Børneorm, også kaldet småorm, er en infektion med orm i tyktarmen og endetarmen. Det er en lille hvid orm, som er 8-13 mm x 0,5 mm stor. Ormene er hvide og tynde som sytråde, som bevæger sig.
Børneorm er almindelig i hele verden, forekommer hyppigst i alderen 5-10 år. Tilstanden er sjældnere hos voksne, og ofte er flere personer i husstanden smittet.
Børneorm kan give anledning til bekymring, men er en særdeles fredelig tilstand. Som oftest giver børneorm ikke ubehag – ud over tanken om, at man har orm i tarmen.
Diagnosen stilles på det kliniske billede med kløe, og fund af små orm i endetarmsåbningen samt et "aftryk fra endetarmsåbningen", som lægen bruger til mikroskopi.
Smitte
Du kan blive smittet ved kontakt med en person, som har æg fra børneorm på hænderne.
Smitten kan også ske ved, at æggene befinder sig i et håndklæde eller ved, at æg bliver luftbårne, fordi de rystes løs fra smittet undertøj eller sengetøj.
Æggene overlever i op til 2 – 3 uger i støv og sengetøj
Om natten lægger ormen æg ved endetarmsåbningen, da den tiltrækkes af varme
Symptomer
Symptomerne kommer især ved sengetid
Endetarmskløe – rødme og rifter
Mavesmerter
Søvnbesvær
Synlige orm der bevæger sig i afføringen eller omkring endetarmen
Piger kan få udflåd fra skeden.
Behandling/gode råd
Børneorm behandles med ormekur i pilleform eller som flydende medicin. Hele husstanden behandles – også dem som ikke har symptomer.
Bad om morgenen, så æggene fjernes
Skift sengetøj, nattøj og undertøj hyppigt
Klip neglene korte og rens dem dagligt
Grundig hygiejne er ekstremt vigtigt, både ved smitte og ved smittefare. Vask hænder ofte – og altid ved toiletbesøg og før måltider.
Hvornår søger man læge
Søg læge hvis barnet har et af symptomerne
Forebyggelse
Generelt er det vigtigt, at både børn og voksne har en god håndhygiejne, fordi det er bevist, at det nedsætter smitte af sygdom.
Institution/dagpleje
Barnet må gerne komme i institution.
Forældrevejledningerne er udarbejdet af en arbejdsgruppe nedsat af Herning, Randers, Aarhus og Viborg børneafdelinger.
Hensigten med forældrevejledningerne er at give en ensartet vejledning til forældre på tværs af følgende sektorer: Sundhedsplejersker, praktiserende læger, vagtlæger og personalet på børnemodtagelserne i Region Midtjylland.
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.