Omprioritering af ekstra midler til kræftområdet med henblik på at sikre aftalen om pakkeforløb på kræftområdet.
- Opbremsning af meraktivitet i slutningen af 2008 uden afledte omkostninger
2. Finansieringskredsløbet for socialområdet
For socialområdet har kommunerne efterspurgt flere pladser på regionens tilbud end forudsat i rammeaftalen. Der forventes merudgifter på 151,1 mio. kr., som modsvares af forventede merindtægter på 164,8 mio. kr. Dette skyldes forventninger om en højere belægning end budgetteret i rammeaftalen med kommunerne.
Anlægsbudgettet
Der forventes i 2008 et mindreforbrug på minimum 50 mio. kr. pga. tidsforskydninger af projekter til 2009.
Andel af fællesadministrationen
Der forventes et mindreforbrug på 0,9 mio. kr.
De endelige reguleringer af budgettet vil blive forelagt Regionsrådet i december.
3. Finansieringskredsløbet for Regional Udvikling
Der forventes et mindreforbrug på 130 mio. kr. for det regionale udviklingskredsløb. Der forventes et merforbrug til Kollektiv Trafik på ca. 17 mio. kr. Det er samtidig forventningen at Erhvervsudvikling og Regional Udvikling har et mindreforbug på henholdsvis 118 mio. kr. og 29 mio. kr.
Andel af fællesadministrationen
Der forventes et merforbrug på 1,5 mio. kr.
De endelige reguleringer af budgettet vil blive forelagt Regionsrådet i december.
4. De finansielle poster
Gennemsnitslikviditeten for det 12 måneders daglige gennemsnit forventes ultimo 2008 at være på 1.000 mio. kr.
Nettorenteudgifterne ventes at svare til det budgetterede, på trods af den finansielle krise.
Der henvises til afsnit 6 i økonomirapporten.
Beslutning
Indstillingen blev vedtaget.
Tove Videbæk og Kate Runge var forhindret i at deltage i sagens behandling.
15. Økonomirapport pr. 31. oktober 2008
Resume
Økonomirapporten pr. 31. oktober 2008 er den sidste økonomirapport inden regnskabsafslutningen. Rapporten forelægges Forretningsudvalget den 9. december og Regionsrådet den 17. december 2008.
Rapporten skal ses i sammenhæng med økonomi- og aktivitetsrapporten pr. 30. september 2008,som er forelagt Forretningsudvalget den 25. november og bliver forelagt Regionsrådet den 17. december 2008.
I indstillingen til økonomi- og aktivitetsrapporten pr. 30. september tager Regionsrådet overordnet stilling til de budgetmæssige rammer, herunder:
Regulering af budget 2008 med netto 255 mio. kr. jf. beslutningen om ansøgning af låneoptag til overgangsordningen i forbindelse med besparelserne for 2008.
- Regulering af budget 2008, som følge af udmøntning af DUT-reguleringer og korrektioner til DUT-sagen.
- Tekniske reguleringer som følge af fordelingen af midler vedrørende uddannelse af anæstesisygeplejersker, hjemtagning af aktivitet fra Region Syddanmark, merudgifter til bygningsdrift, ændring af budgetteringsmetode for AES og Arbejdsskade og bevillingsflytning vedrørende dækningsafgift.
- Konkrete anlægsbevillinger til etablering af moderne sengeafsnit, og en række bevillingsflytninger vedrørende kardiologisk laboratorium Skejby og Regionshuset Holstebro, og bevillingskorrektioner på Psykiatri og Socialområdet.
Vurdering af økonomien pr. 31. oktober 2008 er uændret i forhold til 30. september 2008 for alle områderne på nær mindre justeringer af vurderingen vedrørende IT-området og socialområdet.
IT:
Der gives i denne økonomirapport forslag til bevillingsændringer til dækning af merforbruget i 2008 på IT-området på 89,9 mio. kr. En særskilt redegørelse for it-området er under udarbejdelse og forelægges for regionsrådet i januar 2009.
Socialområdet:
Forventningen er stort set uændret i forhold til økonomi- og aktivitetsrapporten pr. 30. september 2008, der er en mindre justering på baggrund af den kendte belægning pr. 31. oktober 2008. Kommunerne har efterspurgt flere pladser end forudsat i rammeaftalen. Under forudsætning at der gives tillægsbevillinger på 161,3 mio. kr. til henholdsvis driftsudgifter og kommuneindtægter, forventes der balance på socialområdet.
Der er i denne indstilling foreslået følgende yderligere bevillingsændringer:
På sundhedsområdet forventes en merudgift på driftsbudgettet på 176,4 mio. kr. under forudsætning af, at Regionsrådet godkender de bevillingsændringer, der er indstillet i forbindelse med Økonomi- og aktivitetsrapporten pr. 30. september 2008. Det indstilles, at merudgiften finansieres af kassen, idet det ikke skønnes realistisk at gennemføre yderligere besparelser på driftsbudgettet ud over de besparelser, der er aftalt i budgetforliget for 2009.
- I forhold til de somatiske hospitaler indstilles reguleringer af hospitalernes budgetter i 2008, som følge af de økonomiske styringsmodeller, der er aftalt med hospitalerne i forbindelse med aktivitetsstyring, dækning af merudgifter til ny dyr medicin og nye behandlinger. Disse reguleringer er forudsat i det økonomiske skøn. Eventuelle merudgifter på hospitalerne ud over de aftalte styringsmodeller vil fuldt ud blive overført til budget 2009 i forbindelse med regnskabsaflæggelsen for 2008.
- En regulering af investeringsoversigten i henhold til Danmarks Statistiks opgørelse af byggeomkostningsindekset for 2. kvartal 2008.
På Forretningsudvalgsmødet den 25. november 2008, blev der fremsat et ønske om en samlet oversigt over de bevilgede anlægsprojekter. Der er indarbejdet en investeringsoversigt i økonomirapporten.
Forretningsudvalget indstiller,
at økonomirapporten pr. 31. oktober 2008 tages til efterretning,
at der gives en budgetregulering på i alt 176,4 mio. kr. til sundhedsområdet til dækning af sundheds merforbrug på driften på -209,6 mio. kr. fratrukket behandlingspsykiatriens forventede mindreforbrug på 33,2 mio. kr. De 176,4 mio. kr. finansieres af de likvide aktiver,
(Tabelhenvisninger i nedenstående findes i økonomirapporten):
at det godkendes, at der gives bevilling til hospitalerne vedr. takstpuljen for perioden 1. januar til 15. april på i alt 26,957 mio. kr. (tabel 2.2). Beløbet finansieres af bevillingen fælles udgifter og indtægter. Bevillingsændringen indgår i vurderingen af merudgift på fælleskonti,
at det godkendes, at der tilføres 25,0 mio. kr. til takstpuljen (tabel 2.3). Beløbet finansieres af strålepuljen under bevillingen fælles udgifter og indtægter med -25,0 mio. kr. Bevillingsændringen indgår i vurderingen af merudgift på fælleskonti,
at det godkendes, at hospitalernes bevillinger til ny dyr medicin og nye behandlinger reduceres med i alt -24,867 mio. kr. (tabel 2.4). Beløbet tilgår bevillingen fælles udgifter og indtægter. Bevillingsændringen indgår i vurderingen af merudgift på fælleskonti,
at budgetneutrale omplaceringer vedrørende produktivitetsforbedringer på Sygehusapoteket, Århus Sygehus (tabel 2.5) godkendes,
at det godkendes, at der overføres 0,97 mio. kr. fra Distrikt Vest til Fælles udgifter og indtægter vedr. sosu-elever, at der tilbageføres 5,6 mio. kr. vedr. vederlagsfri medicin fra Fælles udgifter og indtægter til Sygesikringen, og at der overføres 0,7 mio. kr. fra Fælles udgifter og indtægter til Regionshospitalet Horsens vedr. sosu-elever (tabel 3.3),
at det godkendes, at der gives tillægsbevillinger til socialområdets meraktivitet fordelt med 161,3 mio. kr. på henholdsvis driftsudgifter og kommuneindtægter, og at der gives tillægsbevillinger til forrentning fordelt med 27,0 mio. kr. på henholdsvis driftsudgifter og kommuneindtægter (tabel 3.5),
at det godkendes i medfør af flytningen af bevillingerne til forrentning til driften, at forrentningen på 27 mio. kr. fjernes fra andel renter og andel fælles formål (tabel 3.6),
at det godkendes, at bevillingen regional udvikling i øvrigt reduceres med -9,0 mio. kr. og at bevillingen erhvervsudvikling tilføres 9,0 mio. kr. (tabel 4.2),
at det godkendes, at det forventede mindreforbrug til arbejdsskadeerstatninger på i alt 19,4 mio. kr. overføres til IT under fællesadministrationen (tabel 5.3),
at det godkendes, at It’s driftsbudget forøges med 17,8 mio. kr. svarende til mindredriftudgifterne på sundhedsområdets it-pulje (tabel 5.5). Beløbet fordeles jf. fordelingsprincipperne til sundhedskredsløbet,
at det godkendes, at der afgives bevillinger og rådighedsbeløb på i alt 65,94 mio. kr. vedr. anlægsprojekter under it (tabel 5.5), og at disse fordeles til sundhedskredsløbet jf. fordelingsprincipperne. Rådighedsbeløbene finansieres af de likvide aktiver. Det forudsættes, at sundhedsområdets anlægsramme i de kommende fem år forlods reduceres med -13,2 mio. kr. årligt (=65,94/5), således at midlerne tilgår de likvide aktiver, og
at det godkendes, at rådighedsbeløbene nedskrives med i alt -13,699 mio. kr. (tabel 8.1 og investeringsoversigten 2008) fordelt med -11,497 mio. kr. til sundhedskredsløbet, -2,067 mio. kr. til socialområdet og -0,135 mio. kr. til fællesområdet. Beløbet på -0,135 mio. kr. fordeles til sundhedskredsløbet jf. fordelingsprincipperne. De i alt -13,699 mio. kr. tilgår de likvide aktiver.
Det Konservative Folkeparti tog forbehold vedrørende det næstsidste at.
Venstre tog forbehold.
Kate Runge, Gert Schou og Birgit Jonassen var forhindret i at deltage i sagens behandling.
Sagsfremstilling
Økonomien opdeles i 3 finansielle kredsløb: sundhedsområdet, socialområdet og regional udvikling. Udgifterne til fællesadministration deles mellem sundhedsområdet, socialområdet og regional udvikling, jf. fordelingsprincipperne.
Den følgende sagsfremstilling beskriver først og fremmest problemstillingen på sundhedsområdet opdelt på de enkelte bevillingsområder.
Bemærk at de forventede bevillingsmæssige afvigelser i denne økonomirapport pr. 31. oktober 2008 forudsætter, at samtlige forslag til tillægsbevillinger godkendes.
1. Finansieringskredsløbet for sundhed
Tabellen nedenfor viser fordelingen af de forventede afvigelser på drifts- og anlægsbudgettet på bevillingsniveauer under sundhedsområdet.
Tabel 1. Drifts- og anlægsbudget på hele sundhedsområdet
|
Mio. kr. |
Opr. B2008 |
Korrigeret B2008 |
Forv. korrigeret B2008 |
Forbrug pr. 31.10 2008 |
Forventet R2008 |
Diff. FKB2008-FR2008 |
|
Drift - somatik |
16.274,5 |
16.540,2 |
16.756,6 |
13.273,6 |
16.966,3 |
-209,6 |
|
Drift - beh.psyk. |
1.229,2 |
1.251,9 |
1.242,5 |
977,3 |
1.209,3 |
33,2 |
|
Andel fælles adm. drift |
398,6 |
420,2 |
458,2 |
466,2 |
456,8 |
1,4 |
|
Renter |
84,4 |
74,0 |
74,0 |
37,2 |
74,0 |
0,0 |
A. |
Drift i alt |
17.986,8 |
18.286,4 |
18.531,4 |
14.754,2 |
18.706,4 |
-175,0 |
|
Finansiering |
-18.398,4 |
-18.552,4 |
-18.490,6 |
-14.959,8 |
-18.433,5 |
-57,1 |
B. |
Finansiering i alt |
-18.398,4 |
-18.552,4 |
-18.490,6 |
-14.959,8 |
-18.433,5 |
-57,1 |
|
Anlæg - somatik |
650,4 |
1.361,9 |
1.350,5 |
496,2 |
888,4 |
462,1 |
|
Anlæg - beh.psyk. |
5,0 |
19,2 |
8,3 |
8,7 |
8,3 |
0,0 |
|
Andel fælles adm. anlæg |
5,4 |
24,1 |
89,9 |
4,3 |
89,9 |
0,0 |
C. |
Anlæg i alt |
660,8 |
1.405,2 |
1.448,7 |
509,2 |
986,6 |
462,1 |
D. |
Låneoptag |
-356,5 |
-891,7 |
-891,7 |
-526,4 |
-891,7 |
0,0 |
E. |
I alt hovedkonto 1 |
-107,2 |
247,5 |
597,7 |
-222,8 |
367,7 |
229,9 |
+ = udgifter/mindreforbrug og - = indtægter/merforbrug
Note: Økonomi- og aktivitetsrapporten pr. 30. juni 2008 medførte en række bevillingsændringer, således indgår følgende i det korrigerede budget: besparelserne på i alt 310 mio. kr., bloktilskudsreguleringen på 91 mio. kr. (29+62), og det forventede låneoptag på 255 mio. kr. vedr. overgangsordningen.
Det forventede korrigerede budget indeholder de tillægsbevillinger, der foreslås godkendt med økonomi- og aktivitetsrapporten pr. 30. september 2008 og tillægsbevillingerne, der foreslås godkendt med denne dagsorden.
Der forventes et merforbrug i 2008 på it-området på 89,9 mio. kr. Driftsbudgettet foreslås forøget med 37,2 mio. kr. hidrørende dels fra mindreudgifter til arbejdsskadeerstatninger (19,4 mio. kr.) dels mindreudgifter for it-puljen på sundhedsområdet (17,8 mio. kr.). Det øvrige merforbrug foreslås finansieret ved som i 2007 at betragte varige it-anskaffelser som anlægsinvesteringer og finansiere dem af uforbrugte rådighedsbeløb på andre anlægsopgaver.
Der henvises til vedlagte notater om it-økonomi i Region Midtjylland og it-anlægsprojekter 2008. En særskilt redegørelse med en beskrivelse af udviklingen og redegørelse for initiativer til konsolidering af regionens it-systemer er under udarbejdelse og vil blive forelagt Regionsrådet i januar 2009.
Derefter forventes en samlet merudgift på 175,0 mio. kr. i forhold til de forventede korrigerede driftsbudget på hele sundhedsområdet. Merudgiften er sammensat af:
- Merforbrug på det somatiske område på forventelig 209,6 mio. kr., hvoraf 105 mio. kr. vedrører primær sundhed og 105 mio. kr. vedrører merudgifter til ny dyr medicin, nye behandlinger mv. I økonomi- og aktivitetsrapporten pr. 30. juni 2008 blev merudgiften vurderet til 228 mio. kr. Med budgetforliget for 2009 er ubalancen løst for 2009 og fremover ved gennemførelse af de vedtagne besparelser.
- Mindreforbrug på behandlingspsykiatrien på ca. 33 mio. kr. Der er en forventning om, at der skal overføres 17 mio. kr. til 2009 til dækning af merudgifter i forbindelse med gennemførelse af psykiatriplanen og dobbelt driftsudgifter, som følge af at døgnhusene først nedlægges i løbet af 2009.
- Mindreforbruget på det administrative område på netto 1,4 mio. kr. der vedrører Psykiatri og Socialområdet.
Det foreslås, i forbindelse med denne økonomirapport at give en budgetregulering på i alt 176,4 mio. kr. til dækning af Sundheds merforbrug på driften på 209,6 mio. kr. fratrukket behandlingspsykiatriens forventede mindreforbrug på 33,2 mio. kr. De 176,4 mio. kr. finansieres af de likvide aktiver. I medfør heraf må det forventes, at der i forbindelse med Regnskab 2008 skal gives en positiv tillægsbevilling på forventeligt 33,2 mio. kr. til behandlingspsykiatrien.
På finansieringssiden forventes mindreindtægter på 57 mio. kr., idet den kommunale aktivitetsbetaling er mindre end forudsat, hvilket primært skyldes aktivitetsfald i forbindelse med konflikten. Også dette skøn svarer til niveauet i økonomirapporten pr. 30. juni 2008.
Der er på anlægsområdet forventet uforbrugt rådighedsbeløb på 462 mio. kr. Dette skyldes først og fremmest forsinkelser på indkøb af medicoteknisk udstyr på grund af fælles udbud. Uforbrugte rådighedsbeløb forventes overført til 2009.
Investeringsoversigten reguleres i forbindelse med denne økonomirapport i henhold til Danmarks Statistiks opgørelse af byggeomkostningsindekset for 2. kvartal 2008. Reguleringen er nærmere beskrevet i økonomirapportens afsnit 8.
De samlede virkninger af drifts- og anlægsresultatet samt låneoptag forventes at påvirke likviditeten positivt med 229,9 mio. kr., herunder forudsat låneoptag på 255 mio. kr.
Vedrørende låneoptag bemærkes i øvrigt, at Velfærdsministeriet har givet dispensation til øvrige låneansøgninger.
Ved udarbejdelsen af forbrugsskønnet i denne økonomirapport er der forudsat en række reguleringer af driftsbudgettet på det somatiske område. Reguleringerne er nærmere beskrevet i økonomirapportens afsnit 2.1.
Endelig forudsætter økonomirapporten at hospitalerne når i mål med:
- Realisering af den udmeldte rammebesparelse på 100 mio. kr.
- Omprioritering af ekstra midler til kræftområdet med henblik på at sikre aftalen om pakkeforløb på kræftområdet.
- Opbremsning af meraktivitet i slutningen af 2008 uden afledte omkostninger.
Øvrige bilag:
Der vedlægges til orientering en foreløbig oversigt (Delaftale sundhedsområdet) over de væsentligste aftalepunkter indgået mellem Regeringen, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance på sundhedsområdet i forbindelse med finanslovsforhandlingerne 2009.
I forbindelse med drøftelserne i Forretningsudvalget den 25. november ønskede Regionsrådet et mere samlet overblik over status på anlægsprojekterne. Der er i økonomirapporten vedlagt en opgørelse over forbrug af puljer og en investeringsoversigt.
På Regionsrådets temamøde den 3. december 2008 blev det ønsket, at Regionsrådet til regionsrådsmødet den 17. december 2008 igen får forelagt to tabeller fra den prioritering af anlægsprojekter, som Regionsrådet godkendte den 20. august 2008.
For socialområdet har kommunerne efterspurgt flere pladser på regionens tilbud end forudsat i rammeaftalen. Der søges i forbindelse med denne økonomirapport om tillægsbevillinger på 161,3 mio. kr. til henholdsvis driftsudgifter og kommuneindtægter. Dette skyldes forventninger om en højere belægning end budgetteret i rammeaftalen med kommunerne. Under forudsætning at forslagene til tillægsbevillinger godkendes, forventes der balance på socialområdet.
Anlægsbudgettet
Der forventes i 2008 et mindreforbrug på minimum 50 mio. kr. pga. tidsforskydninger af projekter til 2009.
Andel af fællesadministrationen
Der forventes et mindreforbrug på 7,9 mio. kr.
3. Finansieringskredsløbet for Regional Udvikling
Der forventes et mindreforbrug på 130 mio. kr. for det regionale udviklingskredsløb. Der forventes et merforbrug til Kollektiv Trafik på ca. 17 mio. kr. Det er samtidig forventningen at Erhvervsudvikling og Regional Udvikling har et mindreforbug på henholdsvis 127 mio. kr. og 20 mio. kr.
Det foreslås i forbindelse med denne økonomirapport at flytte 9 mio. kr. fra bevillingen ”regional udvikling i øvrigt” til ”erhvervsudvikling” til dækning af merudgifter vedrørende personale.
Beslutning
Indstillingen blev vedtaget.
Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti stemte imod næstsidste at.
Tove Videbæk og Kate Runge var forhindret i at deltage i sagens behandling.
Bilag
16. Implementering af budgetforlig 2009 - orientering om status og de første tids- og handleplaner
Resume
Med forliget om Budget 2009 er det forudsat, at regionen på en række områder gennemgår og omstiller/omprioriterer sin aktivitet med henblik på en bedre udnyttelse af ressourcerne.
Her fremlægges en generel status for arbejdet med budgetforliget på det somatiske område med speciel fokus på de indsatsområder, hvor det var forudsat, at der blev fremlagt tids- og handlingsplaner i december 2008. Det drejer sig om medicinerrokaden mellem Skive, Viborg og Silkeborg, lukningen af sengekapacitet i Odder og Brædstrup, arbejdsmedicinsk område, forslag til sundhedssamarbejdsaftale med Samsø Kommune, forslag til kommissorium og tidsplan for ledelsesgennemgang på Århus Sygehus og forslag til styrkelse af arbejdsgange og logistik på de billeddiagnostiske afdelinger.
Endvidere orienteres om omlægning af børne- og ungepsykiatrien.
Endelig fremlægges en generel status for arbejdet med budgetforliget på områderne Regional Udvikling og administration.
Forretningsudvalget indstiller,
at status for arbejdet med budgetforlig 2009 for det somatiske område tages til orientering,
at status for arbejdet med budgetforlig 2009 for Regional Udvikling og administrationen tages til orientering,
at orientering om omlægning af børne- og ungdomspsykiatrien tages til efterretning, idet omlægningen ikke giver anledning til overførelse af midler til omstillingspuljen til gennemførelse af psykiatriplanen
at tids- og handlingsplanen for medicinerrokaden mellem Skive, Viborg og Silkeborg godkendes, herunder at der arbejdes med en fremrykning af den planlagte akut-bil i Skive-/Salling-området, idet et forslag vil blive forelagt Regionsrådet primo 2009,
at tids- og handlingsplanen for lukning af sengekapaciteten på Regionshospitalet Odder og Regionshospitalet Brædstrup godkendes,
at anlægsbevillingen på 7 mio. kr. – bevilget til indretning af skopi-stuer på Regionshospitalet Odder på Regionsrådets møde den 20. februar 2008 – godkendes anvendt til indretning af 4 skopi-stuer og konvertering af 2 eksisterende skopi-stuer til dagkirurgiske operationsstuer på Regionshospitalet Horsens,
at det ønskes at etablere en arbejdsmedicinsk filial i Skive inden for en økonomisk ramme på 0,7 mio. kr. årligt, som finansieres af den i budget 2009 afsatte pulje til samarbejde med kommunerne mv. Filialen skal ses i sammenhæng med opretholdelse af en rheumatologisk ambulatoriefunktion i Skive, og det forudsættes, at filialen skal være fagligt bæredygtig,
at samarbejdsaftale mellem Samsø Kommune og Region Midtjylland om syge-/sundhedshus godkendes, og der afsættes 4 mio. kr. årligt fra puljen til samarbejde med kommunerne m.v.,
at kommissorium og tidsplan for ledelsesgennemgang på Århus Sygehus godkendes, og at der bevilges 2,2 mio. kr. i 2009 fra puljen til projekter, der fremmer ledelse og forbedrede arbejdsgange til brug for projektet i 2009 og 2010,
at de 8 billeddiagnostiske afdelinger på hospitalerne tilføres hver 0,5 mio. kr. årligt til finansiering af arbejdet med at styrke arbejdsgange og logistik samt administrativ bistand til at aflaste og styrke ledelserne på de enkelte afdelinger (i alt 4 mio. kr.). I 2009 bevilges midlerne med virkning fra 1. juli 2009 med i alt 1,8 mio. kr. fordelt på de 8 billeddiagnostiske afdelinger. Bevillingen finansieres fra puljen til projekter, der fremmer ledelse og forbedrede arbejdsgange, og
at der etableres en døgndækkende lægeakutbil i Silkeborg under forudsætning af, at det midlertidige udvalg vedrørende Sundhedsberedskab og Præhospital efter en drøftelse tilslutter sig indstillingen.
Kate Runge, Gert Schou, Birgit Jonassen og Aleksander Aagaard var forhindret i at deltage i sagens behandling.
Sagsfremstilling
Den 15. september 2008 blev der indgået forlig omkring Region Midtjyllands Budget 2009. Med budgetforliget har forligspartierne forudsat iværksættelse af gennemgange og omstillinger/omprioriteringer af regionens aktiviteter på en række indsatsområder på sundhedsområdet, Regional Udvikling m.m.
I vedlagte Notat Budget 2009 - Status for opfølgning somatik orienteres om arbejdet med de indsatsområder, som budgetforliget omfatter på det somatiske område. De indsatsområder, hvor denne sag indeholder indstilling til specifik beslutning, er nærmere beskrevet i den fortsatte sagsfremstilling, og der er vedlagt bilag med specifikke tids- og handleplaner mm.
Endvidere er nedenfor særskilt fremstilling vedrørende børne- og ungepsykiatrien, mens vedlagte Notat Budget 2009 - status for opfølgning Regional Udvikling, administration mv beskriver status for disse indsatsområder.
1. Orientering om samling af ungdomspsykiatriske senge i Risskov og Herning
Administrationen fremlagde i forbindelse med budgetforslaget for 2009 et besparelsesforslag om samling af den stationære behandlingskapacitet i børne- og ungdomspsykiatrien på to geografiske matrikler. I forliget om budget 2009 besluttedes at samle den stationære behandlingskapacitet i ungdomspsykiatrien i Risskov og Herning. Det blev samtidigt besluttet, at videreføre de nuværende 8 børnepsykiatriske senge i Viborg, idet besparelserne i børne- og ungdomspsykiatrien reduceredes med 5 mio. kr. i forhold til administrationens oprindelige spareforslag.
Det fremgår af budgetaftalen, at administrationen skal fremlægge et forslag til samling af den stationære behandlingskapacitet for unge i henholdsvis Risskov og Herning. En eventuel besparelse ved implementeringen af den nye struktur skal efter budgetaftalen tillægges omstillingspuljen til gennemførelsen af psykiatriplanen.
I vedlagte Notat om samling af ungdomspsykiatriske senge i Risskov og Herning er omlægningen uddybende beskrevet.
Som forudsat i budgetaftalen indføres psykiatriplanens nye aldersgrænser mellem børne- og ungdomspsykiatrien og voksenpsykiatrien fra 1. januar 2009. I sammenhæng hermed nedlægges sengeafsnittet for unge i Viborg. Der afvikles samlet i alt 12 ungdomspsykiatriske senge i forbindelse med overførsel af patienter til voksenpsykiatrien.
Det har med beslutningen om fortsat opretholdelse af det børnepsykiatriske sengeafsnit i Viborg ikke været muligt at opnå den ellers forudsatte effektivisering af driften i Risskov og Herning, som en samling af de børne- og ungdomspsykiatriske senge på to matrikler, ville have givet mulighed for. I stedet har det været nødvendigt at forstærke vagtdækningen på børnepsykiatrisk afsnit i Viborg, som hidtil har haft fælles vagtdækning med det ungdomspsykiatriske afsnit. Der er således ikke indenfor de 5 mio. kr. frie midler, som kan overføres til omstillingspuljen til gennemførelsen af psykiatriplanen.
Rokaden foreslås overordnet gennemført i 3 faser, som nærmere beskrevet i vedlagte Notat vedrørende medicinerrokade mellem Viborg, Skive og Silkeborg.
3. Nedlukning af sengekapaciteten i Odder og Brædstrup
Sengekapaciteten i Odder og Brædstrup lukkes hurtigst muligt gennem et samarbejde mellem hospitalerne i Horsens, Århus og Silkeborg. Der foretages hurtigst muligt en udbygning i Horsens, således at hospitalet kan varetage funktionen jævnfør hospitalsplanen.
Det fremlagte forslag til tids- og handlingsplan for lukning af sengekapaciteten på Odder og Brædstrup indebærer bl.a., at der sker en flytning af sengepladser mellem Odder, Brædstrup, Horsens og Århus Sygehus. Tids- og handleplanen beskriver ligeledes mulige tidsperspektiver for nedlukning/afhændelse af Regionshospitalet Odder og Regionshospitalet Brædstrup.
Tidsplanen er betinget af bygningsmæssige tilpasninger på Regionshospitalet Horsens. På kort sigt er der tale om allerede givne bevillinger (jfr. pkt. 1 og 2) og videre en kommende ansøgning om midler til udarbejdelse af udbudsmateriale vedrørende fase 1-projekt i generalplanen for Regionshospitalet Horsens (jfr. pkt. 3).
- Fase 0-projekt godkendt af Regionsrådet den 19. november 2008 med opførelse af kontorpavillon på 1.600 m2 og udvidelse af medicinsk ambulatorium med 1.300 m2
- Regionsrådets anlægsbevilling - jf. anlægsbevilling til indkøb af medicoteknisk udstyr pkt. 5 på mødet den 20. februar 2008 – på 7,0 mio. kr. til indretning af skopi-stuer på Regionshospitalet Odder anvendes i stedet for på Regionshospitalet Horsens.
- Etablering af nyt sengeafsnit (P8), etablering af 200 P-pladser og opførelse af ny etage ovenpå dagkirurgisk afsnit. (Ansøgning om midler til udarbejdelse af udbudsmateriale forventes behandlet i Regionsrådet primo 2009)
Tids- og handlingsplanen for nedlukningen af sengekapaciteten på Regionshospitalet Odder og Regionshospitals Brædstrup er beskrevet i detaljer i vedlagte notat Status for lukning af sengekapacitet i Odder og Brædstrup.
4. Gennemgang af det arbejdsmedicinske område
Det fremgår af aftale om budget 2009 for Region Midtjylland at ”…der laves en gennemgang af det arbejdsmedicinske område for blandt andet at vurdere mulighederne for en styrket ledelse, faglig arbejdsdeling og decentral betjening, herunder eventuelt filial i Skive. Gennemgangen forelægges Regionsrådet gennem Det Rådgivende Udvalg for de arbejdsmedicinske klinikker i Region Midtjylland”.
Arbejdsmedicinsk Klinik i Herning og i Århus har udarbejdet vedlagte Notat om arbejdsmedicin, hvor der redegøres for den fremtidige organisering af arbejdsmedicin i Region Midtjylland. Redegørelsen har været behandlet på møde den 19. november 2008 i Det Rådgivende udvalg for de Arbejdsmedicinske Klinikker, hvor der var enstemmig opbakning til notatet.
5. Forslag til sundhedssamarbejdsaftale mellem Samsø Kommune og Region Midtjylland om syge-/sundhedshus
I budgetforliget vedtog Regionsrådet, at nedlægge alle 8 sengepladser, Brobyggerteamet og kejsersnitberedskabet på Regionshospitalet Samsø pr. 1. januar 2009.
Af forligsteksten fremgår endvidere, at der skulle igangsættes et særligt styrket samarbejde med Samsø Kommune, der ville resultere i en handlingsplan til forelæggelse for Regionsrådet medio december.
Der har været nedsat en arbejdsgruppe med repræsentanter fra Århus Sygehus, Regionshospitalet Samsø, Samsø Kommune, praktiserende læger fra Samsø og Region Midtjylland.
Den nedsatte arbejdsgruppe foreslår i vedlagte Samarbejdsaftale mellem Samsø Kommune og Region Midtjylland vedr. Samsø syge- og sundhedshus, at der etableres et ”Syge- og sundhedshus” på Regionshospitalet Samsø pr. 1. Januar 2009. Huset vil indeholde regionale sygehusfunktioner (akut beredskab, ambulante funktioner, jordemoder), kommunens sundhedsfremme, korttidssenge og almen praksis. Centralt for huset er etablering af et fælles døgnafsnit med fire regionale observationspladser og fire kommunale korttidspladser med fælles driftsbudget.
I forliget omkring budget 2009 er der sat fokus på den ledelsesmæssige udvikling med afsættelse af 4 mio. kr. til projekter, der fremmer bedre ledelse og forbedrede arbejdsgange.
Indsatsen omkring bedre ledelse og forbedrede arbejdsgange skal ses i sammenhæng med det arbejde, som er udført i relation til forliget omkring budget 2008 – ”Hensigtserklæring nr. 3: Styrkelse af ledelse og udvikling af bedre arbejdsgange”. Der afrapporteres på denne hensigtserklæring i selvstændigt punkt på denne dagsorden.
Der er udarbejdet vedlagte Kommissorium og tidsplan for ledelsesprojekt - Århus Sygehus, hvori der præsenteres en ledelsesgennemgang bestående af 3 del-projekter med tilhørende tidsplaner.
a. Gennemgang af ledelsesorganiseringen og ledelse i relation til opfølgning på evaluering af centerorganiseringen.
Med projektet sættes fokus på hospitalets strategiske ledelse, hospitalets mødestruktur (i relation til strategisk temaer) og kompetencedelegeringen til afdelinger og centre. Projektet gennemføres i perioden november 2008 – april 2009 med evaluering i foråret 2010.
b. Mere tid til kerneydelser.
Projektet vil undersøge og udvikle metoder og ideer til at sikre klinisk personale og ledere mere tid til kerneydelser gennem aflastning på ikke-klinisk arbejde og ikke-relevant administrativt arbejde. Projektet gennemføres i perioden december 2008 – maj 2009 med evaluering i april 2010.
c. God ledelse på Århus Sygehus
Projektet vil udvikle en analyse- og interventionsmodel, der gør det muligt at undersøge, understøtte og udvikle en effektiv ledelsesstruktur og –kultur. Projektet gennemføres i perioden januar 2009 – juni 2009, og anvendes i de følgende 2 år løbende ved udviklingsforløb. Evalueres i august 2011.
De samlede projektomkostninger udgør 2,2 mio. kr. over 2½ år. Der bevilges 2,2 mio. kr. i 2009 fra puljen til projekter, der fremmer ledelse og forbedrede arbejdsgange til projektet, som finansierer aktiviteterne i 2009 og 2010.
I forlængelse af budgetforligets fokus på god ledelse har hospitalerne udarbejdet en række forslag, som alle peger på behovet for at styrke arbejdsgange og logistik samt administrativ bistand til at aflaste og styrke ledelserne på de billeddiagnostiske afdelinger i regionen.
Det foreslås, at der bevilges 0,5 mio. kr. årligt til hver af de i alt 8 billeddiagnostiske afdelinger. I 2009 bevilges midlerne med virkning fra 1. juli 2009 med i alt 1,8 mio. kr. fordelt på de 8 billeddiagnostiske afdelinger. Bevillingen finansieres fra puljen til projekter, der fremmer ledelse og forbedrede arbejdsgange.
Der skal ske en afrapportering vedr. effekten af denne indsats efter et år.
Vedlagte Notat vedr. hospitalernes forslag vedr. billeddiagnostiske afdelinger beskriver initiativet inkl. forslag fra hospitalerne.
Beslutning
Indstillingen blev vedtaget.
Tove Videbæk og Kate Runge var forhindret i at deltage i sagens behandling.
Bilag
17. Afrapportering vedrørende arbejdet med hensigtserklæring nr. 3 i budgetforliget for 2008 om styrkelse af ledelse og udvikling af bedre arbejdsgange m.v.
Resume
Budgetforliget for 2008 indeholdt bl.a. en hensigtserklæring vedr. styrkelse af ledelse og udvikling af bedre arbejdsgange samt indsatsen vedrørende effektivisering inden for det somatiske sundhedsvæsen (hensigtserklæring nr. 3). Der gives en afrapportering vedrørende status for indsatsen omkring ledelse og arbejdsgange i Region Midtjylland, og der skitseres, hvilke områder direktionen og det øvrige ledelsessystem vil sætte fokus på i den kommende tid, bl.a. set i forhold til initiativerne i budgetforliget for 2009 om god ledelse (se også punktet vedr. opfølgning på budgetforliget for 2009).
Forretningsudvalget indstiller,
at afrapporteringen vedrørende hensigtserklæring nr. 3 i budgetforliget for 2008 godkendes.
Kate Runge, Gert Schou, Birgit Jonassen og Aleksander Aagaard var forhindret i at deltage i sagens behandling.
Sagsfremstilling
Budgetforliget vedr. budgettet for 2008 indeholdt 13 hensigtserklæringer, herunder hensigtserklæring nr. 3 der har følgende indhold:
"Ønsket om hurtigere behandling og mere komplekse patientforløb forudsætter en række initiativer, der kan understøtte sammenhængende patientforløb. De interne ventetider skal belyses og samarbejde på tværs af afdelinger styrkes. Region Midtjyllands Center for Arbejdsgange og Logistik skal inden sommeren 2008 fremlægge en afrapportering til Regionsrådet om den hidtidige indsats. Administrationen fremlægger et konkret forslag til, hvordan Region Midtjylland kan styrke den direkte ledelse, herunder evt. behov for yderligere ledelsesressourcer."
Konklusioner
På baggrund af erfaringerne hos både de tværgående støttefunktioner i Administrationen og på hospitalerne og i regionspsykiatrien kan der drages følgende overordnede konklusioner i forhold til de områder, der er i fokus i hensigtserklæring nr. 3:
- Der er på alle niveauer et højt aktivitetsniveau i forhold til
generel udvikling af ledelse og ledere. Det gælder både i forhold til
udviklingen af ledelses- og virksomhedsgrundlag, værktøjer til understøttelse
af ledelse samt faglig og personlig udvikling af den enkelte leder eller
grupper af ledere.
- Der har gennem længere tid været en proces i gang, der
sigter mod en styrkelse af den administrative support til ledelserne på de
driftsnære/udførende niveauer i hospitalsorganisationen, herunder i lyset af
den kompleksitet, der præger ledelsesopgaven for afdelings- og
afsnits-/funktionsledelser samt f.eks. udfordringer forbundet med store
”span-of-control” på visse afsnit.
- Det er ofte kun i begrænset omfang muligt at måle og
dokumentere effekten af igangsatte tiltag vedrørende forbedrede arbejdsgange,
der skaber mere sammenhæng i indsatsen.
- Det er relativt få arbejdsgangsinitiativer, der går på
tværs af enheder.
- Det synes at være en udfordring at gå fra projekt til
drift og sikre en effektiv implementering af nye arbejdsgange samt fastholde
fokus på løbende forbedringer.
- Der synes at være et stort potentiale forbundet med at
sikre mere systematik i spredningen af viden og erfaringer i forhold til
ændring af arbejdsgange og implementeringen af de mest effektive arbejdsgange
i relation til øget sammenhæng i indsatsen.
- Organisationen efterspørger bedre og mere fleksible informations- og kommunikationsteknologiske løsninger, der i højere grad kan understøtte bl.a. initiativer, der sigter mod at øge sammenhæng og effektivitet i indsatsen.
Initiativer
Arbejdet med opfølgningen på hensigtserklæring nr. 3 har vist, at der i hele organisationen arbejdes med udvikling og understøttelse af ledelse og løbende effektivisering og optimering af opgaveløsningen. I lyset af bl.a. de konklusioner, der indtil videre er draget i forbindelse med arbejdet med emnerne inden for hensigtserklæring nr. 3, skal der særligt peges på følgende nye eller opprioriterede initiativer:
- Fortsat fokus på leder- og ledelsesudvikling.
- Større anerkendelse af ledelsesindsats og -vilkår.
- Forstærket fokus på decentrale administrative støttefunktioner i driften.
- Strategi for effektivisering af arbejdsgange på sundhedsområdet.
- Synliggørelse af gode eksempler og andre aktuelle, tværgående initiativer.
- Øet investering i informations- og kommunikationsteknologi.
- Innovation og indførelse af nye teknologier.
Direktionen har igangsat et arbejde med formulering
af en effektiviseringsstrategi for Region Midtjylland. I forbindelse med dette
arbejde er der ved at blive formuleret en del-strategi for sundhedsområdet, der
vil udpege en række initiativer/indsatsområder på sundhedsområdet inden for
rammerne af den samlede strategi for hele koncernen. Allerede nu peger dette
arbejde på, at et virkningsfuldt initiativ vil være etableringen af et
videnskabende netværk omhandlende metoder og spredning af viden. I netværkene arbejdes der med spredning af konkrete erfaringer med
effektivisering omkring udvalgte temaer.
Initiativet i budgetforliget for 2009 vedr. god ledelse, hvor der sættes fokus på de billeddiagnostiske afdelinger, er et eksempel på et sådant tema.
Beslutning
Indstillingen blev vedtaget.
Tove Videbæk og Kate Runge var forhindret i at deltage i sagens behandling.
Bilag
18. Anlægsbevilling til etablering af ekstra Flowstue mv. på Regionshospitalet Silkeborg
Resume
Regionshospitalet Silkeborg har i forbindelse med hospitalsplanen fået en særlig opgave i at udvikle funktioner inden for sygdomme i bevægeapparatet. De fysiske rammer i tilknytning til operationsgangen på Regionshospitalet Silkeborg skal imidlertid udbygges for at imødekomme et øget kapacitetspres og for at løse arbejdsmiljøproblemer blandt andet i sterilcentralfunktionen. Det foreslås således, at der etableres en ekstra flowstue, og at de fysiske rammer i forbindelse med operationsgangen udvides ved at inddrage 3. sal i bygning 15, som i dag benyttes af Psykiatrien. Psykiatrien flytter ud af bygningen i sommeren 2009. Efter en nærmere konkretisering skal et projektforslag forelægges Regionsrådet for godkendelse.
Forretningsudvalget indstiller,
at der meddeles Regionshospitalet Silkeborg en anlægsbevilling på 0,5 mio. kr. (indeks 127) og tilsvarende rådighedsbeløb i 2009 til rådgivning i forbindelse med udarbejdelse af projektforslag mv.,
at der afsættes et samlet rådighedsbeløb på 18,6 mio. kr. (indeks 127) til Regionshospitalet Silkeborg til projektrådgivningen og anlægsarbejdet i forbindelse med etablering af flowstue mv.,
at det samlede rådighedsbeløb i 2009 på 19,1 mio. kr. finansieres af den på investeringsoversigten afsatte pulje til fase 0-projekter i 2009, og
at Ingeniørfirmaet Niras vælges som Bygherrerådgiver, som bistand til blandt andet udarbejdelse af projektforslag.
Johannes Flensted-Jensen, Kate Runge og Birgit Jonassen var forhindret i at deltage i sagens behandling.
Sagsfremstilling
Regionshospitalet Silkeborg har i forbindelse med hospitalsplanen fået en særlig opgave i at udvikle funktioner inden for sygdomme i bevægeapparatet. Hovedparten af de større ortopædkirurgiske operationer skal foregå på flowstuer. Den nuværende kapacitet på operationsgangen er udnyttet optimalt, hvilket ikke giver mulighed for at udvikle funktionen yderligere med mindre, at der etableres en ekstra flowstue.
En flowstue er en højsteril stue til brug ved f.eks. udskiftning af led og andre operationer, hvor et sterilt miljø er krævet. I en flowstue er filtrene og indblæsningen konstrueret således, at luften er jævn. Det sikrer, at der ikke hvirvles partikler fra operationspersonalet og udstyr ind i operationsfeltet.
Region Midtjylland oplevede i 2007, at operationskapaciteten på det ortopædkirurgiske område ikke kunne imødekomme efterspørgslen, med henvisninger til private klinikker til følge. Målsætningen for Region Midtjylland er at sikre hovedparten af mere komplicerede operationer på regionens egne hospitaler. En udbygning af operationskapaciteten på Regionshospitalet Silkeborg vil således bidrage til at realisere denne målsætning.
For at kunne løfte opgaven er det samtidig nødvendigt at udvide de fysiske rammer i tilknytning til operationsgangen. Regionshospitalet Silkeborg har øget aktiviteten indenfor sygdomme i bevægeapparatet væsentligt i de seneste år uden at udvide de fysiske rammer tilsvarende, og derfor er rammerne pressede. Som følge heraf er der opstået arbejdsmiljøproblemer bl.a. i sterilfunktionen, som kræver handling. Det er på den baggrund nødvendigt, at de fysiske rammer udbygges hurtigt for at fortsætte udviklingen af spydspidsfunktionen, fastholde personale og ikke mindst sikre et godt arbejdsmiljø.
De nuværende steril- og depotfunktioner er placeret i den ene ende af den øverste etage i bygning 15. Psykiatrien har kontorfaciliteter og mødelokale i den anden ende. Da psykiatrien fraflytter lokalerne sommeren 2009 giver det mulighed for en udvidelse i forlængelse af de eksisterende steril- og depotfunktioner til en ekstra flowstue og en udvidelse og forbedring af rammerne for de øvrige funktioner. Se oversigtskort over Regionshospitalet Silkeborg med angivelse af Bygning 15 og tegning af de nuværende og fremtidige fysiske rammer med etablering af ekstra flowstue.
Etableringen af flowstue mv. på Regionshospitalet Silkeborg foreslås finansieret af den på investeringsoversigten afsatte pulje til fase 0-projekter i 2009. En udvidelse af operationskapaciteten via ekstra flowstuer er det første af de bygningsmæssige ændringer, der skal gennemføres for at realisere Akutplanen og Hospitalsplanen for Regionshospitalet Silkeborg.
Tabel 1: Forventet anlægsbudget (indeks 127)
Funktion |
Anlægsudgift |
Ombygning og renovering inkl.
rådgiverhonorar |
11.400.000 |
Flow |
1.300.000 |
Apparatur, leje, gennemlysningsapparat |
4.500.000 |
Autoklave og vaskemaskine |
1.200.000 |
Instrumenter, rullevogne, depotvogne etc. |
700.000 |
I alt |
19.100.000 |
Udbuds- og rådgivere
Som bygherrerådgiver indstilles det, at Ingeniørfirmaet Niras vælges. Bygherrerådgiveren skal udøve bistand til udarbejdelse af byggeprogram, dispositionsforslag, projektforslag samt udbudsmateriale til brug for valg af projektrådgiver efter udbud.
Herefter forventes det, at projektrådgivningen og anlægsarbejdet udbydes i offentlig licitation.
Beslutning
Indstillingen blev vedtaget.
Tove Videbæk og Kate Runge var forhindret i at deltage i sagens behandling.
Bilag
19. Ansøgning om ændret anvendelse af anlægsmidler til renovering af Hæmatologisk Dagafsnit på Regionshospitalet Holstebro
Resume
Forretningsudvalget indstiller,
at forslag til ændret anvendelse af anlægsmidler til renovering af Hæmatologisk Dagafsnit på Regionshospitalet Holstebro godkendes.
Johannes Flensted-Jensen, Kate Runge og Birgit Jonassen var forhindret i at deltage i sagens behandling.
Sagsfremstilling
Regionsrådet har den 20. februar 2008 givet en anlægsbevilling på 7,46 mio. kr. til renovering/ombygning af Hæmatologisk Dagafsnit, herunder midler til leje af pavillon ved Regionshospitalet Holstebro. Se dagsordenstekst fra regionsrådsmøde den 20. februar 2008.
Der er stadig tale om arbejdsmiljøproblemer i Hæmatologisk Dagafsnit som hurtigst muligt skal løses, men derudover har forudsætningerne for den anlægsbevilling, som Regionsrådet gav i februar 2008, ændret sig. Det indstilles derfor, at anlægsmidlerne anvendes anderledes til at løse de samme presserende arbejdsmiljøproblemer.
De ændrede forudsætninger er som følger:
- Der har været gennemført offentligt udbud på opgaven. Resultatet heraf var væsentligt over den økonomiske ramme på 7,46 mio. kr. De eksterne rådgivere og hospitalets Tekniske Afdeling har efterfølgende undersøgt mulighederne for at reducere projektet, så den økonomiske ramme kan overholdes, og at de arbejdsmiljøproblemer, der er i afdelingen, bliver løst. Det har ikke været muligt at reducere projektet, så den økonomiske ramme kunne overholdes samtidig med, at arbejdsmiljøproblemer løses. På den baggrund har projektet midlertidigt været stillet i bero. Der har været afholdt udgifter på i alt 1,0 mio. kr. til ekstern rådgiver og til leje af pavillon.
- Der har i den senere tid været arbejdet med en større sengerokade på hospitalerne, som følge af Regionsrådets beslutning omkring etablering af fælles akutmodtagelse på Regionshospitalet Herning og akutmodtagelse Regionshospitalet Holstebro. Herudover er der nedlagt senge som følge af sparekravet.
Forslag til ændret anvendelse af anlægsmidler til løsning af arbejdsmiljøproblemer i Hæmatologisk Dagafsnit
De væsentligste ændringer på etagerne er følgende:
- Etage 1, Bygning 23. Etagen er i dag en sengeafdeling. For at Hæmatologisk Afdeling kan flytte ind på etagen, skal der foretages visse bygningsændringer, herunder flytning af vægge. Sengestuerne skal ændres til behandlerstuer for hæmatologiske patienter og til ambulatoriefunktion. Der skal også etableres nyt medicinrum på etagen. Herudover skal der indrettes sekretærfunktion og venteområder for patienterne.
- For de øvrige etager 7, 8 og 9 i bygning 23 er der behov for mindre bygningsændringer. Det er som følge af, at Hæmatologisk Dagafsnit flytter ind i etage 1 og den store sengerokade derudover. De væsentligste og dyreste ændringer på disse etager er blandt andet etablering af nye medicinrum, delvis renovering af baderum og etablering af samtalerum.
Der skal udarbejdes et nyt projektforslag for de bygningsmæssige ændringer på etage 1 samt etage 7, 8 og 9 i bygning 23. Opgaven gennemføres som offentligt udbud. Selve byggeopgaven vil blive gennemført i januar kvartal 2009.
Beslutning
Indstillingen blev vedtaget.
Tove Videbæk og Kate Runge var forhindret i at deltage i sagens behandling.
Bilag
20. Risikorapportering vedr. Det Nye Universitetshospital i Århus
Resume
Risikostyring anbefales til løbende overvågning og styring af Det Nye Universitetshospital i Århus, med en overordnet rapportering til Regionsrådet hvert kvartal, første gang ved udgangen af 1. kvartal 2009. Denne redegørelse beskriver risikostyring som et værktøj til løbende overvågning og styring af store projekter med henblik på en succesfuld gennemførelse af projektet.
Danske Regioner har i 2008 i samarbejde med revisionsfirmaet KPMG arbejdet på et sæt anbefalinger til økonomisk styring af større anlægsprojekter/sygehusbyggerier i de danske regioner. På baggrund heraf anbefales, at der udarbejdes en styringsmanual for projektet Det Nye Universitetshospital.
Forretningsudvalget indstiller,
at redegørelsen tages til efterretning,
at der udarbejdes overordnede risikorapporter til Regionsrådet hvert kvartal fra udgangen af 1. kvartal 2009,
at der udarbejdes en styringsmanual for Det Nye Universitetshospital i Århus med udgangspunkt i anbefalingerne fra Danske Regioner, og
Johannes Flensted-Jensen, Kate Runge og Birgit Jonassen var forhindret i at deltage i sagens behandling.
Sagsfremstilling
Risikostyring er en velegnet og anerkendt metode til overvågning og styring af store projekter, hvor der struktureret og målrettet fokuseres på risici. Metoden anvendes bl.a. indenfor byggeri, vejanlæg, jernbaner og IT-systemer.
Formålet med risikostyring er at sikre en succesfuld gennemførelse af et projekt uden ubehagelige overraskelser i form af f.eks. overskridelser af tidsplan eller anlægsbudget.
Risikostyringens systematiske løbende overvågning skal danne grundlag for betids at træffe beslutninger om styringen af et projekt dels ved at sætte fokus på aktuelle kritiske forhold og dels ved at give et grundlag for beslutninger, der kan sikre målopfyldelsen.
Regionsrådet for Region Midtjylland behandlede den 20. juni 2007 et dagsordenspunkt om risikoanalyse af Det Nye Universitetshospital i Århus. I dagsordenspunktet blev det anbefalet at målsætningen om, at nybyggeriet af Det Nye Universitetshospital skal sikre optimale rammer for patientbehandlingen i de kommende årtier og samtidig sikre at anlægsbudgettet og tidsplanen overholdes, skal opnås gennem:
- organiseringen af projektet,
- tilrettelæggelse af arbejdsprocesser med en opdeling af projektet i delfaser og hvor delfaserne – overordnet plan/helhedsplan, detailplanlægning og projektering samt opførelse af byggeriet - holdes adskilt og en forudgående fase skal være et klart grundlag for en efterfølgende fase, og
- løbende risikostyring som en integreret del af gennemførelsen af Det Nye Universitetshospital.
Danske Regioner har i 2008 i samarbejde med revisionsfirmaet KPMG arbejdet på et sæt af anbefalinger til økonomisk styring af større anlægsprojekter/sygehusbyggerier i de danske regioner. De færdige anbefalinger forventes offentliggjort i december 2008. Det følgende er baseret på udkast til anbefalinger.
Danske Regioner anbefaler, at Regionsrådet involverer sig i byggeprojektets strategiske beslutninger, således at den operationelle ledelse har pejlemærker for, hvad der skal prioriteres.
I rapporten anbefales Regionsrådets tilsyn opbygget på grundlag af en styringsmanual. Det anbefales, at Regionsrådet periodisk får foretaget en uafhængig vurdering af om byggeorganisationen efterlever styringsmanualen.
Regionsrådet besluttede den 21. maj 2008 at sende opgaven som bygherrerådgiver i EU-udbud. Direktion valgte efter Regionsrådets bemyndigelse den 28. oktober 2008 Niras som bygherrerådgiver. I den aftale, der skal indgås med Niras, skal opgaverne vedrørende kontrol og kvalitetssikring af den gennemgående rådgivers ydelser og af bygherrens beslutninger og vedrørende rapportering om projektet aftales nærmere.
Danske Regioners anbefalinger til en styringsmanual er opbygget omkring 5 hovedpunkter:
- Intern organisation. Danske Regioner anbefaler en separat byggeorganisation omkring hvert enkelt projekt, som til enhver tid kan matche eksterne samarbejdsparter.
- Ekstern organisation. Størrelsen og kompleksiteten af de kommende sygehusprojekter vil formentlig indebære, at projekterne inddeles i etaper og segmenter og at disse udbydes og gennemføres i forskellige samarbejds- og entrepriseformer afhængig af hensigtsmæssighed. Den interne organisation skal tilpasses valg af samarbejds- og entrepriseform.
- Økonomi. Beslutninger om udformning af et sygehusbyggeri bør baseres på totaløkonomiske vurderinger, hvor såvel anlægsudgiften som de efterfølgende driftsudgifter skal indgå. I den totaløkonomiske vurdering bør indgå risikovurderinger af økonomien ved alternative løsninger. Anlægsbevillinger skal hvile på et omhyggeligt udarbejdet kvalitativt grundlag.
- Risikostyring. Danske Regioner anbefaler, at der for hvert enkelt projekt udarbejdes en risikopolitik og udarbejdes løbende risikostyring.
- Løbende opfølgning og rapportering. Danske Regioner fremhæver, at forudsætningen for, at regionsledelsen kan udføre sin tilsynspligt er, at rapporteringen er rettidig, pålidelig og fyldestgørende.
I vedlagte notat er gjort nærmere rede for status vedrørende organisering og tilrettelæggelse af arbejdsprocesser for projektet Det Nye Universitetshospital i Århus og som hovedpunktet for risikostyring som metode til løbende overvågning og styring af projektet. Dernæst er der gjort rede for erfaringerne om styring fra byggeriet af DR-byen i Ørestaden og til sidst for Danske Regioners anbefalinger til økonomisk styring af større anlægsprojekter/sygehusbyggerier.
Det anbefales endvidere, at der udarbejdes en indstilling om en styringsmanual for projektet Det Nye Universitetshospital og at der udarbejdes en årlig rapportering til Regionsrådet om status for projektet med en bred fokus på organisering, samarbejde, kvalitet af det udførte arbejde, overholdelse af budget og tidsplan, status på styringsmanual, risici, m.v.
Den kvartalsvise risikorapportering og den årlige
rapportering om status for projektet skal ikke erstatte men supplere den
eksisterende rapportering i form af økonomi- og aktivitetsrapporter og
årsregnskab.
Beslutning
Indstillingen blev vedtaget.
Tove Videbæk og Kate Runge var forhindret i at deltage i sagens behandling.
Bilag
21. Ansøgning om bevilling af midler til et nyt IT-system til AK-centret, Århus Universitetshospital, Skejby
Resume
Selvstyret antikoagulationsbehandling (AK-behandling) indgår som et af initiativerne i Region Midtjyllands vision og strategi for en bedre indsats i forhold til kronisk sygdom. Målet er at sikre udbredelsen af selvstyret AK-behandling i regionen. AK-behandling er varetaget på AK-centret ved Skejby siden 1998. Det nu 10 år gamle IT-system er blevet ustabilt, hvorfor der skal etableres et nyt. Der foreslås bevilget midler til dette.
Forretningsudvalget indstiller,
at det godkendes, at der anvendes 322.000 kr. i 2009 til et nyt IT-system på AK-centret, Århus Universitetshospital, Skejby. Bevillingen finansieres af puljen Fælles projekter/aftaler med kommunerne under Regionalt Sundhedssamarbejde af de midler, der er afsat til kronikerindsatsen.
Kate Runge, Gert Schou, Birgit Jonassen og Aleksander Aagaard var forhindret i at deltage i sagens behandling.
Sagsfremstilling
Selvstyret antikoagulationsbehandling (AK-behandling) indgår som et af initiativerne i Region Midtjyllands vision og strategi for en bedre indsats i forhold til kronisk sygdom. Målet er at sikre udbredelsen af selvstyret AK-behandling i regionen. AK-behandling er en medicinsk behandling, der reducerer risikoen for blodpropdannelser via en nedsættelse af blodets koagulationsevne. Selvstyret AK-behandling betyder, at patienter i kronisk AK-behandling selvstændigt kan foretage analyser af blodprøver og ordinere egen medicin.
Fordelene ved selvstyret AK-behandling er flere. For det første er det dokumenteret, at fordi selvstyrede patienter kan foretage hyppigere målinger end ved konventionel AK-behandling, så giver den selvstyrede behandling væsentligt færre komplikationer. For det andet undgår patienterne den hyppige kontakt til sundhedsvæsenet, som den ikke-selvstyrende behandling kræver. For det tredje vurderes det, at behandlingen er mere kost-effektiv end den sædvanlige behandling.
AK-behandling er varetaget på AK-centret ved Skejby siden 1998. Dengang etableredes i samarbejde med medicoteknisk afdeling (MTA) et databasesystem på en allerede eksisterende server i MTA. Det nu 10 år gamle IT-system har gennem det seneste år udvist betydelige aldringstegn, der har betydet nedbrud, tab af data og i det daglige er driften så ustabil, at AK-centret ikke kan levere en ordentlig service til de patienter, der er tilknyttet centret.
Da den gamle server, IT-systemet er installeret på, skal nedlægges, kan systemet ikke blot overføres til en ny server. Af hensyn til både den daglige drift og sikkerhed mod tab af data er det derfor påtrængende nødvendigt at få etableret et tidssvarende IT-system, der kan fungere sikkert og effektivt, og samtidig være web-baseret, så AK-centret kan imødekomme et stigende behov for kommunikation med patienter via Internettet.
Der er flere fordele ved et nyt IT-system, eksempelvis har det nye system tilstrækkelig kapacitet til at rumme de stigende datamængder, der kommer med et øget indtag af de kroniske patienter, der tilknyttes AK-centret hvert år. De samlede etableringsomkostninger for et nyt IT-system vil udgøre 322.000 kr., heraf 212.000 kr. til etablering af selve IT-systemet og 110.000 kr. til etablering af en server i hospitalets IT-afdeling.
Beslutning
Indstillingen blev vedtaget.
Tove Videbæk og Kate Runge var forhindret i at deltage i sagens behandling.
22. Ambulanceudbud: Sagsgang for valg af serviceniveau
Resume
Forretningsudvalget besluttede den 28. oktober 2008 et serviceniveau med udgangspunkt i ”Model 2”. Hvis områdets økonomi skal holde sig inden for budget 2009, vil det dog medføre en reduktion i antallet af beredskaber og dermed et lavere serviceniveau, end Model 2 indebærer. Det foreslås, at Det Midlertidige Udvalg for Implementering af Sundhedsberedskab- og præhospitalplanen (MUSP) drøfter serviceniveauet og fremlægger en betænkning til Regionsrådets møde den 17. december 2008.
MUSP har på et møde den 9. december 2008 drøftet serviceniveauet og udarbejdet en betænkning. Betænkningen står i forlængelse af sagsfremstillingen nedenfor.
Forretningsudvalget indstiller,
at Det Midlertidige Udvalg for Implementering af Sundhedsberedskab- og præhospitalplanen (MUSP) drøfter serviceniveauet for ambulancetjenesten og fremlægger en betænkning til Regionsrådets møde den 17. december 2008, og
at der træffes afgørelse om valg af serviceniveau og den
tilhørende økonomi på Regionsrådets møde den 17. december
2008.
Kate Runge, Gert Schou, Birgit Jonassen og Aleksander Aagaard var forhindret i at deltage i sagens behandling.
Sagsfremstilling
Baggrund
Den 28. oktober 2008 valgte Forretningsudvalget at vedtage den nedsatte bedømmelseskommites indstilling om valg af leverandører.
På samme møde blev Forretningsudvalget præsenteret for tre modeller for serviceniveauet. Udvalget besluttede, at ”Model 2” skulle være retningsgivende for serviceniveauet i Region Midtjylland. Det blev desuden vedtaget, at forslag til ændringer skulle drøftes i Det Midlertidige Udvalg for Implementering af Sundhedsberedskab- og præhospitalplanen (MUSP) inden forelæggelse for Forretningsudvalget.
MUSP afholdt sit møde den 9. december efter Forretningsudvalgets møde. Spørgsmålet om valg af endeligt serviceniveau var derfor endnu ikke blevet behandlet da Forretningsudvalget holdt møde.
Region Midtjylland har dog behov for at indgå kontrakt med ambulanceleverandørerne snarligst og senest inden nytår. Af flere årsager vil det være at foretrække, at serviceniveauet er lagt fast, inden kontrakterne underskrives. Fra administrationens side lægges der derfor op til, at MUSP udarbejder en betænkning om valg af serviceniveau, og at Regionsrådet den 17. december på baggrund af denne træffer afgørelse om serviceniveauet og den tilhørende økonomi.
Økonomi
Den del af Præhospital og Beredskabs budget for 2009, der vedrører ambulancetjeneste (ikke-akutte kørsler, akutte kørsler samt vagtcentral), udgør ca. 404 mio. kr.
De økonomiske konsekvenser af at vælge Model 2 er en budgetoverskridelse på ca. 32 mio., idet de samlede omkostninger til disse ydelser med det retningsgivende serviceniveau (Model 2) vil blive ca. 436 mio. kr. jf. den nedenstående Tabel 1.
I tabellen er medtaget en reduceret pris på liggende sygetransport, som er opnået igennem forhandling med Falck. Regionens stillingtagen til denne forhandling og en eventuel kontraktindgåelse udgør et selvstændigt punkt på dagens dagsorden.
Hvis Model 3 vælges, reduceres udgifterne med yderligere 37 mio. kr. til ca. 400 mio. kr., svarende til budgetoverholdelse. Konsekvensen ved dette er dog, at beredskaber nedlægges eller nedgraderes, og at serviceniveauet dermed sænkes.
Tabel 1: Udgifter i mio. kr. til ambulancetjeneste og liggende sygetransport mv. ved Model 2
Ambulancetjeneste |
360 |
Liggende
sygetransport |
58 |
Driftsudgift til AKC |
15 |
Mandskab til babylance |
3 |
I alt |
436 |
Forløbet efter udsendelse af dagsordenen til Forretningsudvalget
Som varslet til Forretningsudvalgsmødet ville det midlertidige udvalg vedr. implementering af Sundhedsberedskabs- og Præhospitalplan inden Regionsrådsmødet komme med en betænkning vedr. spørgsmålet om valg af serviceniveau inden for ambulancetjenesten.
Betænkning fra det midlertidige udvalg
Det midlertidige udvalg har på møde den 9. december 2008 drøftet valget af serviceniveau inden for ambulancetjenesten. Der er opstillet to serviceniveauer.
Det er Udvalgets opfattelse, at serviceniveau 2 bør være retningsgivende for ambulancetjenesten i Region Midtjylland.
Udvalget noterer sig, at det p.t. forventes, at udbuddet træder i kraft tidligst den 1. september 2009.
Den reelle økonomiske udfordring starter med andre ord først og fremmest i 2010.
Serviceniveau 2 vil indebære en merudgift i størrelsesordenen 32 mio. kr.
Udvalget anbefaler, at der her ud over afsættes et justeringsbeløb i størrelsesordenen 18 mio. kr. med henblik på reducering af særligt lange responstider, herunder at responstiden i områderne Norddjurs og Skive/Salling nedbringes.
Udvalget anbefaler, at den økonomiske udfordring på de ca. 50 mio. kr. årligt indarbejdes i budgettet for 2010.
Beslutning
Regionsrådet vedtog,
at "Model 2" skal være retningsgivende for serviceniveauet i Region Midtjylland.
Tove Videbæk, Kate Runge og Aleksander Aagaard var forhindret i at deltage i sagens behandling.
23. Videreførelse af Karup-udrykningsbil ordning i 1. halvår 2009
Resume
Forretningsudvalget indstiller,
at der bevilges 250.000 kr. til videreførelse af ordningen i 1. halvår af 2009,
at bevillingen afholdes inden for rammerne af budgettet i 2009 til styrkelse af den præhospitale indsats, og
at ordningens videre fremtid planlægges i sammenhæng med den samlede implementeringsplan for styrkelse af den præhospitale indsats herunder akutbiler, jf. forventet betænkning inden 1.4.2009 fra det midlertidige udvalg vedr. implementering af sundhedsberedskabs- og præhospitalplan.
Anna Marie Touborg, Bente Nielsen, Ulla Fasting, Henrik Qvist, Conny Jensen og Gunhild Husum tog forbehold.
Kate Runge, Gert Schou, Birgit Jonassen, Aleksander Aagaard og Bent Hansen var forhindret i at deltage i sagens behandling.
Sagsfremstilling
Karup udrykningsbilen etableredes i 2005 som et samarbejde mellem det daværende Viborg amt, den daværende Karup kommune, Forsvarets sundhedstjeneste og Flyvestation Karup samt en Støtteforening. Der var tale om et forsøgsprojekt, der løb til februar 2008. I forbindelse med forlængelse af aftalen for 2008 oplyste Viborg kommune, at "det er kommunens forventning, at en eventuel fortsættelse af ordningen efter 2008 indgår i Regionens opgavesæt”.
Regionsrådet besluttede den 18. juni 2008, at det midlertidige udvalg bl.a. har til opgave at ”fremkomme med forslag til…implementering af det præhospitale tilbud i Region Midtjylland i overensstemmelse med akutforliget..”.
Regionsrådet besluttede endvidere, at ”de nuværende præhospitale ordninger videreføres indtil videre”.
På møde den 22. oktober 2008 i det midlertidige udvalg blev administrationen anmodet om at optage dialog med Viborg kommune om mulighederne for at videreføre ordningen ind i 2009. Viborg kommune har imidlertid stået fast på, at ordningen er præhospital og en regional opgave, og at der ikke er kommunalt budget hertil fra 2009.
Det kan konstateres, at der er opstået en situation, hvor regionen endnu ikke er klar til at implementere eventuel alternativ gennem styrkelse af den præhospitale indsats. Det forventes imidlertid at være tilfældet i forlængelse af det midlertidige udvalgs betænkning til Forretningsudvalg og Regionsråd til april 2009.
Beslutning
Regionsrådet vedtog,
at der bevilges 500.000 kr. til videreførelse af ordningen i hele 2009,
at bevillingen afholdes inden for rammerne af budgettet i 2009 til styrkelse af den præhospitale indsats, og
at ordningens videre fremtid planlægges i sammenhæng med den samlede implementeringsplan for styrkelse af den præhospitale indsats herunder akutbiler, jf. forventet betænkning inden 1.4.2009 fra det midlertidige udvalg vedr. implementering af sundhedsberedskabs- og præhospitalplan.
Tove Videbæk, Kate Runge og Aleksander Aagaard var forhindret i at deltage i sagens behandling.
24. Regnskab og afrapportering fra studierejse til Skotland for Sundhedsplanudvalget
Resume
I forbindelse med udformningen af Region Midtjyllands første samlede sundhedsplan har udvalget for Region Midtjyllands sundhedsplan været på studietur til Edinburgh, Skotland, sammen med medlemmer af Sundhedskoordinationsudvalget. På turen fik delegationen indblik i skotternes måde at organisere sundhedsvæsenet på samt i, hvordan man håndterer nogle af de samme udfordringer, som Region Midtjylland står overfor.
Forretningsudvalget indstiller,
at regnskab for studierejse til Skotland 9. - 12. september 2008 for sundhedsplanudvalget godkendes, og
at rapporten fra studierejsen tages til efterretning.
Johannes Flensted-Jensen, Kate Runge og Birgit Jonassen var forhindret i at deltage i sagens behandling.
Sagsfremstilling
Region Midtjyllands første samlede sundhedsplan vil indeholde en række temaer for regionsrådets arbejde med sundhed i de kommende år. I forbindelse med valg og formulering af disse temaer har udvalget for Region Midtjyllands sundhedsplan været på studierejse til Edinburgh i Skotland. Rejsens fokus var bl.a. på samarbejde mellem sektorer i det skotske sundhedsvæsen, hvorfor medlemmer af Sundhedskoordinationsudvalget også deltog i studieturen. Regionsrådet skal i henhold til sit vederlagsregulativ forhåndsgodkende påtænkte studierejser og efterfølgende have forelagt regnskab for studierejsen til godkendelse. Regionsrådet godkendte studieturen på sit møde den 20. august 2008.
Skotland blev valgt som destination, fordi landet på mange områder er sammenligneligt med Danmark. Desuden står det skotske sundhedsvæsen overfor mange af de samme udfordringer, som Region Midtjylland gør på sundhedsområdet.
Administrationen har udarbejdet en samlet rapport for turen (vedlagt).
Konklusion på studieturen
På trods af de strukturelle forskelle mellem henholdsvis det skotske og det danske sundhedssystem er der en række tiltag, som man fremadrettet kan tage fat på og søge at konvertere, så de passer til danske forhold.
Nedenfor er oplistet nogle af de punkter, som sundhedsvæsenet efter Sundhedsplanudvalgets opfattelse med fordel, kan arbejde med fremadrettet. Erfaringerne indarbejdes i det temakatalog, som danner grundlag for udvalgets prioriteringer af temaer til sundhedsplanen.
Proaktiv tænkning omkring sundhedscentre
I Skotland tænker man på sundhedscentre på en lidt anden måde, end vi gør i Danmark. Man er mere proaktiv, f.eks. i forhold til placering af centrene, hvor skotterne fokuserer på at placere sundhedscentre i områder, hvor beboerne almindeligvis har vanskeligt ved at benytte sig af sundhedsvæsenets tilbud. Desuden forekommer såvel faglige som sektorielle barrierer mindre, når man tænker sundhedscentre i Skotland.
Skotterne har også et meget bredt perspektiv på, hvad et sundhedscenter kan rumme, og der er fokus på en helhedsorienteret indsats også for mennesker med både sundhedsmæssige og sociale problemer.
Denne bredere og mere favnende måde at tænke sundhed på er oplagt at forsøge at integrere i det arbejde, regionen allerede nu har iværksat i relation til sundhedshuse.
Aktiv brug af private apoteker
De private apoteker i Skotland spiller en større rolle som samarbejdspartner for sundhedsvæsenet. Farmaceuterne har flere kompetencer i forhold til at give borgerne konsultationer omkring en række afgrænsede problemer.
Sundhedspartnerskaber
Organiseringen af det skotske sundhedsvæsen bygger på en ide om partnerskab mellem aktørerne på sundhedsområdet. Partnerskabet understreger den fælles opgave omkring en sammenhængende og velfungerende indsats for sundhed i befolkningen.
I forbindelse med partnerskaberne spiller private foreninger og organisationer en større rolle end i Danmark. Skotterne fokuserer på at bruge de private aktører der, hvor de kan bidrage, men samtidig respektere grænsen mellem det offentlige og det private.
Fokus på socialt udsatte grupper
Udvalget oplevede desuden, at man i Skotland har et stærkt fokus på socialt udsatte grupper og deres brug af sundhedsvæsenet. Socialt udsatte grupper har generelt en dårligere sundhedstilstand end velstillede grupper samtidig med, at de dårligst stillede grupper har sværest ved at benytte sundhedsvæsenets tilbud.
Den særlige indsats for socialt udsatte grupper kommer bl.a. til udtryk i den strategiske placering af sundhedscentre i sociale belastede områder. Tanken er, at den lokale placering gør det lettere for menneskene i området at benytte sig af centrets tilbud. Den særlige indsats kommer også til udtryk i PATH projektet, som deltagerne blev præsenteret for på rejsen. Her forsker NHS Skotland i, hvordan adgangen til sundhedsydelser kan forbedres for patienter med sociale problemer.
Energi og entusiasme i sundhedsvæsenet
Arbejdet i det skotske sundhedsvæsen var præget af stor energi og entusiasme. I forbindelse med den nylige skotske selvstændighed på sundhedsområdet, er der sat gang i en række omstillingsprocesser, og udvalget fornemmede en stor gejst blandt personalet i relation til denne forandring.
En del af denne energi og entusiasme udspringer af skotternes ønske om at skabe et bedre sundhedsvæsen end englænderne kunne, men under dette lå tilsyneladende en stærk fælles følelse omkring det vigtige i at opbygge et stærkt offentligt sundhedsvæsen til gavn for alle.
Budget for studieturen
Få dage inden turen kom der afbud fra tre deltagere. På det tidspunkt var det ikke muligt at afbestille flybilletter, hotel etc. Derfor indgår 34 deltagere i budgettet på trods af at det egentlige antal var 31.
Udgifterne er desuden mindre end budgetteret, idet værterne betalte for frokost alle dage, der var et mindre forbrug til forplejning grundet aflyst fly på udturen samt mindre forbrug af taxa og anden lokal transport som følge af hotellets centrale placering.
Tekst 1 |
Tekst 2 |
Pris pr. person |
Regionsråd |
Administration |
Kommuner |
Praksis |
I alt |
Antal deltagere |
13 |
11 |
8 |
2 |
34 |
||
Fly |
Billund/Edinburgh T/R turistklasse |
3.898 |
50.674 |
42.878 |
31.184 |
7.796 |
132.532 |
Overnatning |
Standard enkeltværelser |
3.755 |
48.815 |
41.305 |
30.040 |
7.510 |
127.670 |
Forsikring |
Afbestilling, ansvar og rejsegarantifond |
104 |
1.352 |
1.144 |
832 |
208 |
3.536 |
Transport alle dage |
565 |
7.345 |
6.215 |
4.520 |
1.130 |
19.210 |
|
Forplejning |
1.243 |
16.159 |
13.673 |
9.944 |
2.486 |
42.262 |
|
Repræsentationsgaver |
170 |
2.210 |
1.870 |
1.360 |
340 |
5.780 |
|
Leje af mødelokaler |
63 |
819 |
693 |
504 |
126 |
2142 |
|
Hjemrejse Johannes Flensted-Jensen |
Særbillet til Aalborg |
2.707 |
2.707 |
||||
Hjemrejse Steen Vestergaard-Madsen |
Særbillet torsdag |
4.633 |
4.633 |
||||
I alt |
9.798 |
130.081 |
112.411 |
78.384 |
19.596 |
340.472 |
|
Budget |
14.900 |
193.700 |
163.900 |
119.200 |
29.800 |
506.600 |
Beslutning
Indstillingen blev vedtaget.
Tove Videbæk, Kate Runge og Aleksander Aagaard var forhindret i at deltage i sagens behandling.
25. Godkendelse af vedtægter, driftsoverenskomst og driftsbudget 2009 for Den selvejende institution Hospice Søholm
Resume
Regionsrådet får til godkendelse forelagt vedtægter for Den selvejende institution Hospice Søholm, forslag til driftsoverenskomst mellem denne og Region Midtjylland om drift af 11 pladser fra den 1. januar 2009 samt forslag til driftsbudget 2009 for den selvejende institution.
Endvidere vedlægges referat fra den stiftende generalforsamling og konstituerende møde i den valgte bestyrelse. Det fremgår, at Claus Hommelhoff, Rotary Vest, er valgt som formand og Karen Margrethe D. Sørensen, Støtteforeningen ved Hospice Søholm, er valgt som næstformand.
Forretningsudvalget indstiller,
at Regionsrådet godkender vedtægterne for Den selvejende institution Hospice Søholm,
at Regionsrådet godkender forslag til driftsoverenskomst med Den selvejende institution Hospice Søholm om driften af 11 hospicepladser,
at Regionsrådet godkender et driftsbudget for 2009 på 16,5 mio. kr. (2009 p/l) for Den selvejende institution Hospice Søholm. Herfra skal trækkes evt. andel af den senere udmøntning af besparelseskrav til hospice på 2,0 mio. kr., jf. Regionsrådets drøftelse den 19. november 2008, og
at Regionsrådet godkender, at Administrationen afholder engangsudgifter inden for en ramme på 0,5 mio. kr. i forbindelse med institutionens etablering (opkobling på Regionens IT-systemer, indkøb af et nødvendigt mindstelager af behandlingsredskaber m.v.).
Kate Runge, Gert Schou, Birgit Jonassen og Aleksander Aagaard var forhindret i at deltage i sagens behandling.
Sagsfremstilling
Regionsrådet vedtog den 19. november 2008 at meddele Århus Kommune og ledelsen på Hospice Søholm, at Region Midtjylland med virkning fra den 1. januar 2009 agter at indgå driftsoverenskomst med den kommende selvejende institution Hospice Søholm om driften af 11 hospicepladser.
Den 20. november 2008 blev Den selvejende institution Hospice Søholm stiftet på generalforsamling indkaldt af Støtteforeningen ved Hospice Søholm - referat fra generalforsamlingen er vedlagt.
Den stiftende generalforsamling godkendte vedtægter for den selvejende institution. Det fremgår af disse, at den selvejende institution ledes af en bestyrelse på 5-9 medlemmer udpeget af Region Midtjylland, Århus Kommune, en sydlig kommune i Region Midtjylland, Støtteforeningen ved Hospice Søholm, Praksisudvalget i Region Midtjylland, Kræftens Bekæmpelse, Rotary Århus eller anden velgørenhedsorganisation og personalet ved Hospice Søholm. Der mangler endnu repræsentation fra Region Midtjylland, Århus Kommune samt fra en sydlig kommune i Region Midtjylland.
Ved konstituerende bestyrelsesmøde den 20. november 2008 blev Claus Hommelhoff, Rotary Vest, Århus valgt som formand og Karen Margrethe D. Sørensen, Støtteforeningen ved Hospice Søholm blev valgt som næstformand.
Bestyrelsen har fremsendt Vedtægter for den selvejende institution samt forslag til driftsoverenskomst med Region Midtjylland og forslag til driftsbudget 2009 for Hospice Søholm med henblik på Regionsrådets godkendelse.
Forslaget til driftsbudget 2009 er fremsendt i 2008 (p/l) og udgør i alt 16,0 mio. kr. (2008 p/l). Fratrukket den kommunale medfinansiering vil den regionale merudgift forbundet med indgåelse af driftsoverenskomsten i forhold til den nuværende regionale medfinansiering af den kommunale institution blive forøget med 3 mio. kr. I 2009 (p/l) vil driftsbudgettet udgøre 16,5 mio. kr. og de regionale merudgifter forventes fortsat at udgøre ca. 3,0 mio. kr. jævnfør den forventede pristalsregulering af den kommunale medfinansiering. Herfra skal trækkes evt. andel i den senere udmøntning af kravet til besparelse på hospice på 2,0 mio. kr., jf. Regionsrådets drøftelse den 19. november 2008.
Merdudgiften forventes at kunne finansieres inden for rammerne af de afsatte midler til hospice og palliation, jævnfør indtægterne fra den kommunale medfinansiering og indtægterne i forbindelse med optagelse af borgere fra andre regioner på hospicerne i Region Midtjylland, jævnfør Regionsrådets vedtagelse på møde den 19. november 2008.
Beslutning
Indstillingen blev vedtaget.
Tove Videbæk, Kate Runge og Aleksander Aagaard var forhindret i at deltage i sagens behandling.
26. Proces for etablering af Skive Sundhedshus
Resume
På baggrund af "Idékatalog til sundhedsbetjening af borgerne i Skive og Omegn", der blev godkendt på Regionsrådets møde den 16. januar 2008, er der arbejdet videre med at konkretisere, hvilke funktioner Regionshospitalet, Regionspsykiatrien, de alment praktiserende læger og andre ydere i praksissektoren samt Skive Kommune forventer at ville placere i et kommende sundhedshus. På baggrund heraf godkendte Regionsrådet den 18. juni 2008, at der blev givet en anlægsbevilling på kr. 2 mio. til udredning, programmering og projektforslag. Siden juni 2008 er dette konkretiseringsarbejde fortsat og danner grundlag for en milepælsplan for etableringen af et sundhedshus på Regionshospitalet Skive.
Etableringen af et sundhedshus i Skive indgår endvidere i aftaleteksten i sundhedsaftalerne mellem Region Midtjylland og Skive Kommune, der blev godkendt af Regionsrådet den 24. september 2008.
Milepælsplanen beskriver faserne i den videre etableringsproces samt tidsplanen herfor.
Forretningsudvalget indstiller,
at Regionsrådet godkender milepælsplanen samt de tidsmæssige rammer for etableringen af Skive Sundhedshus
at Regionsrådet godkender, at der arbejdes videre med planer for renovering af lokaler til Skive Kommunes Myndighedsafdeling, og
at Regionsrådet beslutter at udvide "Fællesprincipper for huslejeberegning ved udlejning af lokaler til praksissektoren" til at omfatte hele praksissektoren.
Kate Runge, Gert Schou, Birgit Jonassen og Aleksander Aagaard var forhindret i at deltage i sagens behandling.
Sagsfremstilling
I forbindelse med overvejelserne om en ny hospitalsstruktur i Region Midtjylland lod regionsrådsformanden og borgmesteren i Skive den 7. maj 2007 nedsætte en arbejdsgruppe, som fik til opgave at komme med bud på, hvorledes Region Midtjylland, Skive Kommune, praktiserende læger og andre ydere i praksissektoren kan udvikle sundhedsbetjeningen for borgere i Skive Kommune og omegn.
Arbejdsgruppen udarbejdede det såkaldte "Idékatalog til sundhedsbetjeningen af borgerne i Skive og omegn" jvf. pkt. 14 på regionsrådsmødet den 16. januar 2008. Regionsrådet godkendte den 18. juni 2008, at der arbejdedes videre med etablering af et sundhedshus på Regionshospitalet i Skive og at der i den forbindelse blev givet en anlægsbevilling på 2 mio. kr. til udredning, programmering og projektering samt, at der arbejdes videre med at fastlægge en markedsbestemt husleje, idet regionsrådet tog til efterretning, at den markedsbestemte husleje for de praktiserende læger ikke fuldt ud kan finansiere investeringen.
- Skive Kommune
- Regionshospitalet
- Regionspsykiatrien
Skive Kommune
Skive Kommune forventer fortsat at placere følgende funktioner i et sundhedshus:
- Sundhedsafdelingen
- Sundhedscenter
- Frivillighedsrådet
- Sygeplejeklinik
- Opgaver i forhold til forebyggende hjemmebesøg
Derudover har Skive Kommune den 7. august 2008 bedt om at få fremsendt tilbud på husleje ved placering af kommunens Myndighedsafdeling på Regionshospitalet Skive. Administrationen har fremsendt vedhæftede tilbud "Overslag Myndighedsafdeling" til Skive kommune på udleje af 800 m2 til en husleje pr. m2 årligt på kr. 500, hvilket svarer til en mulig ombygningspris på kr. 5.700 pr. m2. Dette betyder, at den samlede ombygningspris for de 800 m2 kan blive kr. 4.560.000. Investeringen modsvares over 30 år af huslejen.
Der gøres opmærksom på, at Myndighedsafdelingen ikke er en del af Skive Kommunes Sundhedscenter, og at midlerne til anlægsinvesteringen skal findes inden for Region Midtjyllands anlægsbudget og vil tælle med i forhold til anlægsloftet.
Myndighedsafdelingen er tænkt placeret i hovedbygningen og vil derfor ikke påvirke Region Midtjyllands muligheder for at afhænde ledige bygninger.
Bevillingsansøgning vil blive forelagt Regionsrådet den 23. september 2009 i forbindelse med fremlæggelse af bevillingsansøgning til etablering af Skive Sundhedshus.
Regionshospitalet Viborg
Følgende hospitalsfunktioner placeres i Skive:
- Medicinsk ambulatorium
- Lungemedicinsk ambulatorium, KOL-skole, iltsygeplejerske
- Hjerteklinik
- Diabetesambulatorium
- Neurorehabilitering
- Hukommelsesklinik
- Neurocenter
- Akutklinik
- Fertilitetsklinik
- Billeddiagnostisk afdeling
- Klinisk Biokemisk afdeling
- Fysio- og Ergoterapi
- Jordemoderkonsultation
- Klinisk Diætist
Regionshospitalet afklarer, om der er mulighed for placering af et reumatologisk ambulatorie i Skive. Endvidere følger det af budgetforliget, at der er udarbejdet en redegørelse på det arbejdsmedicinske område, der skal vurdere mulighederne for placering af en arbejdsmedicinsk filial i Skive. (Se pkt. på denne dagsorden vedr.: Implementering af budgetforlig 2009 - orientering om status og de første tids- og handleplaner).
Regionspsykiatrien
Regionspsykiatrien i Skive ønsker at placere alle deres funktioner i sundhedshuset. Det vil som udgangspunkt sige:
- 2 specialiserede behandlingsteam (skizofreni og affektive lidelser)
-
Evt. ADHD og autismeteam
-
Mobiltteam/hjemmebehandlingsteam
-
Dagbehandlingsafsnit
-
Satellitfacilliteter til flere distriktsdækkende funktioner (Opus, I.P-klinik, torturofre m.m.)
Milepælsplan
Der er udarbejdet en milepælsplan for den videre proces. Milepælsplanen beskriver faserne i den videre etableringsproces samt tidsplanen herfor.
- I december 2008:
- Orienteringsmøder for almen praksis og andre ydere i praksissektoren med henblik på at identificere de ydere, der inddrages i det videre planlægningsarbejde.
- Regionshospitalet Viborg, Skive og Kjellerup fremlægger tidsplan for implementeringen af Akut- og Hospitalsplanen. Tidsplanen beskriver blandt andet i hvilken takt hospitalsledelsen forventer at kunne integrere den akutte medicinske modtagelse på Regionshospitalet i Viborg og angiver hermed, hvilke lokaler, der er til rådighed for sundhedshuset hvornår.
- Jan.- august 2009:
- Udarbejdelse af byggeprogram med inddragelse af alle identificerede parter,
- Udarbejdelse af masterplan. Masterplanen beskriver, hvorledes de enkelte funktioner placeres i forhold til hinanden i bygningskomplekset.
- Udarbejdelse af projektforslag. Projektforslaget beskriver i detaljer fordelingen af rum og deres indretning.
-
Udarbejdelse af EU-udbud materiale, totalentreprise.
- 23. september 2009: Regionsrådet forelægges med baggrund i projektplanen den samlede anlægsinvestering til godkendelse og ansøges om forhøjelse af anlægsbevillingen, således at der reserveres midler på anlægsrammen i 2010.
- November 2009 - nov 2010: Udarbejdelse af hovedprojekt og byggeperiode.
- November 2010: Forventet aflevering af projektet.
Regionsrådet bedes bemærke, at forberedelsen af udbudsprocessen ønskes igangsat før Regionsrådets endelige godkendelse den 23. september 2009 af hensyn til at optimere processen tidsmæssigt, dog således at Regionsrådet ikke herved pålægges bindinger i forhold til den endelige beslutning om etablering af sundhedshus i Skive.
Finansiering
Anlægssummen er foreløbigt estimeret til:
- Indretning af 15 klinikker til almen praksis og andre ydere i praksissektoren i bygning 23 og 24: kr. 27,0 mio.
- Flytning af hospitalsfunktioner i bygning 23 og 24: kr. 18,9 mio.
- Etablering af Regionspsykiatrien: kr. 20,5 mio.
- Renovering af lokaler, der udlejes til Skive Kommune: kr. 20,8 mio.
- Ialt: kr. 87,2 mio.
Administrationen arbejder ud fra følgende mulige finansieringskilder til projektet:
- Ansøgning til den i finansloven afsatte 250 mio. kr.-pulje til "...facilitering af løsninger i udkantsområder med store afstande [...]med fokus på det præhospitale område, [...]herunder organisering af nære tilbud i form af fx. skadesklinik/lægehus i eksisterende lokaler, herunder fx. i et sundhedscenter.
Ansøgning til puljen planlægges fremsendt, når projektforslaget foreligger i august 2009.
- Salg af ledige bygninger på Regionshospitalet Skive. Salgsprovenuet forventes at kunne anvendes til renovering og ombygning af de resterende bygninger
- Reservation af midler i Region Midtjyllands anlægsbudget.
Beslutning
Indstillingen blev vedtaget.
Tove Videbæk, Kate Runge og Aleksander Aagaard var forhindret i at deltage i sagens behandling.
Bilag
27. Henvendelse fra regionsrådsmedlem Anne V. Kristensen vedr. omvisiteringsreglerne vedr. Patientkontoret
Resume
Regionsrådsmedlem Anne V. Kristensen har henvendt sig med forslag om, at omvisiteringsreglerne vedr. Patientkontoret ændres således, at hospitalet i forbindelse med forundersøgelse selv viderevisiterer direkte til andet tilbud, såfremt Regionens egen ventetid er for lang i forhold til retningslinjer for visitation og prioritering af patientgrupper.
Forretningsudvalget indstiller,
at henvendelsen fra regionsrådsmedlem Anne V. Kristensen vedrørende omvisiteringsregler for Patientkontoret oversendes til Regionsrådet.
Johannes Flensted-Jensen og Kate Runge var forhindret i at deltage i sagens behandling.
Sagsfremstilling
Regionsrådsmedlem Anne V. Kristensen har i henvendelser af 22. og 29. oktober 2008 anmodet om, at omvisiteringsreglerne vedr. Patientkontoret behandles i Regionsrådet.
Anne V. Kristensen skriver i sin henvendelse af 29. oktober 2008:
"Jeg ønsker at få konsekvenser for patienter og medarbejdere af visitationsretningslinier belyst og drøftet, herunder de praktiske arbejdsgange.
Et eksempel fra virkeligheden:
En patient er i behandling på et hospital og skal visiteres til operation. Lægen fortæller patienten at det offentlige ikke kan levere ydelsen til tiden(det kan han se på sin skærm). Lægen sender henvisning til den private udbyder, som RM har aftale med, patienten bliver efter 2 dage kontaktet af den private udbyder, med oplysning om at hospitalet ikke må henvise direkte og at han derfor skal henvende sig på patientkontoret. Her går der yderligere tid med behandling af visiteringen og resultatet er det samme – bortset fra at patientkontoret har fået en unødvendig arbejdsbyrde og patienten har fået unødig længere ventetid.
Det skal lige siges, at der i dette tilfælde ikke var mere end en privat leverandør.
Derfor vil jeg gerne drøfte om vi, i forbindelse med klump-udbud af sundhedsydelser, vil kunne forkorte ventetiden for patienten og aflaste patientkontoret, ved at ændre visitationsretningslinier."
Anne V. Kristensen har samtidig i henvendelse af 22. oktober 2008 anmodet om en reel faglig vurdering af forslaget fra administrationen.
Oprindelig henvendelse af 22. oktober og henvendelse af 29. oktober fra regionsrådsmedlem Anne V. Kristensen vedlægges.
Administrationen havde forud for Forretningsudvalgsmødet udarbejdet et notat, hvori der blev redegjort for fordele og ulemper ved de foreslåede ændringer af visitationspraksis. Anne V. Kristensen præciserede på mødet at hendes henvendelse alene vedrørte klumpudbud. Administrationen har på den baggrund revideret notatet. Det reviderede notat vedlægges.
Beslutning
Venstre stillede forslag om, at visitationsretningslinjerne ændres i forbindelse med klump-udbud af sundhedsydelser, således at hospitalerne i forbindelse med forundersøgelse selv viderevisiterer direkte til et andet tilbud, såfremt ventetiden i Region Midtjylland er for lang i forhold til retningslinjer for visitation og prioritering af patientgrupper.
For forslaget stemte Venstre, mens de øvrige medlemmer stemte imod. Forslaget bortfaldt derfor.
Regionsrådet besluttede at fastholde den nuværende centrale visitation med et centralt visitationskontor. Derudover evalueres erfaringerne i forbindelse med udbudet af MR-scanninger.
Tove Videbæk,
Bilag
28. Orientering om indberettet tvang i psykiatrien i 2007
Resume
Der er til Regionsrådet udarbejdet en redegørelse for de psykiatriske afdelingers anvendelse af tvang efter psykiatriloven i 2007. Omfanget af anvendt tvang efter psykiatriloven svarer med få udsving til niveauet i 2006, hvilket også er tilfældet på landsplan. Med psykiatriplanen er det fastlagt, at der én gang årligt skal fremlægges en oversigt over anvendelsen af tvang for Regionsrådet. Næste redegørelse vedrørende 2008 vil blive forelagt for Regionsrådet i 2. kvartal 2009.
Forretningsudvalget indstiller,
at orienteringen tages til efterretning.
Kate Runge, Gert Schou, Birgit Jonassen og Aleksander Aagaard var forhindret i at deltage i sagens behandling.
Sagsfremstilling
Det retlige grundlag for frihedsberøvelse og anvendelse af anden tvang i forbindelse med indlæggelse, ophold og behandling på psykiatrisk afdeling findes i psykiatriloven. Det er ifølge loven tilladt at anvende fire forskellige kategorier af tvang i nærmere beskrevne tilfælde: frihedsberøvelse, tvangsbehandling, fysisk magtanvendelse/tvang og beskyttelsesforanstaltninger. Et hovedformål med loven er at styrke psykiatriske patienters retssikkerhed. Loven bygger på mindste middels princippet og har samtidig til formål at begrænse og om muligt forebygge anvendelsen af tvang.
Region Midtjylland har pr. 1. januar 2007 overtaget ansvaret for driften af de psykiatriske afdelinger i regionen med en samlet sengekapacitet på aktuelt 538 psykiatriske senge.
Der er nærmere redegjort for de psykiatriske afdelingers anvendelse af tvang efter psykiatriloven i 2007 i notatet Anvendt tvang efter psykiatriloven i 2007. Redegørelsen er baseret på Sundhedsstyrelsens publikation ”Anvendelsen af tvang i psykiatrien i 2007”, som udkom i november 2008 samt træk fra Sundhedsstyrelsens database over tvangstal.
Der var på de psykiatriske afdelinger i Region Midtjylland i 2007 i alt 1.138 personer, som blev udsat for en eller flere former for tvangsanvendelse efter psykiatriloven. Dette svarer til landsgennemsnittet på 0,9 pr. 1000 indbyggere. Omfanget af anvendt tvang efter psykiatriloven svarer med få udsving til niveauet i 2006, hvilket også er tilfældet på landsplan.
Årsberetningen for Det Psykiatriske Patientklagenævn ved Statsforvaltningen Midtjylland for 2007 ( http://www.statsforvaltning.dk/Everest/tmp/080507080515/AArsberetning_2007.pdf) viser, at der i 2007 blev indberettet 204 klager over anvendelse af tvang efter psykiatriloven på regionens psykiatriske afdelinger. 23 sager blev tilbagekaldt af patienten og 11 sager blev afvist af nævnet. I 55 sager har patientklagenævnet tilsidesat afgørelsen om tvangsindgreb helt eller delvist. Omgørelsesprocenten er på 18,8 %, hvilket svarer til niveauet de tidligere år.
Med psykiatriplanen er det fastlagt, at der én gang årligt skal fremlægges en oversigt over anvendelsen af tvang for Regionsrådet. Næste redegørelse vedrørende 2008 vil blive forelagt for Regionsrådet i 2. kvartal 2009.
Beslutning
Indstillingen blev vedtaget.
Tove Videbæk, Kate Runge og Aleksander Aagaard var forhindret i at deltage sagens behandling.
Bilag
29. Orientering om status for uddannelse af ambulancereddere
Resume
Forretningsudvalget indstiller,
at orienteringen tages til efterretning.
Kate Runge, Gert Schou, Birgit Jonassen og Aleksander Aagaard var forhindret i at deltage i sagens behandling.
Sagsfremstilling
Medlem af Regionsrådet Bente Nielsen har i henvendelse af 7. november 2008 anmodet om en redegørelse til Regionsrådet om, hvordan uddannelse og efteruddannelse af ambulancereddere sikres, også i den overgangsperiode vi står i med opstart af flere leverandører af ambulancetjeneste.
Henvendelsen fra Bente Nielsen er vedlagt.
Jf. kravsspecifikationen for tilbudsgivere i ambulanceudbuddet skal ambulancepersonalets uddannelsesniveau som minimum leve op til den til enhver tid gældende danske lovgivning. Dvs. der skal være en ambulancebehandler og ambulanceassistent på hver ambulance. Leverandøren har det fulde ansvar for sit personale, herunder at personalet har de nødvendige kompetencer, og at disse kompetencer løbende vedligeholdes og udvikles.
Tilbudsgivere skal i deres tilbudsmateriale præsentere en ny uddannelsesplan.
Administrationen afholder møder med de kommende ambulanceentreprenører. Et af de emner, der drøftes med entreprenørerne, er, hvordan uddannelse og efteruddannelse af ambulancereddere skal organiseres konkret.
Administrationen vil vende tilbage med en nærmere redegørelse til Regionsrådet, når emnet er endelig konkretiseret i de igangværende drøftelser med entreprenørerne.
Beslutning
Indstillingen blev vedtaget.
Tove Videbæk, Kate Runge og Aleksander Aagaard var forhindret i at deltage i sagens behandling.
30. Orientering om status for det nationale fællesindkøb af kræftscannere
Resume
Forretningsudvalget indstiller,
at orienteringen tages til orientering.
Kate Runge, Gert Schou, Birgit Jonassen og Aleksander Aagaard var forhindret i at deltage i sagens behandling.
Sagsfremstilling
Den 21. maj 2008 godkendte Regionsrådet i Region Midtjylland en samarbejdsaftale med de øvrige regioner i Danmark. Samarbejdsaftalen har været grundlag for et nationalt fællesudbud af kræftscannere.
Hen over foråret 2008 blev der i 4 nationale brugergrupper (en brugergruppe for hver af de fire scanner-typer (modaliteter) CT, MR, PET/CT og SPECT/CT) udarbejdet et udbudsmateriale, der skulle danne grundlag for det nationale udbud. I slutningen af maj og i juni måned blev de fire udbud, et for hver modalitet, offentliggjort for leverandørerne. I august måned udløb tilbudsfristen, og herefter har brugergrupperne evalueret de indkomne tilbud efter gældende retningslinier.
Det nationale fællesudbud har resulteret i indkøb af 43 nye scannere til kræftområdet, 3 PET/CT scannere, 4 SPECT/CT scannere, 18 MR scannere og 18 CT scannere. For Region Midtjyllands vedkommende har vi haft indkøbet af 4 CT scannere og 5 MR scannere involveret i det nationale fællesindkøb i 2008. Indkøbet af disse scannere er primært finansieret af den særlige låneramme til apparatur på kræftområdet.
Hele processen omkring det nationale fællesindkøb er nærmere beskrevet i bilaget Status for det nationale fællesindkøb af kræftscannere De konkrete indkøb af scannere i Region Midtjylland, som følge af det nationale fællesudbud, herunder fordeling på hospitaler, fordeling af leverandører samt budget og tidsplaner for indkøbene er nærmere beskrevet i bilaget Resultat af det nationale fællesudbud. I forbindelse med pressedækningen af det nationale fællesindkøb af kræftscannere har Poul Müller stillet en række spørgsmål til Bent Hansen. Besvarelsen af spørgsmålene fra Poul Müller findes i bilaget Spørgsmål fra Poul Müller til Bent Hansen omkring scannerindkøb.
Også i 2009 er der i Region Midtjylland planlagt indkøb af nye scannere. I modsætning til situationen i 2008 er der fra regeringens side ikke afsat en særlig låneramme til indkøb af scannere i 2009. Indkøb af nye scannere i 2009 vil primært blive finansieret af midler fra pulje 1 og pulje 2 til medicoteknisk apparatur i anlægsbudgettet. Der er dermed behov for en kraftig prioritering af disse puljer i 2009. Det fælles nationale udbud i 2008 indeholder en række optioner for nye indkøb i 2009, men det er endnu ikke afklaret om Region Midtjylland med fordel kan benytte disse optioner. Det forventes, at der i 2009 vil blive afholdt nye fælles nationale udbud, som Region Midtjylland vil får mulighed for at deltage i. Valget af den konkrete indkøbs strategi i 2009 vil først blive fastlagt, når evalueringen af det første fælles nationale udbud er gennemført.
Beslutning
Indstillingen blev vedtaget.
Tove Videbæk, Kate Runge og Aleksander Aagaard var forhindret i at deltage i sagens behandling.
Bilag
31. Orientering om behandling af leddegigt med biologiske lægemidler i Region Midtjylland
Resume
Der findes i dag 3 biologiske lægemidler til behandling af leddegigt (Humira, Remicade og Enbrel). Udgiften hertil er stigende og udgjorde i de 3 første kvartaler af 2008 ca. 14 % af det samlede lægemiddelforbrug på hospitalerne. Valget af biologiske lægemidler i Region Midtjylland tages på baggrund af lægefaglige vurderinger i det enkelte tilfælde bl.a. med hensyntagen til sikkerhed, effekt af behandlingen samt personale- og lokalekrav.
Der foreligger ikke på nuværende tidspunkt internationale anbefalinger for 1. valg af biologiske lægemidler. Der er nationalt igangsat arbejde med udarbejdelse af en MTV (medicinsk teknologi vurdering) af de biologiske lægemidler. Den Regionale Lægemiddelkomité vil bede om specialerådets udtalelse, når MTV rapporten foreligger.
Forretningsudvalget indstiller,
at orienteringen tages til
efterretning.
Johannes Flensted-Jensen, Kate Runge og Birgit Jonassen var forhindret i at deltage i sagens behandling.
Sagsfremstilling
Amgros I/S (det tidligere Amtskommunale Grossist Selskab) der i dag gennemfører licitationer og indkøb af lægemidler på vegne af alle Hospitalsapotekerne i Danmark, har udgivet en markedsovervågning for 3. kvartal 2008 som vedlægges. Heri følges omsætningen (og indkøbet) af de lægemidler som de offentlige Hospitaler køber gennem Amgros I/S. Der sættes fokus på de lægemidler, der tegner sig for den største omsætning og de lægemidler, der i perioden har udvist de største vækstrater. De biologiske lægemidler er at finde blandt de 25 lægemidler, der har størst omsætning i Danmark.
Udgiften til behandling med biologiske lægemidler er stigende og udgjorde i årets 3 første kvartaler af 2008 ca. 14 % af det samlede lægemiddelforbrug på hospitalerne.
Leddegigtpatienter, der diagnosticeres og behandles på hospitalerne, behandles overvejende med biologiske lægemidler.
Der findes i dag 3 biologiske lægemidler til behandling af leddegigt (Humira, Remicade og Enbrel). De samme lægemidler anvendes også i behandlingen af visse tarmsygdomme samt psoriasis. De tre lægemidler adskiller sig fra hinanden både i pris, doser, behandlingsmåde og behandlingsvarighed. Forskellige studier tyder på, at den kliniske effekt eller bivirkninger ikke adskiller sig væsentligt mellem de 3 lægemidler.
I Region Midtjylland anvendes alle 3 biologiske lægemidler til behandling af leddegigt. I de 3 første kvartaler af 2008 var forbruget af Humira ca. 50. mio. kr. svarende til ca. det dobbelte af forbruget af Remicade som var ca. 27 mio. kr. og mere end dobbelt så stort som Enbrel som udgjorde ca. 23 mio. kr. Valget af biologiske lægemidler i Region Midtjylland tages på baggrund af lægefaglige vurderinger i det enkelte tilfælde bl.a. med hensyntagen til sikkerhed, effekt af behandlingen samt personale- og lokalekrav.
I Region Hovedstaden anvendes ligeledes alle 3 biologiske lægemidler til behandling af leddegigt. I modsætning til Region Midtjylland er forbruget i Region Hovedstaden størst på Remicade som anbefales som 1. valg til behandling af leddegigt. Der er udarbejdet en vejledning af Det Sundhedsfaglige Råd for reumatologi i Region Hovedstaden. I følge behandlingsvejledningen fra Region Hovedstaden er valget om at anbefale Remicade som 1. valg ”udelukkende begrundet i økonomiske argumenter”.
Administrationen har tidligere modtaget henvendelser fra medicinalindustrien om brug af biologiske lægemidler, hvorfor den Regionale Lægemiddelkomité har taget initiativ til afholdelse af møder/høring med firmaerne. Der er udarbejdet et særskilt notat om ”omkostninger vedrørende de biologiske farmaka Remicade, Enbrel og Humira (TNF-hæmmere) ved behandling af patienter med kronisk leddegigt (arthritis rheumatoides)”. Denne samt efterfølgende henvendelse fra Schering-Plough´s direktør, vedlægges som bilag.
Der foreligger ikke på nuværende tidspunkt nogle internationale anbefalinger for første valg af biologiske lægemidler.
Der er nationalt igangsat arbejde med udarbejdelse af en MTV (medicinsk teknologi vurdering) af de biologiske lægemidler. Arbejdet forventes publiceret i foråret 2009.
Sagen
behandles endvidere i det midlertidige politiske udvalg om ny/dyr medicin, som
er blevet aftalt i forbindelse med budgetforliget. Endvidere vil sagen komme på
dagsordenen ved den Regionale Lægemiddelkomités kommende møde. Den Regionale
Lægemiddelkomité vil bede om specialerådets udtalelse, når MTV rapporten
foreligger.
Beslutning
Indstillingen blev vedtaget.
Tove Videbæk, Kate Runge og Aleksander Aagaard var forhindret i at deltage i sagens behandling.